MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti üzerinden ülkücü harekete yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi ve 'hesaplaşacağız ama helalleşmeyeceğiz' dedi. Bahçeli, Hakkari Belediye Başkanı Sıddık Akış’ın tutuklanıp yerine kayyım atanmasından dolayı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı tebrik etti. Ayrıca, terörist belediye başkanları ve milletvekillerine karşı kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirtti. Bahçeli, normalleşme tartışmalarına da 'bölünme ve ayrılmada mı yumuşak huylu olmamızı bekliyorsunuz' diyerek katıldı.
4 Haziran 2024

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Mersin'de PKK lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlere 'Ölürüm Türkiyem' şarkısının dinletilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, şarkının gözaltına alınanları üzmek veya kırmak amacıyla çalındığına inanmadığını ifade etti. Ayrıca, şarkının kendisini ve birçok kişiyi duygulandırdığını belirtti. Yerlikaya, bu türküden hoşlanmayanların azınlıkta olduğunu ve bu durumdan üzüntü duymadığını söyledi.
25 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, 1 Mayıs kutlamalarında Taksim Meydanı'nın emekçilere kapatılmasını eleştirerek, bu uygulamanın olumsuz sonuçlarını vurguladı. Oğuz, geçmişte yaşanan şiddet olaylarını anımsatarak, polisin sert müdahalelerine ve basına yönelik baskılara dikkat çekti. Ayrıca, Taksim'in sadece belirli gösterilere açık olmasının yanlışlığını ve bu yasağın tepki doğurduğunu belirtti. 2010-2012 yılları arasında meydanın 1 Mayıs kutlamalarına açık olduğu dönemlerde yaşanan coşkuya işaret ederek, özgürlüklerin kısıtlanmasının güvenlik sağlamadığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

İstanbul Kartal'da bisikletli bir kadını otomobiliyle takip edip aracının içinde uygunsuz hareketler yaptığı iddia edilen E.N.K isimli şüpheli, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde kadını özellikle takip etmediğini ve tacizde bulunmadığını savunarak, araçta başka bir kadının da olduğunu ancak görünmediğini iddia etti. Olay, Kartal sahil yolunda gerçekleşti ve şüpheli 'teşhir suretiyle cinsel taciz' suçundan tutuklandı.
15 Kasım 2023

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve dünya genelinde Onur Yürüyüşleri düzenlendiği bir dönemde, Türkiye'de bazı valilikler bu etkinlikleri engelliyor. İstanbul Valisi Davut Gül'ün ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Köşger, yasalara ve toplumun değerlerine aykırı hiçbir toplantı, gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve yasalara aykırı davrananlara kolluk güçlerinin müdahale edeceğini belirtti.
16 Haziran 2023

HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis'te bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin alkol, fuhuş ve madde bağımlılığı olduğunu iddia etti. Ramanlı, toplum ve devletin bu sebepleri görmezden geldiğini savundu ve kadına yönelik şiddetin erkek egemen anlayışla ilişkilendirilmesine rağmen, bu anlayışın olmadığı Avrupa'da da şiddetin devam ettiğini belirtti. Ramanlı'ya göre, bu tür kötü alışkanlıklarla mücadele edilmedikçe kadına yönelik şiddetin durdurulması mümkün değil.
6 Aralık 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen ve Ebabil Harekatı'nı sosyal medya üzerinden trol faaliyetleri yürütmekle suçladı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 2022 bütçe görüşmeleri sırasında Soylu ile yaşadığı tartışmanın videolarının Ebabil Harekatı tarafından yayınlandığını belirtti. Şık, bu videoları çeken kişilerin danışman olabileceğini veya Soylu'nun 'trolleri' olabileceğini öne sürdü.
12 Ocak 2023

Gaziantep'teki Şireci Tekstil işçileri, düşük zammı protesto etmek için iş bırakmış ve sonrasında işten çıkarılmıştı. AKP'li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, işçilere konuşarak patronları övmüş ve sorunu yüksek enflasyona bağlamıştı. CHP'li Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise işçileri yatıştırmaya çalışmıştı. Türkiye İşçi Partisi, bu tutumları eleştirdi ve işçilerin haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır belediyelerinde ortaya çıkan iddialar üzerine müfettişlerin görevlendirildiğini açıkladı. Sosyal medyada, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında İstiklal Marşı'nın okutulmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları gündeme geldi. Her iki belediye de iddiaları yalanladı ve bu tür iddiaların manipülasyon olduğunu belirtti. Buna rağmen, İçişleri Bakanı Yerlikaya, iddiaların araştırılması için müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.
19 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 24 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Kurban Bayramı tatili süresince Türkiye genelinde toplam 6 bin 903 trafik kazasının meydana geldiğini belirtti. Bu kazaların %37,3'ü aşırı hız, %14,5'i geçiş önceliğine uymama ve %12,4'ü şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymama nedeniyle gerçekleşti. Bakan Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması çağrısında bulunarak, aşırı hızın sevdiklere daha hızlı kavuşmayı sağlamadığını vurguladı.
13 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bu göçmenlerin biyometrik kayıtlarının bulunduğunu ve konumlarının bilindiğini belirtti. Yerlikaya, düzensiz göçmenlere karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu kapsamda İstanbul'da dokuz göç mobil noktası kurduklarını ifade etti.
26 Temmuz 2023

İstanbul Kartal'da bir otomobil sürücüsünün bisikletli bir kadını takip ederek cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından polis ekipleri harekete geçti. Görüntülerin incelenmesi sonucunda kimliği tespit edilen 55 yaşındaki E.N.K. gözaltına alındı. Şüpheli, ifadesinde kadını özellikle takip etmediğini ve tacizde bulunmadığını, sadece korna çaldığını savundu. Araçta gizlenmiş başka bir kadının da olduğunu iddia etti. Şüpheli hakkında 'hayasızca hareket, cinsel taciz' suçlarından soruşturma sürüyor.
14 Kasım 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, seçimlerde kolluk kuvvetlerinin oy kullanmaları sırasında dikkatli olunması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Kaftancıoğlu'nun ifadelerini yalan, iftira ve hakaret olarak nitelendirerek suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Kaftancıoğlu ise yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetlerine yönelik sahte belge düzenleyenlere karşı konuştuğunu ve incittiği kolluk kuvvetleri varsa özür dilediğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, kadına yönelik şiddetle mücadele kanunu olan 6284 sayılı kanunu savunması nedeniyle parti içinde eleştirilen AKP'li Özlem Zengin'e destek açıkladı. Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma şartları arasında bu kanunun değiştirilmesini talep etmesi üzerine Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'tan itiraz gelmiş ve bu durum parti tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Akşener, kadınların sesini yükselttiği için hedef alındığını ve 6284 sayılı kanunun tartışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
22 Mart 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, seçimlerde olası usulsüzlüklere karşı uyarılarda bulunurken kullandığı ifadeler nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından polislere hakaret etmekle suçlandı. Soylu, Kaftancıoğlu'nu 'militan' olarak nitelendirerek, polislerin yüzüne tükürülmesini söylediğini iddia etti. Kaftancıoğlu ise Soylu'ya, ne Türk Polisine ne de kendisine hakaret etmediğini belirterek yanıt verdi ve gerçeklerin Soylu'yu rahatsız ettiğini ima etti.
27 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen ve en az 128 kişinin gözaltına alındığı şafak operasyonu sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun operasyon görüntülerini içeren bir propaganda videosunu eleştirdi. Demirtaş, bir kadının polis ablukası altında zafer işareti yapmasını içeren bir fotoğrafı paylaşarak, Soylu'nun yaptığı prodüksiyonun boş olduğunu ve tek bir kişinin bile onun gibileri siyaset sahnesinden silmeye yeteceğini ifade etti. HDP de Soylu'ya yönelik eleştirilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi.
25 Nisan 2023

İstanbul'da Taksim Meydanı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde olası izinsiz gösteriler nedeniyle bariyerlerle çevrilerek kapatıldı. Metro İstanbul, Taksim istasyonuna seferlerin 'ikinci bir duyuruya kadar' durdurulduğunu duyurdu. Meydanın kapatılması, saat 12.00'den itibaren başladı ve bu durum sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla da belgelendi.
25 Kasım 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri'nin kayıp yakınlarının akıbetini sorduğu 700'üncü hafta eylemine müdahale eden ve hak savunucularına saldıran polisler hakkında yargılanma süreci başladı. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesinin ardından İstanbul başsavcılığı, polisler hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı. 2018'de gerçekleşen eylemde çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve yaralanmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eylemi terörle ilişkilendirerek eleştirmesi ve polis müdahalesi sonrası Galatasaray Meydanı'nın kayıp yakınlarına yasaklanması da gelişmeler arasında yer alıyor.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim