ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

ABD'de İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını savunmuştu. Bölge mahkemesi bu savunmayı reddederek yargılamanın devam etmesine karar vermiş, Halkbank ise kararı ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, Halkbank'ın yargılanamayacağına dair argümanı reddetse de, İkinci İstinaf Mahkemesi'nin kararını iptal ederek dosyayı teamül hukuku açısından yeniden değerlendirilmesi için iade etti. Halkbank, alt mahkemenin olası aleyhte bir kararına karşı Yüksek Mahkemeye başvuru hakkını saklı tuttuğunu ve jürili duruşmanın durdurulmasının devam edeceğini belirtti.
20 Nisan 2023

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın 'peşine düşenlerle aynı şekilde hesaplaşacağı' yönündeki paylaşımı üzerine, federal yargıçtan bir koruma emri çıkarmasını talep etti. Bakanlık savcıları, Trump'ın paylaşımının, aleyhine açılan dava kapsamında 'özellikle önemli' olduğunu belirtti. Önerilen koruma emri, Trump ve avukatlarının hükümet tarafından sağlanan materyalleri onaylanan yetkililer dışındaki kişilere ifşa etmesini engellemeyi amaçlıyor.
6 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'taki büyükelçiliğinde ve Erbil kentindeki konsolosluğunda acil ihtiyaç duyulmayan personelin tahliye edilmesini istedi. Bu talimatın, 'ABD personeline ve çıkarlarına yönelik artan güvenlik tehditleri nedeniyle' verildiği belirtildi. Ayrıca, ABD vatandaşlarına Irak’a gitmemeleri tavsiye edildi.
23 Ekim 2023

Amerikalı Cumhuriyetçi senatörler, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'a, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı tutuklama emri çıkarılması durumunda yaptırım uygulayacaklarını bildirdi. Senatörler, bu durumun hem İsrail'in hem de ABD'nin egemenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail aleyhine bir karar alınması halinde ABD'nin mahkemeye olan desteğini sonlandıracağını ve mahkeme çalışanlarına yaptırım uygulanacağını açıkladı. UCM Başsavcısı Karim Khan, bu tür gözdağı ve misilleme girişimlerinin durdurulmasını talep etti.
7 Mayıs 2024

ABD'de gerçekleştirilen büyük bir dolandırıcılık davasında, Lev Aslan Dermen ve Kingston ailesi üyeleri, ABD'yi 1 milyar dolar dolandırmaktan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Jill Parrish, bu cezayı, yenilenebilir yakıt vergisi teşviklerinden yararlanmak için yalan beyanlarda bulunan Washakie Renewable Energy şirketinin CEO'su Jacob Kingston ve ailesine karşı verdi. Kingston ailesi ve Dermen, 511 milyon dolar çalmakla ve 600 milyon dolar daha çalmaya çalışmakla suçlanıyor. Aynı zamanda, Sezgin Baran Korkmaz'ın da bu suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve ABD'de yargılandığı belirtiliyor.
8 Nisan 2023

ABD, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Peru devlet başkanı Alejandro Toledo'yu Peru'ya iade etti. Toledo, Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne gönderildi ve burada 18 ay önleyici hapis cezası çekecek. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten aldığı iddia edilen 30 milyon dolardan fazla rüşvet nedeniyle Peru'da 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Toledo, 2019'da ABD'de gözaltına alınmış ve Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine alınmıştı.
24 Nisan 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve LGBTİ+ bireylere ölüm ve hapis cezası öngören bir yasa tasarısını kabul etti. ABD, tasarının yasalaşması durumunda Uganda'ya ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tasarıyı kınadılar. Avrupa Birliği de tasarıya karşı derin endişelerini ifade etti ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
23 Mart 2023

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'teki yazlık evinde FBI tarafından yapılan aramada herhangi bir 'gizli' ibareli belge bulunmadı. Biden'ın avukatı Bob Bauer, aramanın tamamlandığını ve sadece Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kalan el yazısıyla yazılmış bazı notların detaylı incelemeye alındığını duyurdu. Daha önce Biden'ın ofisinde ve evinde gizli belgeler bulunmuş ve bu durum hem Trump'ın benzer bir durumuyla karşılaştırılmış hem de Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.
1 Şubat 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını soruşturması kapsamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Trump, Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen dört suçlamayı reddeden Trump'ın duruşmasını eski Başsavcı Jack Smith özel yetkili uzman olarak izledi. Duruşmayı çok az sayıda gazeteci izleyebildi ve ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.
4 Ağustos 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisini onaylayan bir yasayı destekledi. Bu karar, aynı zamanda eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de veriyor. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, bu yasayı federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak görmüş ve iptal edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği konusundaki sert tutumu ve Biden yönetimi arasındaki anlaşmazlık, bu kararla daha da derinleşti.
19 Mart 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a, 'ABD'yi yanıltmak için komplo kurma' dahil dört yeni suçlama yöneltildi. Washington DC Bölge Mahkemesine sunulan iddianamede, Trump'ın 2020 başkanlık seçimini kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya kararlı olduğu ve seçim sonuçlarıyla ilgili yalanlar yaydığı belirtildi. Trump'ın 3 Ağustos'ta hakim karşısına çıkması bekleniyor. Trump, kendisine suçlama yöneltileceğini sosyal medya platformu TruthSocial'da duyurmuştu.
2 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçırma ve uyuşturucu kullanma suçlamaları bulunmaktadır. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın oğlu için af yetkisini kullanmayacağını belirtti. Hunter Biden, Delaware'de bu suçlamalar için mahkemeye çıktı. Mahkeme, Hunter Biden'ın savcılarla yaptığı anlaşmayı onaylamadı ve Biden suçlamaları reddetti.
28 Temmuz 2023

Donald Trump, 34 suçlamadan dolayı mahkemede ifade verdi ve suçlamaları reddetti. Suçlamalar arasında 2016 başkanlık kampanyası sırasında porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödenmesi de bulunuyor. Trump, ceza davasında hakim karşısına çıkan ilk ABD başkanı oldu. Manhattan Bölge Savcısı Alain Bragg tarafından okunan iddianame sonrası Trump serbest bırakıldı ve bir sonraki duruşma 4 Aralık 2023'te yapılacak.
4 Nisan 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim