CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla işçilerden 300 milyar doların çalındığını iddia etti. Beş ay sonra borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ücret vergisinin devlete değil, işçiye ödenmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca beyaz yakalı çalışanları da işçi olarak tanımlayarak onlara da borçlarını ödeyeceklerini belirtti.
11 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon vaadi kapsamında 15 model üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemenin Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını belirten Şimşek, 60 milyar dolarlık cari açığı da hesaba katarak hareket edeceklerini ifade etti. Bu kapsamda Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE ve POCO markalarına ait bazı telefon modelleri düzenlemeye dahil olabilir.
26 Ağustos 2023

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, yüksek vergi oranlarına karşı her çarşamba eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. 2023'ün ilk dört ayında, aile hekimleri sadece vergi ödemek için çalıştıklarını belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası üyeleri, maaşlarının büyük bir kısmının vergiye gittiğini ve bu durumun enflasyon karşısında gelirlerini erittiğini ifade ediyor. Sağlık çalışanları, vergi dilimlerinin enflasyona uygun güncellenmemesi ve yüksek vergi oranları nedeniyle adil bir vergilendirme sistemi talep ediyor.
12 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu bankalarının emekli aylığı promosyon ödemelerini yaklaşık iki katına çıkararak 8 bin ile 12 bin lira arasında olacak şekilde yükselttiklerini açıkladı. Bu güncelleme, 2017'den bu yana uygulanan bir uygulamanın devamı niteliğinde. Kamu bankaları, promosyon güncelleme başvurularını pazartesi gününden itibaren almaya başlayacak ve 28 Mart itibarıyla süreci tamamlanan emeklilerin promosyonları hesaplarına yatırılacak. Bakan Işıkhan, diğer bankalarla da benzer artışlar sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
21 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alacaklarını ve bu sistemle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem, ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise isteğe bağlı olacak. Amaç, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek ve kayıt dışılığı azaltmak. Şimşek, genel vergi oranlarını artırmadan mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
7 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni dönemde vergi zamlarına başlaması ve akaryakıta yapılan ÖTV zammı sonrası, CHP 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaparak hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirerek, CHP'nin bu sorunlara çözüm sunacağını ve halkın iktidarını kuracaklarını belirtti.
17 Temmuz 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Mehmet Şimşek'in mali disiplin çerçevesinde vergi ve cezaları artırma politikasını eleştirdi. Korkmaz'a göre, sık vergi artışları ve yüksek vergi oranları vergi kaçakçılığını ve kaybını artırırken, vergi bilincini düşürüyor. Ayrıca, devletin lüks harcamaları ve seçim popülizmi için vergi gelirlerini kullanması, mükelleflerin vergi ödemeye karşı direncini artırıyor. Korkmaz, vergi bilincinin artması için mükelleflerin kamu hizmetlerine olan inancının güçlenmesi gerektiğini vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' ile vergi dairelerine borcu olan ve taksitlendirme talebinde bulunan mükellefler için 'borcu yoktur' yazısı alabilmek için borcun yüzde 10'unu ödeme şartını 31 Temmuz'a kadar kaldırdı. Bu değişiklik, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak yapıldı. Bu süre zarfında, taksitlendirilen borçların yüzde 10'u ödenmese bile mükellefler 'borcu yoktur' yazısını alabilecekler.
25 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyenin çalışan emeklilere de verilmesi öngören bir önerge kabul edildi. Bu değişiklik, bir kanun teklifine yeni madde olarak eklendi. Eğer torba kanun Meclis'ten geçerse, çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanabilecek. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere verilen bu ödeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla enflasyon karşısında maaşların yetersizliği gerekçesiyle yapılmıştı.
29 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında artış yapıldı. Bu artış, yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni gibi birçok alanda uygulanan harçları kapsıyor. Ayrıca, tüketici kredilerindeki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı ve şans oyunlarındaki vergi oranları da artırıldı.
7 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim