Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eylem Tok ve 17 yaşındaki oğlunun ABD makamları tarafından yargılanabileceğini belirtti. Tok ve oğlu, İstanbul'da bir kaza sonucu bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olduktan sonra Mısır üzerinden ABD'ye kaçmıştı. Adalet Bakanlığı, ABD'den iade talebinde bulunmuş, ancak Tok'un ABD vatandaşı olması durumunda yargılama sürecinin ABD yasalarına göre işleyebileceği ifade edildi. Bakan Tunç, Amerikan makamlarının Tok ve oğlunu geçici olarak tutuklayıp Türkiye'ye teslim etmelerini beklediklerini söyledi.
19 Mart 2024

ABD'nin eski diplomatı Victor Manuel Rocha, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığını mahkemede kabul etti. Rocha, 1981'den itibaren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çalışırken Küba hükümetine bilgi aktardığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Ayrıca, 1999-2002 yılları arasında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 12 Nisan'da cezasının belirleneceği duruşma öncesinde, Rocha ve avukatları suçu kabul etme kararı aldı.
1 Mart 2024

ABD'li aktör Kevin Spacey, Londra'da görülen cinsel saldırı davasında tüm suçlamalardan beraat etti. 2001 ve 2013 yılları arasında dört erkekle ilgili dokuz cinsel saldırı suçlaması bulunan Spacey, suçlamaları reddetmiş ve davayı 'hükümsüz' olarak nitelendirmişti. Kararın açıklanmasının ardından Spacey ağladı ve hukuk ekibine sarılarak mahkemeye teşekkür etti. Spacey, cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
26 Temmuz 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

İsviçre merkezli banka Pictet, Amerikalı müşterilerin off-shore hesaplardaki varlıklarını gizlemelerine yardımcı olduğu için ABD Adalet Bakanlığı tarafından 123 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Banka, 2008 ile 2014 yılları arasında 1637 gizli hesapta 5,6 milyar dolar üzerinde varlık sakladığını ve bu hesaplardan elde edilen geliri ABD Gelir İdaresi'nden (IRS) gizlediğini itiraf etti. Bu süreçte Amerikalı vergi mükellefleri yaklaşık 50,6 milyon dolar vergi kaçırmış. Banka, cezayı ödemeyi ve gelecekte vergi kaçakçılığına karşı önlemler almayı kabul etti.
5 Aralık 2023

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Rus istihbarat teşkilatı FSB, The Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich'i, bir askeri fabrika hakkında devlet sırrı niteliğinde bilgiler topladığı şüphesiyle tutukladığını duyurdu. Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yabancı medyaya karşı aldığı en ciddi önlemlerden biri olarak görülüyor. Gershkovich'in tutuklandığı Yekaterinburg kentindeki askeri fabrikanın adı ve iddianın detayları açıklanmadı. ABD'li diplomatik kaynaklar, Rus makamlarından bilgi alamadıklarını ve elçiliğin konu hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.
30 Mart 2023

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla gözaltına alındı ve sabıka fotoğrafı çekildi. Bu, bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiği ilk olay oldu. Trump daha önce üç ayrı dava için yetkili makamlara teslim olmuştu ancak sabıka fotoğrafı çekilmemişti. Trump'ın yanı sıra, eski avukatı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows dahil 18 kişiye daha suçlama yöneltilmiştir.
25 Ağustos 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, federal savcı tarafından 2016-2019 yılları arasında ödemesi gereken 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödememek, evrakta sahtecilik yapmak ve vergi beyan etmemek gibi suçlarla itham edildi. Toplam dokuz suçlamadan oluşan iddianame, Özel Savcı David Weiss tarafından hazırlandı. Beyaz Saray, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hunter Biden daha önce de silah satın alımı sırasında yalan söylemek ve uyuşturucu bağımlısıyken silah bulundurmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
8 Aralık 2023

İsveç'in en yüksek yargı organı, Türkiye'nin 'FETÖ' suçlamasıyla iadesini istediği iki kişinin iadesini, suçlamaların İsveç yasalarına göre suç sayılmadığı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilip kullanılmasının terör suçları yasası kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve iade edilmeleri durumunda kişilerin zulme maruz kalma riski olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kişilerin İsveç'te mülteci statüsüne sahip oldukları bilgisi paylaşıldı.
13 Temmuz 2023

Ekvador'da altı cezaevinde rehin alınan 57 gardiyan ve yedi polis serbest bırakıldı. Mahkumlar, güvenlik güçlerinin operasyonlarına tepki olarak bu kişileri rehin almıştı. İçişleri Bakanı Juan Zapata, olayın polisin şiddet eylemlerinde kullanılan yasaklı aletlere el koyması nedeniyle kamu güçlerine karşı yapılan bir eylem olduğunu belirtti. Olayın ardından başkent Kito'nun merkezinde bomba yüklü iki araç patlatıldı ve 6 kişi gözaltına alındı.
2 Eylül 2023

Donald Trump, 2016 başkanlık kampanyası sırasında porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödemesi ve ticari kayıtlarda 34 kez sahtecilik yapmakla suçlanıyor. New York Manhattan'da hakim karşısına çıkan Trump, suçlamaları reddetti ve bir sonraki duruşmaya kadar serbest bırakıldı. Trump, bu durumu 'cadı avı' olarak nitelendirerek kendisine yönelik siyasi bir saldırı olduğunu iddia etti. Medya, Trump'ın konuşmasının haber değeri olmadığını belirterek yayınlamadı.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim