Ticaret Bakanlığı, birim gümrük değeri 10 ila 200 dolar arasında olan bazı elektrikli ev cihazlarının ithalatında 23 Nisan'dan itibaren gözetim uygulaması yapılacağını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, robot süpürge, airfryer, çay ve kahve makineleri gibi ürünler gözetim kapsamında olacak. İthalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Gözetim uygulaması ayrıca mikserler, meyve-sebze presleri ve ısıtıcılar gibi diğer elektrikli cihazları da içerecek.
23 Mart 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), spor programlarında kullanılan dili düzenlemek amacıyla bir ilke kararı aldı. Bu karar, sporun evrensel değerlerine saygılı ve şiddet içermeyen bir dilin kullanılmasını öngörüyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sınırları aşan kalitesiz spor programlarına yasalar çerçevesinde sınır koymak gerektiğini belirtti. Ayrıca, 6112 sayılı kanun kapsamında lisans iptali dahil ciddi yaptırımların uygulanabileceği ifade edildi.
19 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun başkanlık seçimi gerçekleşti ve mevcut başkan Ebubekir Şahin, görev süresinin dolması üzerine yapılan oylama sonucunda üçüncü kez başkan olarak seçildi. Aynı zamanda başkan vekilliği için yapılan oylamada Orhan Karadaş yeniden seçildi. Şahin, yeni dönemde de yayıncılık alanında milli güvenlik ve milli manevi değerlerin korunması görevini sürdüreceklerini belirtti ve mart ayında 3'üncü Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'nun düzenleneceğini açıkladı.
25 Ocak 2023

RTÜK, TİP Milletvekili Serra Kadıgil'in Diyanet ile ilgili eleştirileri nedeniyle TELE1 kanalına üç günlük ekran karartma cezası verdi. TELE1, cezanın iptali ve yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu ve Ankara 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkeme daha sonra bu kararı iptal etti ve ceza 23-24-25 Şubat tarihlerinde uygulanacak. TELE1, bir yıl içinde ikinci kez ceza alırken, CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bir sonraki aşamanın kanalın yayınının sonlandırılması olabileceğini belirtti.
20 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini içeren bir SMS göndermesinin ardından, GSM operatörlerine seçim döneminde SMS yoluyla propaganda yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu imzalı yazıda, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili yasağı içeren kararı hatırlatıldı ve operatörlere mevzuata uyulması konusunda uyarıda bulunuldu. Daha önce MHP'nin Manisa milletvekili adaylarının da benzer bir yasağı ihlal ederek sahte bilgiler içeren mesajlar gönderdiği belirtildi.
26 Mayıs 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gençlere vergisiz telefon vaadi, 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' olarak Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kararla, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan mobil telefon ve bilgisayarların elektronik faturayla alımlarında kullanılacak.
25 Ekim 2023

İstanbul'da İETT'ye bağlı toplu ulaşım araçlarında unutulan eşyalar, Karaköy'deki İETT Genel Müdürlüğüne ait binada sergilendi ve açık artırmayla satıldı. Satışa çıkarılan eşyalar arasında cep telefonları, fotoğraf makineleri, kol saatleri ve güneş gözlükleri gibi pek çok eşya yer aldı. Toplam değeri 184 bin 110 lira olan eşyaları, Aziz Korkmaz adlı vatandaş 550 bin liraya satın aldı.
5 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı'nın ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkarmayı öngören düzenlemesi, tepkiler üzerine yürürlüğe girmeden iptal edildi. 28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle 30 Mart itibariyle uygulanması planlanan bu artış, ithal cep telefonlarının fiyatlarında 2 bin 500 liraya kadar bir artışa yol açabilecekti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir tebliğle bu düzenleme kaldırıldı.
29 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1, KRT ve TGRT gibi çeşitli kanallara farklı gerekçelerle idari para cezaları kesti. Cezalar, tarafsızlık ihlali, terör eylemlerinin sunumu, milli ve manevi değerlere aykırılık, kişileri küçük düşürme, suçluyu övme ve gizli ticari iletişim gibi nedenlerle uygulandı. Örneğin, Fox TV'ye Somali Cumhurbaşkanının oğlunun bir motokuryeye çarpması ve eski Ankaragücü Başkanı'nın bir hakeme saldırısı hakkında tarafsız davranmadığı iddiasıyla ceza verildi.
28 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim yayınları sırasında Fox TV, TELE1, Halk TV, KRT, TV 5, Flash Haber ve Szc TV'de yapılan açıklamalar ve yayınlar nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu. RTÜK, Fox TV'de Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi ve diğer kanallarda seçim sonuçları sonrası halkı aşağılayıcı konuşmalar yapıldığı iddiasıyla harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli iradeye ve demokrasiye saygı duymayan tutumların kabul edilemez olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan ile yarışacak. Kılıçdaroğlu, seçilmesi halinde maç yayınlarının şifresiz olarak TRT'de verilmesini sağlayacak bir kararnameyi imzalayacağını belirtti. Bu vaadiyle, TRT'nin 'gerçekten milletin kanalı' olacağını ve halkın küçük zevklerinin geri verileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini engellemek amacıyla 25 şirket ve bireye yeni yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu şirketler arasında, Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünler ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket de bulunuyor. Yaptırımlar, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini kısıtlamayı ve Rusya'nın savunmasını zayıflatmayı hedefliyor. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Turkik Union ile Azu International da bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim