Kahramanmaraş'ta nalbantlık yapan Kenan Kaya, kendi tasarımı olan seyyar cihaz 'Nalbulans' ile sahipsiz hayvanların toynak bakımlarını ücretsiz olarak yapıyor. Elbistan, Ekinözü, Nurhak ve Afşin ilçelerini gezerek eşek, at ve katır gibi hayvanların toynaklarını temizliyor ve ilaçlıyor. Kaya, bu hayvanların da düzenli bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bu hizmeti Türkiye genelinde sunmaya hazır olduğunu belirtiyor.
24 Eylül 2024

ABD merkezli 'Defense News Top 100' listesinde yer alan Türk şirketlerinin sayısı beşe yükseldi. Aselsan, TUSAŞ, Roketsan, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ve ASFAT listede sırasıyla 42, 50, 71, 84 ve 94. sırada yer aldı. Geçen yıl dört Türk şirketinin bulunduğu listede bu yıl MKE ilk defa yer aldı. Listenin ilk 10 sıralamasında ABD, Çin ve Britanya'dan şirketler bulunuyor.
6 Ağustos 2024

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Chery, beş yıl aradan sonra Türkiye pazarına üç farklı SUV modeliyle yeniden giriş yapıyor. İlk teslimatların bahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Avrupa'da tedarik sorunları yaşanırken, Çin üretimi elektrikli araçlar Avrupa pazarında giderek daha fazla yer kaplıyor. Chery, Türkiye'de aracı kurum kullanmadan doğrudan faaliyet gösterecek.
2 Ocak 2023

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD, Hollanda ve Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri sağladığını Twitter üzerinden duyurdu. Reznikov, bu ülkelerin savunma bakanlarına teşekkürlerini iletti. ABD ve Almanya daha önce Aralık 2022 ve Ocak 2023'te Ukrayna'ya Patriot füzeleri sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Almanya, ayrıca Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermişti.
19 Nisan 2023

Anadolu Efes Basketbol Takımı, 2024-2025 sezonunda THY Avrupa Ligi ve Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi maçlarını Zeytinburnu'ndaki yeni Basketbol Gelişim Merkezi'nde oynayacağını duyurdu. Daha önce iç saha maçlarını Bakırköy'deki Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynayan takım, yeni sezonda Abdi İpekçi Arena'nın yerine yapılan bu yeni merkezde mücadele edecek. 2024-2025 sezonu kombineleri için yenileme dönemi 9-19 Eylül 2024 tarihleri arasında, genel satış dönemi ise 25 Eylül 2024'te başlayacak.
20 Ağustos 2024

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin Siper füze savunma sistemi projesi sayesinde Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Türkiye, S-400 alımı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu sistemleri aktive etmemeyi tercih ederek ABD ile olan gerilimi azaltmaya çalıştı. Görgün'ün açıklamaları, Bloomberg tarafından Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.
16 Mart 2023

2014 yılında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Papa Fransuva, mütevazı taleplerde bulunarak sadece yerli üretim bir otomobil kullanmıştı. Buna karşın, Necati Doğru'nun yazısında belirttiğine göre, Diyanet İşleri Başkanı 2014 yılından bu yana sürekli olarak lüks ve pahalı ithal otomobiller kullanmaktadır. En son olarak Mekke ziyaretlerinde kullanılmak üzere lüks bir SUV aracın tahsis edildiği ortaya çıkmıştır. Doğru, bu durumu eleştirerek Diyanet İşleri Başkanı'nın bu lüks tüketimine dikkat çekmiştir.
5 Mayıs 2024

Türkiye Basketbol Federasyonu ile e-ticaret platformu Hepsiburada arasında yapılan anlaşma sonucunda Hepsiburada, Türkiye Basketbol Milli Takımlarının önümüzdeki iki yıl boyunca ana sponsoru olacak. TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin, iş birliğinin Türk basketboluna katkı sağlayacağını ve bu sponsorluğun özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında milli takımların başarısına katkı sunacağını umduklarını ifade ettiler.
8 Haziran 2023

Japon otomobil üreticisi Toyota, park frenindeki montaj hatası ve ön camda su sızdırma sorunları nedeniyle Mayıs 2015-Mart 2023 döneminde üretilen 'Sienta' ve 'Japan Taxi' modellerinden oluşan 580 binden fazla aracı geri çağırdı. Geri çağırma, park freni pedalındaki cıvataların gevşeyip düşebileceği ve ön cam çıtalarının yağmur suyu sızdırabileceği risklerini içeriyor. Toyota, sorunlu araçlara bayilerde ücretsiz muayene ve gerekirse parça değişimi yapılacağını duyurdu.
23 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Sasa Polyester, Adana Yumurtalık'ta özel endüstri bölgesinde gerçekleştireceği 20 milyar dolarlık yatırım projesinin aşamalarını duyurdu. Proje üç fazda gerçekleşecek ve 2023-2032 yılları arasında çeşitli kimyasal üretim tesisleri ile bir rafineri tesisi kurulacak. Şirket, Honeywell UOP ile 1,5 milyar dolarlık propilen üretim tesisi için anlaşma imzaladı. Ayrıca, Sasa'nın hisse değeri bir yılda yedi kat artarak dikkat çekti ve sermaye piyasalarında tartışmalara neden oldu.
19 Ocak 2023

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'dan 15 yıllık bir döneme yayılacak şekilde en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200'den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak. Satın alma sözleşmesinin toplam değeri 20 milyar avro olarak belirtilirken, bu siparişin Rheinmetall'in tarihindeki en büyük sipariş olduğu bildirildi. İtalya, bu siparişle kara kuvvetlerini modernize etmeyi hedefliyor. Ayrıca, Rheinmetall ve İtalya'nın önde gelen savunma sanayisi firmalarından Leonardo'nun ortak bir şirket kuracağı açıklandı.
3 Temmuz 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mersin'deki seçim çalışmalarına katılmak için Adana'ya gitti ve orada Togg kullanarak yolculuk yaptı. Togg'u kullanırken kendisine dikkatle bakan insanlara ve bir Porsche sürücüsüne atıfta bulunarak, aracın dikkat çekici olduğunu belirtti. Ayrıca, Porsche sürücüsüne yarış teklif ettiği ancak bu teklifin reddedildiği iddia edildi. Togg'un yerli olarak lanse edilmesine rağmen önemli parçalarının yurt dışından getirildiği ve tasarımının İtalyan olduğu bilgisi de makalede yer aldı.
19 Nisan 2023

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, 29 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında Türkiye, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek. Nelson, bu ziyaretlerde hükümet yetkilileri, şirketler ve finans kuruluşları ile görüşerek ABD'nin yaptırımlar konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Türkiye'deki şirket ve bankaları, yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapmaktan ve çift kullanımlı teknoloji transferlerine karışmaktan kaçınmaları konusunda uyarmayı planlıyor. ABD, bu teknolojilerin Rus ordusu tarafından kullanılmasından endişe ediyor.
28 Ocak 2023

Togg'un ilk teslimatlarının yapılması planlanan tarih, önce 16 Nisan'dan 24 Nisan'a, ardından da ay sonuna ertelendi. CEO Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, parasını ödeyip iki haftadır bekleyen ilk 15 kişiye ertelemeye dair bir mesaj gönderilmediğini belirtti. Ayrıca, ilk teslim edilecek araçların çift motorlu dört çeker üst versiyonlar olmadığını, bu versiyonların bu yıl üretilmeyeceğini ve satılmayacağını ifade etti.
26 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören beş şirket, yeni tedbirlerle güne başladı. ISYAT, KNFRT ve NATEN hisselerine bugünden itibaren 8 Kasım 2023'e kadar brüt takas uygulanacak. Ayrıca, AKFYE ve COSMO hisseleri aynı dönemde açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilmeyecek.
9 Ekim 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği için Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, İsveç ile görüşmelerin devam edeceğini, ancak İsveç'in teröristlere kucak açtığını ve Türkiye'nin talep ettiği teröristlerin iadesini gerçekleştirmediğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ise olumlu bir adım atıldığı ve seçimler öncesi sürecin tamamlanması temennisinde bulunuldu.
17 Mart 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yollarında binden fazla Togg otomobilinin olduğunu açıkladı. Kacır, üretimde adım adım ideal kapasiteye ulaşıldığını ve bu sürecin 'ramp-up' periyodu olarak adlandırıldığını belirtti. Bakan, 2023 sonuna kadar 28 bin Togg'un yollarda olacağını ve bunun 20 bininin ön satış kapsamında kurada hak kazanan müşterilere sunulacağını ifade etti.
22 Temmuz 2023
İşaretlediklerim