Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 450 bin kişi iller arasında göç etti. En çok göç veren iller İstanbul, Ankara ve Hatay olurken, en çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Göç edenlerin büyük bir kısmı daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla hareket etti.
14 Ağustos 2024

Almanya'da yaşlanan nüfus nedeniyle ortaya çıkan nitelikli iş gücü açığı, 1 milyon 700 bin kişiye ulaşmış durumda. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yabancı nitelikli iş gücünün ülkeye çekilmesinin önemini vurgulayarak, Almanya'nın bu konuda yeterli sayıda insan çekemediğini belirtti. Bakanlar, Almanya'nın katı bürokrasisini eleştirerek, göç politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini ve nitelikli iş gücünün ailelerinin de Almanya'ya taşınabilmesi gerektiğini ifade etti.
5 Haziran 2023

Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en fazla başvuru yapılan ülke konumuna geldi. AİHM'in 2022 yıllık raporuna göre, Türkiye hakkındaki dava sayısı 20 bin 100'e ulaştı. Bu davaların yarısından fazlası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tutuklamalar, yargılamalar ve kamudan ihraçlarla ilgili. Türkiye'yi Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya takip ediyor ve bu beş ülke AİHM'in iş yükünün %74'ünü oluşturuyor.
27 Ocak 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkını genişleten ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıyla, vatandaşlığa geçmek için gereken yasal ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerin bu süresi üç yıla düşebilecek. Tasarının amacı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmek ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamaktır.
23 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yasal olarak yaşayan yabancıların sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 350 bin 532'si geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşuyor. Yerlikaya, İstanbul'da 103 mobil göç noktasında 197 bin 555 kişinin sorgulandığını ve 57 bin 745 kişinin düzensiz göçmen olarak tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, vizesi veya ikamet izni biten ya da gönüllü olarak ayrılan yabancıların sayısı ve dokuz ay içinde yakalanan düzensiz göçmen sayısı da paylaşıldı.
6 Mart 2024

Almanya hükümeti, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınırdışı etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınırdışı edilenlerin Almanya'da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınırdışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu belirtti. Spiegel dergisine göre, Leipzig kentinden 28 Afgan bu sabah Kabil'e gönderildi ve her birine 1000 avro verildi. Bu, Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra ilk kez suçlu Afganların sınırdışı edilmesi olarak kaydedildi.
30 Ağustos 2024

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranları yüksek seviyede bulunuyor. Özellikle çok girişli vize talepleri, reddedilen başvuruların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor. Pandemi sonrası başvuruların artmasıyla birlikte, 2021'de Türkiye'den yapılan 271 bin 977 başvurunun yüzde 16,9'u, 2022'de ise 778 bin 409 başvurunun yüzde 15,7'si reddedildi. AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununun Türkiye'ye özgü olmadığını belirtiyor.
9 Haziran 2023

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 Türk seçmen için oy kullanma işlemleri yarın itibarıyla başlayacak. En çok seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Brezilya'da kayıtlı. Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışı oyları doğrudan adayların genel oylarına eklenirken, milletvekili seçiminde Türkiye'deki illere göre orantılı olarak dağıtılıyor. Toplam 73 ülkede sandık kurulacak ve seçmen sayıları alfabetik sırayla listelenmiştir.
26 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yurt dışı için iyi hal belgesi başvuru sayısı, ağustos ayında 315 ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurt dışına göç ettiğini gösteriyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi. Başvuranlar arasında sadece kamu ya da üniversitede çalışanlar değil, serbest çalışan hekimler de bulunuyor.
1 Eylül 2023

Almanya Federal Meclisi, AB dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını onayladı. Yasa, Mavi Kart ve Fırsat Kartı gibi düzenlemeleri içeriyor. Mavi Kart, üniversite mezunları için asgari gelir şartını düşürüyor ve iş değişikliği, aile birleşimi, AB'de daimi ikamet gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Bilişim uzmanları için diploma şartı kaldırılıyor ve eğitim amaçlı göç destekleniyor. Fırsat Kartı ise puan sistemine dayalı olacak ve dil becerileri, iş deneyimi gibi kriterlere göre verilecek.
23 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, Ocak-Haziran 2024 ihracat verilerini açıkladı. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'de ihracatın azaldığı belirtildi. İstanbul'da ihracat yüzde 17,7, Kocaeli'de yüzde 8,8 ve İzmir'de yüzde 19 oranında düştü. İstanbul en çok Almanya'ya, Kocaeli İngiltere'ye ve İzmir ABD'ye ihracat yaptı.
5 Temmuz 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli olduğunu açıkladı. Bu Suriyelilerin 530 bin 217'si İstanbul'da yaşıyor. İPA, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine dayanarak hazırladığı raporda, Türkiye'de ikamet izniyle kalan yabancı sayısının 1 milyon 109 bin 25 olduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'de 126 bin 766 düzensiz göçmen yakalandı.
8 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de adreslerinde bulunamayan 729 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ve yeni göç politikaları kapsamında ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı. Ayrıca, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere 90 gün süre verildiğini ve bu sürenin sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını ifade etti. Frontex'in verilerine göre, son beş yılda 996 bin Suriyeli Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçti.
14 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Almanya Bakanlar Kurulu, ülkeyi yabancı kalifiye elemanlar için daha cazip kılmayı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, AB dışı ülkelerden gelenlerin meslek diplomalarının denkliğini kolaylaştıracak ve en az iki yıl tecrübeli kişilere Almanya'da iş bulma fırsatı sunacak. 'Fırsat Kartı' adı verilen belge ile Almanya'ya gelip iş aramak ve geçici işlerde çalışmak mümkün olacak. Almanya, nitelikli işgücü açığını kapatmak ve iş piyasasının istikrarını korumak için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç duyuyor.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim