Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışından getirilen telefonların kullanım harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. 2014 yılına kadar bu harç beş lira iken, son kararla sekiz yılda 152 kat artış göstermiş oldu.
7 Temmuz 2023

Troll organizasyonu olarak bilinen Ebabil Harekatı, popüler çevrimiçi platform Ekşi Sözlük'e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engelini kutladığını duyurdu. Harekat, Twitter üzerinden bu durumu 'kutlayan' bir tweet yayınladı ve Telegram grubundaki takipçilerini Twitter'da etiket çalışmasına katılmaya çağırdı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in başında bulunduğu bu tür bir troll organizasyonuna dikkat çekmişti.
22 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Flash Haber TV'nin 'Başkentte Gündem' programında yer alan ifadelerin yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek, kanala en üst sınırdan idari para ve beş kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmeme hükmünün ihlal edildiğini öne sürerek bu kararı aldı.
8 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, şiddeti teşvik eden spor programlarına karşı yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bu açıklama, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın bir maç sonrası hakem Halil Umut Meler'e saldırmasının ardından geldi. Şahin, spor programlarının ve futbol yorumcularının yanlış bilgilendirme ve şiddet ortamına sevk etme eğilimlerini eleştirdi ve bu tür yayınları titizlikle takip ettiklerini belirtti. Saldırı sonrası Faruk Koca dahil üç kişi tutuklandı ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçları süresiz olarak erteledi.
12 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, TRT, RTÜK ve Demirören Medya Grubu'nun önünde yaptığı açıklamalarda, bu kurumların kendisine yayın yapmadığını ve sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdiklerini iddia etti. Oğan, TRT'nin yöneticilerini ve RTÜK'ü tarafsızlık ilkesine uymamakla suçladı ve Ahmet Hakan'ı da eski arkadaşı olmasına rağmen kendisine programlarında yer vermemekle eleştirdi. Oğan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile yaptığı görüşmede daha adil bir yaklaşım sergileneceği sözünü aldığını belirtti.
25 Nisan 2023

Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken tespit etmek için giyilebilir bir ultrason cihazı tasarladı. Bu cihaz, sütyenin kuplarına yerleştirilebilen parçalarla dokudaki küçük değişiklikleri yakalayıp kanseri erkenden teşhis edebilir. Cihazın evde kullanımı kolaydır ve bir akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir görüntüleme cihazı üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
31 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, sıfır araç satışında tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya düşük takas fiyatı belirlemeye zorlayan yetkili bayilerin ikinci el araç satış yetki belgeleri iptal edilecek. İptal edilen işletmelere ve işletme sahiplerinin diğer işletmelerine bir yıl süreyle yeni yetki belgesi verilmeyecek. EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin, yönetmeliğin sıfır araç satışıyla doğrudan ilgili olmadığını ve ikinci el alım-satım işlerini düzenlediğini belirterek, düzenlemenin etkili olmayacağını savundu.
6 Mayıs 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de elektronik sigaraların satışına kesin bir yasak olduğunu ve hükümetin bu konudaki kararlı duruşunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümetin, elektronik sigaraların serbest bırakılmasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, gümrüklerde yapılan denetimlerde son bir ay içinde 256 bin, bir hafta sonra ise 125 bin ünite elektronik sigara ele geçirildiğini bildirdi.
17 Aralık 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bankalara devrederek daha ucuza kredi kullanabilecekler. Bu düzenleme altı ay sonra yürürlüğe girecek. Alacağın devri sözleşmesiyle yapılan bu işlem, katılımcıların alacaklarını teminat olarak kullanmalarını ve böylece daha düşük maliyetlerle finansman sağlamalarını mümkün kılacak. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu düzenlemenin dışında tutulacak.
28 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

Maliye Hazinesi, TEDAŞ ve TEİAŞ adına kayıtlı olan ve 12 farklı ilde bulunan toplam 73 taşınmazın özelleştirilmesine Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verildi. Bu taşınmazlar, satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli gibi çeşitli yöntemlerle özelleştirilecek. İstanbul ve İzmir'de en fazla taşınmazın özelleştirileceği iller arasında yer alıyor. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
24 Ocak 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023
İşaretlediklerim