Ankara'nın Sincan ilçesinde, gürültü sebebiyle çıkan tartışmada 72 yaşındaki T.Ü isimli şahıs, komşusu olan aynı aileden B.T. (71), H.T. (41), S.T. (40), M.T. (13) ve C.T'yi (11) tüfekle vurarak öldürdü. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, dört kişinin olay yerinde, bir kişinin ise hastanede hayatını kaybettiğini belirledi. Şüpheli T.Ü, olayda kullandığı tüfekle birlikte yakalandı.
23 Kasım 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice Noel kutlaması yapması üzerine 'ana dil' tartışması çıktı. İYİ Partili milletvekilleri Lütfü Türkkan ve Ayyüce Türkeş, Aslan'ın Süryanice konuşmasına tepki göstererek herkesin Türkçe konuşması gerektiğini ifade ettiler. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Türkçenin Anayasa'ya göre resmi dil olduğunu belirtti. Tartışmalar sırasında İYİ Partili Yasin Öztürk Başkanlık Divanı'nı terk etti ve oturuma ara verildi. Ara sonrası TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, ana dile müdahale etmeyeceğini ve her dile saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
18 Aralık 2023

Britanyalı ünlü şarkıcı David Bowie'nin kapsamlı arşivi, Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi (V&A) tarafından satın alındı. Arşiv, Bowie'nin el yazısıyla yazılmış defterlerini, mektuplarını, kostümlerini, enstrümanlarını, ödüllerini ve daha önce görülmemiş materyallerini içeriyor. Arşivin 2025 yılında açılacak olan 'The David Bowie Center for the Study of Performing Arts in Stratford' adlı merkezde sergilenmesi bekleniyor. Satış bedeli açıklanmamakla birlikte, müze tarafından yapılan bağışlarla finanse edildiği belirtildi.
23 Şubat 2023

Adıyaman'ın Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden köylüler, Orta Asya'da yolcuların ve çobanların yön bulmasını sağlayan, taşların üst üste konulmasıyla yapılan 'obo' kalıntıları buldu. Bu, kentte yapılan ilk 'obo' keşfi olarak belirtildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, oboların kentte ilk defa görüldüğünü ve eski dönemden günümüze kadar geldiğini belirtti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk, obo geleneğinin eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının ruhları olduğuna inanıldığını ve bu ruhların iyi olarak ifade edildiğini, ovalarda bu iyilerin bulunduğu noktalara yapılan taş yığmalar olduğunu söyledi.
3 Kasım 2023

Beşiktaş, sezon başında Burnley'den kiralık olarak kadrosuna kattığı Hollandalı futbolcu Wout Weghorst ile yollarını ayırdı. Weghorst, 2022 FIFA Dünya Kupası'nda Hollanda Milli Takımı ile gösterdiği performansın ardından Manchester United ile anlaşma sağladı. Beşiktaş, oyuncunun sözleşmesinin feshedilmesi için Manchester United'dan 3 milyon avro bonservis bedeli aldı. Weghorst'un ayrılığı sonrası Beşiktaş, eski futbolcusu Vincent Aboubakar ile görüşmelerini sürdürüyor.
12 Ocak 2023

Dünya Tabipler Birliği Konsey Başkanı Dr. Frank Montgomery, Türk Tabipleri Birliği'ne yönelik suçlamaların durdurulmasını talep eden bir mektup gönderdi. Mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması öncesinde yazıldı. Montgomery, TTB'nin kamusal sağlık çıkarlarını koruduğunu ve DTB'nin güvenilir bir üyesi olduğunu belirtti. Ayrıca, TTB'ye yönelik baskıların toplum sağlığına zarar verdiğini ve Türkiye'nin tıp mesleği temsilcileriyle yapıcı ilişkiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
1 Şubat 2023

Taste Atlas sitesinin güncellediği 'Dünyanın En İkonik Yemek Mekanları' listesinde Türkiye'den altı mekan bulunuyor. Gaziantep'ten İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu en yüksek sırada yer alırken, Bursa'dan Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta ve Antalya'dan 7 Mehmet de listeye girmeyi başardı. İstanbul'dan ise Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, Çiya Sofrası ve Hacı Abdullah Lokantası listeye dahil olan diğer restoranlar oldu. Restoranlar, geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, otantik lezzetleri ve tarihi atmosferleriyle dikkat çekiyor.
24 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan kayyım dekan Prof. Dr. Murat Önder, dekanlık görevine başladıktan sonra üniversitenin senato ve yönetim kurulu üyesi olmuş ve çeşitli bölümlere başkan olarak atamıştır. Kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atanmıştır. Bu duruma siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyeleri tepki göstermiş, kadro ilanının adrese teslim olduğunu ve liyakate dayalı işe alım süreçlerine gölge düşürdüğünü belirtmişlerdir. Diken gazetesi, bu konudaki haberlerinin engellendiğini bildirmiştir.
4 Nisan 2023

Bolu'nun merkeze bağlı Doğancı köyünde, bahçesinde bulunan kovanların bakımını yapan Mustafa Karakaya, arıların saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, Karakaya'nın öldüğünü belirledi.
2 Ekim 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Murat Önder, üniversite dışından atandıktan sonra işletme ve ekonomi bölümlerine başkan olarak atandı ve ekonomi bölüm başkanlığından istifa ettikten sonra siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümüne de başkan olarak atandı. Normal şartlarda bölüm başkanları, bölüm içinde düzenlenen seçimlerle belirlenirken, Önder'in bu atamaları üniversite tarihinde bir ilke işaret ediyor. Ayrıca, Önder hakkında daha önce intihal ve kadro ilanıyla ilgili iddialar içeren bir haber, mahkeme kararıyla kaldırılmıştı.
9 Ocak 2023

ABD'li oyuncu Johnny Depp, Alice Cooper ve Joe Perry'den oluşan Hollywood Vampires grubu, dünya turnesi kapsamında İstanbul'daki Life Park'ta konser verdi. Türk rock müziğinin tanınmış isimlerinden Ogün Şanlısoy da konser öncesinde sahne aldı. Konser, Neo Events ve Stellar organizasyonuyla gerçekleşti ve katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Grup, konser gelirlerini DEC deprem yardım fonuna bağışlayacağını duyurdu.
10 Haziran 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Türkiye seçimleri için oy verme işlemi sırasında çıkan kavganın ardından Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, Türkiye'nin seçim gerilimini Hollanda'ya ihraç ettiğini belirtti. 300 kişinin karıştığı kavgaya ilişkin resmi soruşturma sürerken, Hollandalı bakan şiddet ve gözdağının kabul edilemez olduğunu ifade etti. VVD Milletvekili Bente Becker, Türkiye kökenli Hollandalıların Erdoğan rejimi tarafından etkilendiğini ve Osmanlı Ocağı üyelerinin kavgaya karıştığı iddiasını dile getirdi. Hollanda'da yapılan oy verme işleminde katılım oranı %50,96 olarak kaydedildi.
10 Mayıs 2023

Oyuncu Olgun Şimşek, Muğla'nın Bodrum ilçesinde trafik kazası geçirdi. Bodrum Gürece Kavşağı'nda sabaha karşı meydana gelen kazada, Şimşek'in otomobili ile bir başka otomobil kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonucu yaralanan Şimşek, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı ve ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi.
22 Ağustos 2023

Türk yazar Ahmet Ümit, 'Kayıp Tanrılar Ülkesi' isimli romanında Pergamon arkeolojisi ve Bergama ile Berlin arasındaki kültürel mirası konu aldığı için Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden 'arkeolog üye' beratı ile ödüllendirildi. Roman ayrıca Almanya ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri de işliyor. Ödülü, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson tarafından takdim edildi. Ümit daha önce de benzer temalı eserleriyle ödüller almıştı ve bu ödülü büyük bir onur olarak nitelendirdi.
15 Aralık 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde, bir restorandan sipariş ettiği beyran çorbasının fiyatını yüksek bulan bir müşteri, restorana tabancayla ateş açtı. Müşteri, önce kuryeyle tartıştı ve siparişi geri çevirdi. Daha sonra işletme sahibiyle telefonla görüştükten sonra restorana gelerek işletme sahibi ve çalışanlarla kavga etti ve ardından dükkana ateş açarak olay yerinden uzaklaştı. Restoran sahibi Mustafa Odabaşı, beyranın fiyatını 100 liradan 120 liraya çıkardıklarını ve tartışmanın bu yüzden çıktığını belirtti.
18 Aralık 2023

Sesli kitap platformu Storytel, 2022 yılında kullanıcıları tarafından en çok dinlenen kitapların istatistiklerini paylaştı. Listede ilk sırada Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' romanı yer alırken, Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' ve J.K. Rowling'in 'Harry Potter' serisi gibi eserler de popüler kitaplar arasında gösterildi. Storytel, 2023 yılına Ahmet Ümit'in 'Bir Aşk Masalı' kitabını Toprak Sergen'in seslendirmesiyle başladı.
9 Ocak 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

AC/DC'nin ilk bateristi Colin Burgess, 77 yaşında yaşamını yitirdi. Grubun Facebook sayfasında paylaşılan bir mesajla Burgess'in ölümüne duyulan üzüntü ifade edildi ve onun saygıdeğer bir sanatçı olduğu belirtildi. Burgess, 1973 yılında kardeşi Angus, Malcolm Young, Dave Evans ve Laryy Van Kriedt ile birlikte AC/DC'yi kurmuştu. Sanatçının ölüm nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
17 Aralık 2023
İşaretlediklerim