Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kramatorsk şehrindeki bir yemek tesisine düzenlediği füze saldırısı sonucunda sekiz kişinin öldüğünü, 56 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırının Donetsk bölgesinde gerçekleştiği ve aralarında çocukların da bulunduğu kişilerin hayatını kaybettiği belirtildi. Olay yerinde arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve enkaz altında kalanların olabileceği bilgisi paylaşıldı.
28 Haziran 2023

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Harkiv bölgesindeki Groza köyüne düzenlenen Rus saldırısında 49 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Saldırıda altı yaşındaki bir çocuk da dahil olmak üzere 49 kişi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın 'acımasızca suç işlediğini' belirtti ve Rus terörünün durdurulması gerektiğini ifade etti.
5 Ekim 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Amazon CEO'su Andy Jassy, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı toplantıda, şirketin Hindistan'a 15 milyar dolar daha yatırım yapacağını açıkladı. Amazon'un Hindistan'daki toplam yatırımının 2030'a kadar 26 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Toplantıda, Hintli girişimleri desteklemek, istihdam yaratmak, dijitalleşmeyi sağlamak ve küçük işletmeleri güçlendirmek konuları ele alındı.
24 Haziran 2023

27 yaşındaki Pakistanlı kadın Seema Ghulam Haider, PUBG oyununda tanıştığı 22 yaşındaki Hintli Sachin Meena ile birlikte olabilmek için dört çocuğuyla Nepal üzerinden Hindistan'a yasa dışı yollarla giriş yaptı. İki ülke arasındaki tarihi karşıtlık ve kültürel farklılıklara rağmen ilişkilerini sürdüren çift, Youtube'dan araştırarak rota belirledi. Haider ve çocukları yasa dışı giriş suçlamasıyla, Meena ve babası ise vizesiz barındırma suçlamasıyla tutuklandı. Haider, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı ve çift şimdi evlenmek için Hindistan hükümetinden yardım istiyor.
10 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kupyansk, Liman, Bahmut, Aviyivka ve Novopavlivsk bölgelerinde operasyonlara yoğunlaştığını ve Harkiv'in sivil altyapılarına 61 saldırı düzenlediğini açıkladı. Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehir merkezinin Rus güçleri tarafından S-300 füzeleriyle vurulduğunu ve iki füzenin bir apartmana isabet ettiğini, yangın çıkan binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ayrıca bir füzenin üniversite binasına çarptığı bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Rus vatandaşlarının Türkiye'deki evlere olan talebi %40-50 oranında azaldı. Yabancı alıcılar artık deprem raporu talep ediyor ve İstanbul'da beklenen büyük deprem nedeniyle fay hattından uzak bölgelere yöneliyorlar. Rusların azalan talebi Tayland, Karadağ, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkelere kayarken, İranlı alıcıların bu düşüşü telafi edebileceği belirtiliyor.
6 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Karadeniz üzerinde Rus Su-27 savaş uçaklarının ABD'nin MQ-9 keşif ve istihbarat İHA'sına saldırgan bir şekilde önleme yaptığını ve bir uçağın İHA'ya çarparak düşürdüğünü açıkladı. Milley, olayın kasıtlı olup olmadığı konusunda görüntülü kanıtların olduğunu ancak fiziksel temasın kasıtlı olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Rusya'nın ABD İHA'sını düşürmesi konusunda kesin bir sonuca varılmaya çalışıldığı belirtildi.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim