Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçe açığının artması riskine karşı vergi alacaklarının peşine düştü. Bakanlık, borçlu mükellefleri görüşmeye çağırarak borçlarının en az yarısının peşin, kalanının ise yılbaşına kadar ödenmesini istiyor. Borcunu ödemeyen mükelleflere haciz işlemi başlatıldığı iddia ediliyor. Finansman ihtiyacını karşılamak için bankalara başvuran mükelleflerin önemli bir bölümü ise finansman temin edemiyor.
28 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vergi ve harçlara yapılan zamları 'ekonomik soykırım' olarak tanımladı. KDV, yurtdışından getirilen telefonların kayıt harcı ve harç tutarlarına yapılan zamları eleştiren Kılıçdaroğlu, bu zamların sadece belirli bir kesimi zenginleştirirken geniş halk kitlelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, iktidarın yurt dışından para bulma çabalarını ve Türkiye'nin itibar kaybını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, iktidarın değişeceğini ve halkın yaşayarak bunu göreceğini ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Orhan Bursalı, yeni vergi paketinin çalışanların ve esnafın gelirlerini hedef aldığını, ancak borsada işlem hacminden vergi alınmadığını eleştiriyor. Borsada vergi alınmamasının büyük sermaye sahiplerinin tepkisinden kaynaklandığını belirtiyor. Bursalı, ABD ve Avrupa'da borsadan elde edilen kazançların vergilendirildiğini, Türkiye'de ise büyük sermayeye dokunulmadığını vurguluyor.
23 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 bin 500 büyük mükellefi inceleyerek üç milyar liralık sahte fatura tespit etti. Denetimlerde, sahte fatura düzenleyen ve alan kişiler ile muhasebe işlemleri incelendi. Bakanlık, sahte fatura düzenleyen yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura verdiğini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte belge düzenleyerek vergi kaçakçılığı yapanların tespiti için yapay zeka ve emniyet birimleriyle işbirliği yapılacağını açıkladı.
18 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) faaliyet gösteren katılımcılar, 2025 yılından itibaren yabancı para birimleriyle defter tutabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenleme, münhasıran finansal hizmet ihracı veya transit ticaret yapan katılımcıların isteğe bağlı olarak defter kayıtlarını Merkez Bankası tarafından günlük olarak belirlenen herhangi bir yabancı para birimiyle tutmalarına olanak tanıyor. Bakanlık, bu değişiklikle İFM'nin finansman ve yatırım olanaklarını geliştirmeyi ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
26 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, televizyon yayınında toplanan bağışların vergiden düşüleceği yönündeki tartışmalar üzerine bir açıklama yaparak, bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğünü belirtti. Açıklamada, bağışların şirket gelirinden belli bir yüzde kadar düşülebileceği örneklendirildi. Bu açıklama, depremzedeler için düzenlenen ve 115,1 milyar liralık bağış toplanan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası sonrasında geldi.
16 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sebebiyle, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından alınan bir kararla, vergi mükelleflerinden resmi işlemler için talep edilen 'borcu yoktur' belgesi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar aranmayacak. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Depremler nedeniyle getirilen bu geçici düzenleme, vatandaşların resmi işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim