Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Fenerbahçe, Sevilla'nın golcüsü Youssef En-Nesyri'nin transferi için hem oyuncu hem de kulüple anlaşmaya vardı. İspanyol ekibi, Fenerbahçe'nin 27 yaşındaki Faslı futbolcu için bonuslarla birlikte 20 milyon avroluk teklifini kabul etti. Anlaşma dört yıllık olup, En-Nesyri yıllık 4 milyon avro net ücret ve başarı bonusu kazanacak. Geçtiğimiz sezon LaLiga'da 33 maçta 16 gol atan En-Nesyri, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de altı maçta iki gol ve bir asist kaydetti.
19 Temmuz 2024

Togg otomobilinin teslimatları, daha önce 16 Nisan olarak planlanmışken ve daha sonra 24 Nisan'a ertelenmişken, yine ertelendi ve ay sonuna kadar teslim edileceği açıklandı. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme nedeni olarak 'fazla talep' olduğunu belirtti. Ancak, 2023 yılı için belirlenen 20 bin araç üretim hedefi yaklaşık bir yıldır biliniyor ve ilk dört ayda henüz bir araç teslim edilmedi. Ayrıca, teslimatlarla ilgili bazı tuhaflıklar ve yedek liste konusunda belirsizlikler olduğu da gündeme geldi.
25 Nisan 2023

Fenerbahçe, Beşiktaş ile sözleşmesi sona eren Cenk Tosun ile prensip anlaşmasına vardı. Rennes'in Bertuğ Yıldırım için 7 milyon avro bonservis bedeli istemesi üzerine Fenerbahçe, rotasını Cenk Tosun'a çevirdi. İki yıllık bir sözleşme üzerinde son detaylar görüşülüyor ve kısa süre içinde imzaların atılması bekleniyor. Fenerbahçe'nin hücum rotasyonunda transfer edilecek yabancı bir golcü, Edin Dzeko ve Cenk Tosun'un olması planlanıyor.
13 Temmuz 2024

NASA ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından geliştirilen FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) teknolojisi, Türkiye'deki deprem bölgesinde enkaz altında kalan insanları bulmak için kullanıldı. Bu teknoloji, vücut hareketlerini algılayarak enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Cihazlar, Florida merkezli SpecOps şirketi tarafından Türkiye'deki kurtarma ekiplerine gönderildi. FINDER, ilk kez 2015'teki Nepal depreminde kullanılmıştı.
15 Şubat 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık bir parça anlaşması yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin Airbus'tan aldığı 230 uçağın parçalarının yerli üretimini kapsıyor. Türkiye, savunma ve havacılık alanında yerli üretime ağırlık vermek amacıyla Rolls-Royce ve diğer yabancı şirketlerle iş birliği yapıyor. Anlaşmanın bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulması bekleniyor.
17 Nisan 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, sıfır araç satışında tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya düşük takas fiyatı belirlemeye zorlayan yetkili bayilerin ikinci el araç satış yetki belgeleri iptal edilecek. İptal edilen işletmelere ve işletme sahiplerinin diğer işletmelerine bir yıl süreyle yeni yetki belgesi verilmeyecek. EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin, yönetmeliğin sıfır araç satışıyla doğrudan ilgili olmadığını ve ikinci el alım-satım işlerini düzenlediğini belirterek, düzenlemenin etkili olmayacağını savundu.
6 Mayıs 2023

Fenerbahçe, Beşiktaş ile sözleşmesi sona eren milli futbolcu Cenk Tosun'un transfer görüşmeleri için İstanbul'a geleceğini duyurdu. Bertuğ Yıldırım'ı transfer etmek isteyen Fenerbahçe, Rennes'in 7 milyon avro bonservis bedeli istemesi üzerine rotayı Cenk Tosun'a çevirdi. Fenerbahçe'nin Tosun ile iki yıllık bir transfer sözleşmesi imzalayacağı öne sürüldü. Kulüp, Tosun'un sağlık kontrolünden geçmek ve transfer görüşmelerini ilerletmek üzere İstanbul'a geleceğini açıkladı.
16 Temmuz 2024

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 88. Uluslararası Selanik Fuarı'nda Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı. Miçotakis, Türkiye ile sorunların çözülmesi durumunda silahlı kuvvetlere yapılan yatırımların önemli bir kısmının gereksiz olacağını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'daki savaşın daha ucuz silah sistemlerinin verimliliğini gösterdiğini ve Yunanistan'ın kendi savunma inovasyonunu desteklemeye önem verdiğini vurguladı.
8 Eylül 2024

Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne limanına feribot seferleri haziran ayında başlayacak. Seferler 1,5 saat sürecek ve 450 kişilik bir yolcu feribotu kullanılacak. Mersin Valisi Hamza Pehlivan, iskelede gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve gümrüklü bir alan oluşturulduğunu belirtti. İskele işletmesi bir anonim şirkete verildi ve seferlerin başlamasıyla Türkiye ile KKTC arasındaki ulaşım kolaylaşacak.
31 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatında uygulanan yedi bölgede 20 servis açma şartını hibrit motorlu araçların ithalatında da uygulayacak. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, ithalatçılar yedi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu kurmak ve bu servislerin Türk Standartları Enstitüsü tarafından belgelendirilmesini sağlamak zorunda olacak. Ayrıca, araç bakım ve onarımından sorumlu kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek.
20 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

Sony, Türkiye'deki ofisini kapatarak ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığına dair iddiaları yalanladı. Bir firma yetkilisi, Türkiye'den tamamen çıkacakları yönündeki haberlerin doğru olmadığını, sadece televizyon ve ses sistemleri faaliyetlerinin optimize edildiğini belirtti. Diğer hizmetlerin ve müşteri hizmetlerinin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim