TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin 4'üncü maddesinde yer alan 'rehabilite edilenler' ifadesi 'rehabilite edilen köpekler' şeklinde değiştirilerek kediler kapsam dışına alındı. 'Ötanazi' ibaresi düzenlemeden çıkarılsa da 'uyutma'ya imkan tanıyan madde kabul edildi. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Ertürk'ün Meclis'e girişi yasaklandı.
23 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Niğde Belediyesi, kentte köpeklerin uyutulduğuna dair iddialara yanıt vererek, yapılan işlemlerin kanuna ve vicdana uygun olduğunu belirtti. Belediye, köpeklerin doğal ölüm, trafik kazası veya zoonos etken taşıması durumunda kireçleme yöntemiyle gömüldüğünü açıkladı. Hayvanseverler ise bu uygulamanın yedi aydır devam ettiğini ve köpeklerin mezarlıklara gömüldüğünü iddia etti. Belediye, iddiaları yalanlamazken, fotoğrafların çekildiği yerin hayvan mezarlığı olduğunu doğruladı.
6 Ağustos 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'Şila' adlı köpeği kulübesini yakarak öldüren Ömer Faruk Baki'ye dört yıl hapis cezası verildi. Olay, 13 Ekim 2022'de gerçekleşmiş ve soruşturma sonucunda Baki tutuklanmıştı. İlk kararda iyi hal indirimiyle ceza düşürülmüş, ancak avukatların itirazı üzerine istinaf mahkemesi kararı bozmuş ve dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. Son duruşmada Baki'nin cezası dört yıla çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi.
14 Mart 2024

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sahipsiz hayvanlara yönelik ötanazi uygulamasını içeren yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti. AKP tarafından Meclis'e sunulan ve tepki çeken bu yasa teklifi, belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirirken, toplanan hayvanların akıbeti konusunda belirsizlikler içeriyor. TVHB, bu düzenlemenin ekosisteme zarar vereceğini ve toplum vicdanında onarılamaz yaralar açacağını belirtti. Ayrıca, meslek adlarının yanlış yazılmasının taslağın özensiz hazırlandığını gösterdiğini ifade etti.
13 Temmuz 2024

Güney Kore, dört haftada altı kat artan Covid-19 vakalarına karşı önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. Ülkede yaz döneminde vakalar hızla artarken, Ağustosun ilk haftasında hastaneye başvuranların sayısı 861’e yükseldi. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA), vakaları kontrol altına almak için önlemleri artıracağını ve müdahale ekiplerini genişleteceğini duyurdu. Yetkililer, vaka sayısının ağustos sonuna kadar artmaya devam etmesini bekliyor.
13 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir barınakta bir köpeğin öldürülmesiyle ilgili sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından başlatılan soruşturma sonucunda, Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki zanlıya bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Olay, sosyal medyada geniş yankı bulmuş ve çok sayıda kullanıcı 'konyadakatliamvar' etiketiyle tepki göstermişti. Zanlılar, olayın ardından gözaltına alınmış ve bir ayı aşkın süre tutuklu kalmış, ancak 2 Ocak'ta serbest bırakılmışlardı. Mahkeme, zanlıların 'pişmanlıklarından' dolayı cezayı indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
20 Ocak 2023

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkedeki düşük doğum oranları nedeniyle 'demografik ulusal acil durum' ilan etti. Güney Kore, 2023'te 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı. Başkan Yoon, düşük doğum oranıyla mücadele etmek için iş ve yaşam dengesini sağlama, çocuk bakımını iyileştirme ve daha iyi barınma sağlama gibi üç temel alana odaklanacaklarını belirtti. Ayrıca, geçici olarak Nüfus Strateji Planlama Bakanlığı kurulacak.
20 Haziran 2024

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Murat Belge, sokak köpeklerini zehirleme girişiminin laik kesim tarafından onaylanamayacağını ve bu kesimin beklenenden daha içten bir hayvan savunması gösterdiğini belirtti. Müslüman halkın da bu 'tedbir' hakkında olumsuz düşünenlerin beklenenden fazla olacağını ifade etti. Anadolu halkının önemli bir kısmının ise bu girişimi protesto edenlerin hayvanseverliğini aşırı bulacağını düşündüğünü söyledi. Belge, bu tür girişimlerin toplumda kutuplaşmayı artırabileceğini vurguladı.
22 Temmuz 2024

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024
İşaretlediklerim