Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile ilgili gri listeden çıkarılmasını kutlayan bir tweet attı. Murat Muratoğlu, bu başarıyı sorgulayarak Türkiye'nin nasıl bu listeye girdiğini ve bu süreçteki sorumluları eleştirdi. Muratoğlu, Türkiye'nin gri listeye girmesine neden olan olayları ve mali durumu irdeleyerek, bu süreçteki başarısızlıkları vurguladı.
29 Haziran 2024

Mey | Diageo'nun Genel Müdürü Levent Kömür, 31 Mart 2024 tarihinde görevinden ayrılacağını duyurdu. Kömür, şirkette 2012 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda görev yapmış ve 2017 yılında genel müdürlüğe atanmıştı. Görevi bırakma kararı sektörde ve şirket çevrelerinde şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Kömür'ün yerine şirketin mevcut pazarlama direktörü Bahar Uçanlar geçecek ve iki isim geçiş dönemi için yakın çalışacaklar.
2 Mart 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

CNBC-e, 2015 yılında yayın haklarının sona ermesi nedeniyle Türkiye'den çekilmişti. Kanal, geri dönüşünü billboardlar aracılığıyla duyurdu ve sosyal medya hesaplarından Türkiye'ye yeniden 'Merhaba' dedi. CNBC-e, ekonomi programları ve popüler yabancı dizilerle tanınıyor. Kanalın tam olarak ne zaman yayın hayatına başlayacağı henüz bildirilmedi.
24 Mayıs 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve yeni AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında net açıklamalarda bulunmaktan kaçınıyor. Proje, İstanbul'un Kuzey Marmara bölgesindeki temiz su havzalarını tehdit ediyor ve deprembilimciler, yapımının yeraltı gerilme dengelerini bozarak yeni depremlere yol açabileceği ve beklenen depremin şiddetini artırabileceği konusunda uyarıyor. Murat Kurum, deprem kaygısını ortadan kaldırmayı vaat etmesine rağmen, Kanal İstanbul'un olası etkileri hakkında sorulara açık yanıtlar vermekten kaçınıyor.
4 Şubat 2024

Levent Kömür, Mey İçki'nin 'genel müdürü' olarak, şarap ve içki sektöründe önemli bir figürdü. Görevi süresince, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden üzümlerle deneysel şaraplar üretti ve bu süreçte yerel üreticilere destek oldu. Özellikle Şırnak'tan üzüm temin ederek üretilen yeni bir şarabın tanıtımı sırasında, yerel üreticilerle iş birliği yaparak bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı vurgulandı. Kömür'ün sektöre ve iş dünyasına olan katkıları, onun sıradışı yönetim anlayışını ve sektöre olan derin bağlılığını gösteriyor.
6 Nisan 2024

2003 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Sertab Erener, 21 yıl sonra İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision yarı finalinde 'Everyway That I Can' şarkısını yeniden söyledi. Erener'in performansı sosyal medyada büyük ilgi gördü ve Türkiye'nin yarışmaya dönüşü konusunda çağrılarda bulunuldu. Türkiye, 2012'den bu yana Eurovision'a katılmıyor, TRT'nin oylama sistemi değişikliklerini gerekçe göstererek yarışmadan çekilmişti. Erener'in performansı, Türkiye'nin Eurovision'daki başarılarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gündeme getirdi.
10 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir doktor öğretim üyesi ataması, akademisyenlerin yargıya taşıması sonucu İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuksuz bulunarak iptal edildi. Atama, 1416 sayılı kanuna dayanarak yurtdışı doktora eğitimine gönderilmiş olan Safa Kemal Kaptan'a, ilgili bölümün görüşü alınmadan ve üniversite atama kriterlerine uygunluğu değerlendirilmeksizin yapılmıştı. Mahkeme, bu atamanın hukuka aykırı olduğuna hükmederek, kayyım yönetimi tarafından usulsüz kadrolaşmanın bir aracı haline getirildiğini onayladı.
4 Şubat 2024

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart'ta düzenlenecek yerel seçimlerde İstanbul'da kendi adaylarıyla yarışacaklarını duyurdu. Doğan, partinin aday belirleme çalışmalarına başladığını ve 9 Şubat'a kadar İstanbul adaylarını ve diğer kentlerdeki adayları açıklayacaklarını belirtti. Açıklamada, DEM Parti'nin seçimlere kazanma amacıyla girdiği vurgulandı.
4 Şubat 2024

Fenerbahçe'nin zorlandığı bir maçta Cengiz Ünder, rakip ceza sahasında buluştuğu topla sol ayak içiyle kalecinin ulaşamayacağı bir yere gol atarak takımına önemli bir katkı sağladı. Maçın bu anına kadar Fenerbahçe'nin orta saha üretimi ve rakip ceza sahasında etkili olma istatistikleri olumsuz yöndeydi. Mert ve Ferdi ilk yarıda Antalyaspor savunmasına karşı etkili olamazken, Fred'in eksikliği hissediliyordu.
4 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz bölgesinde Kastamonu-Samsun arası ile Doğu Karadeniz'in kuzeyinde yarın öğle saatlerinden itibaren batı ve güneybatı yönlerinden esmesi beklenen 6 ila 8 kuvvetindeki fırtına için uyarıda bulundu. Fırtınanın salı günü öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülüyor.
4 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 51'e yükseldi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, ölü sayısının artacağını belirtti. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü bildirildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
4 Şubat 2024

Londra'da Royal Albert Hall'de Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler yararına düzenlenen yardım konserinde Britanyalı oyuncu Olivia Colman, Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini İngilizce olarak okudu. Colman, 'The Crown', 'The Lobster', 'Fleabag' ve 'The Iron Lady' gibi yapımlarla tanınmaktadır. Şiirin okunduğu anlar, Gerçek Gündem yazarı Bahar Akpınar tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı. Nazım Hikmet'in şiiri, yaşamın kıymeti ve ciddiyeti üzerine odaklanıyor ve insanın yaşama tutunmasını vurguluyor.
17 Nisan 2023

23 yaşındaki sosyal medya fenomeni ve motosiklet tutkunu Burak Can Taşan, Adana'da motosikletiyle seyir halindeyken önüne çıkan bir köpeğe çarptı ve kaza sonucunda hayatını kaybetti. Taşan'ın sosyal medyada 83 bin takipçisi bulunuyor ve motosiklet videolarıyla tanınıyordu. Kazada çarptığı köpeğin durumu hakkında bilgi verilmedi.
15 Ağustos 2023

Yazar Kemal Varol'un 'Babamın Bağlaması' isimli romanı, 52'nci Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. 84 eser arasından seçilen roman, jüri tarafından Türkçe kullanımı, konu geçişliliği, dramatik akış, kültürel öğelerin işlenişi ve evrensel insan sevgisinin hatırlatılması gibi nedenlerle ödüle değer bulundu. Ödül töreni, 2 Haziran Cuma günü Orhan Kemal Kütüphanesi-Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
18 Mayıs 2023

İrlandalı yazar Paul Lynch, 'Prophet Song' isimli distopik romanıyla prestijli Booker Ödülü'ne layık görüldü. Roman, totaliter bir İrlanda'da bir ailenin mücadelesini konu alıyor. Jüri başkanı Esi Edugyan, eserin güncel krizleri yansıttığını belirtti ancak ödülün edebi nitelikler temelinde verildiğini vurguladı. Booker Ödülü, 50 yıldan fazla süredir İngilizce yazılmış ve Birleşik Krallık veya İrlanda'da yayınlanmış kurgu eserlere veriliyor.
27 Kasım 2023

Belçika'da arkeologlar, Roma döneminden kalma ve üzerinde 'Avoca te' (kendini eğlendir) yazan kupalar buldu. Anvers Üniversitesi Profesörü Christian Laes, 'avocare' kelimesinin Roma medeniyetine ait bir fiil olduğunu, ancak daha önce bir kupada yazdığının görülmediğini belirtti. Bu nedenle keşfin eşsiz nitelikte olduğu ifade edildi.
22 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan dekanların yerine atanan kayyım dekanlardan biri olan Murat Önder, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atandı. Bu kadro ilanı, Önder'in akademik ve profesyonel özelliklerine özel olarak uygun hale getirilmişti. Önder, daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde zorla doktora dersi açtırarak ilanın gerektirdiği 'öğretim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında en az bir yıl ders verme tecrübesi' şartını da yerine getirmiş oldu. Ayrıca Önder, üniversitenin yönetim kurulunda da yer almakta ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün başkanlığını yürütmekte.
1 Nisan 2023

Bulgar yazar Georgi Gospodinov'un 'Zaman Sığınağı' adlı romanı, tarihin üzerinde mutabık kalınmış bir hikaye olduğunu işleyerek Booker Ödülü'ne layık görüldü. Roman, Alzheimer hastaları için yaratılan ve geçmişin belirli anlarını yeniden canlandıran klinikler etrafında dönüyor. Bu kliniklerin başarısı, Alzheimer hastası olmayan kişilerin de ilgisini çekiyor ve klinikler popüler hale geliyor. Zeynep Karaarslan Başaran'ın değerlendirmesine göre, kitap kronolojik olmayan yapısı, karakterizasyon eksikliği ve anlatıcının güvenilmezliği ile okuyucuya meydan okuyor ve ulus-devletlerin çöküşü ile geleceksizlik ihtimalini ele alıyor.
24 Mayıs 2023
İşaretlediklerim