CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sokak köpeklerini uyutmayı öngören yeni düzenlemeyi eleştirerek, bu sorunun sorumlusunun iktidar olduğunu belirtti. Özel, belediyelerin bu konuda yetersiz kaynaklarla baş başa bırakıldığını ve hayvan hakları fonunun kurulmadığını vurguladı. CHP'nin bu düzenlemeye karşı duracağını ve sokak köpeklerini öldürmeyeceğini ifade etti. Yeni düzenlemeye göre sahiplendirilmeyen köpekler öldürülecek ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yöntemi yürürlükten kaldırılacak.
31 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk'ün, sokak hayvanlarıyla ilgili 'uyutma' uygulamasını içeren kanun teklifinin Meclis komisyonunda görüşmeleri devam ederken Meclis'e girişi yasaklandı. Dernek, bu yasağın kabul edilemez olduğunu ve Türk veteriner hekimlerine verilmiş bir ceza olarak gördüklerini belirterek durumu protesto etti. 'Uyutma' teklifine karşı kamuoyunda büyük tepki bulunuyor ve birçok kişi bu düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor.
23 Temmuz 2024

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişikliğe gidildi. AKP yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, nitelikli barınaklar oluşturulması ve hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin düzenlemenin sebepsiz yere hayvan öldürmeyi içermediğini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisini çekti. Bakan Tunç, düzenlemenin insan sağlığına zarar veren hayvanlarla ilgili tedbirler içerdiğini ve eleştirilerin siyasi amaçlı olduğunu savundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise uyutma işlemini gerçekleştirmeyen kamu ve belediye görevlilerine hapis cezası verileceğini açıkladı.
24 Temmuz 2024

İstanbul Bahçeşehir'de İbrahim Keloğlan isimli kişi, Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldürdüğü için üç yıl hapis cezası almıştı. Ceza, iyi hal indirimiyle iki yıl altı aya düşürülmüştü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32’nci Ceza Dairesi, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin cezanın artırılması taleplerini reddetti. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Hafize Hilal Koçak, kararı eleştirerek, hayvan hakları savunucularının mücadeleye devam edeceğini belirtti.
4 Haziran 2024

ABD'de tıbbi testler için hayvan yetiştiren Envigo RMS LLC, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olarak kaydedildi. Şirketin ana firması Inotiv, suçlamaları kabul ederek gerekli iyileştirmeleri yapmadıkları için özür diledi. Ayrıca, Envigo Global Services Inc. de Temiz Su Yasasını ihlal ettiğini itiraf etti.
5 Haziran 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Güney Kore'nin Incheon şehrindeki bir spor salonu, yaşlı kadınları hedef alan bir yasak uygulamasıyla tartışma yarattı. Spor salonu, yaşlı kadınların uygunsuz davranışları nedeniyle genç kadın müşterilerin rahatsız olduğunu belirterek bu kararı savundu. Ancak bu uygulama, yaşlı kadınlara karşı ayrımcılık yapıldığı ve belirli yaş gruplarına yönelik hoşgörüsüzlüğün arttığı yönünde eleştiriler aldı. Sosyal medyada ve uzmanlar arasında, yaşlı erkeklerin de benzer davranışlar sergilediği ve bu tür yasakların cinsiyetçi olduğu vurgulandı.
22 Haziran 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından, AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Teklif, köpeklerin 'uyutulması' gibi maddeler içerdiği için tepki çekiyor. Kanun teklifi, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırılması ve rehabilite edilmesi gibi düzenlemeler getiriyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara ilişkin idari tedbirler almasına yetki veriliyor.
26 Temmuz 2024

Van'ın İpekyolu ilçesinde 9 yaşındaki Mete Durna, oyun oynarken bir köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Van başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve köpeğin sahibi gözaltına alındı. Köpek, belediye ekiplerince yakalanarak hayvan bakım merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğü, köpeğin 25 Ocak'ta sahiplendirildiğini ve olay günü sokağa bırakıldığını tespit etti.
30 Ocak 2023

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim