Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024

Teknoloji şirketi Block'un kurucu ortağı Jack Dorsey, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 526 milyon dolarlık bir servet kaybına uğradı. Rapor, Block'un kullanıcı sayılarını ve müşteri edinme maliyetlerini yanıltıcı şekilde raporladığını iddia etti. Block şirketi iddiaları reddederek yasal işlem başlatacağını açıkladı. Dorsey, kişisel servetinin büyük bir kısmını Block'a yatırmış durumda.
25 Mart 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023

Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın ismini 'S*kipedia' olarak değiştirmesi durumunda 1 milyar dolar vereceğini söyledi. Musk, Wikipedia'nın işletme maliyetlerini eleştirdi ve platformun satılık olmadığına dair kurucudan gelen notu paylaştı. Ancak Musk'ın platformu satın alıp almayacağı veya satış için ne kadar bir fiyat istendiği belirsiz. Musk, daha önce Twitter'ı satın almış ve ismini 'X' olarak değiştirmişti.
23 Ekim 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde yaptığı savunmada, tweet'lerinin Tesla'nın hisse fiyatlarını etkilemediğini savundu. Yatırımcılar ise dolandırıldıklarını ve büyük maddi zararlara uğradıklarını iddia ederek Musk'tan tazminat talep ediyorlar. Davacı avukatlar, Musk'ın bilinçli olarak hareket ettiğini ve hisselerde dengesizlik yarattığını öne sürüyor.
21 Ocak 2023

Twitter'ın mevcut CEO'su Elon Musk, Twitter için yeni bir CEO işe aldığını ve bu kişinin yaklaşık 6 hafta içinde göreve başlayacağını açıkladı. Musk, yeni CEO'nun göreve başlamasıyla birlikte kendi rolünün Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan (CTO) olarak değişeceğini ve ürün, yazılım ve hizmetleri denetleyeceğini belirtti. Musk daha önce, yöneticilik görevini üstlenecek birini bulduğunda CEO'luktan istifa edeceğini ifade etmişti.
12 Mayıs 2023

Twitter'da 'HDP Gençlik Teşkilatı' adıyla mavi tikli bir hesap açıldı ve bu hesap HDP Gençlik Meclisi'ni taklit ediyor. HDP yetkilileri, hesabın provokasyon amaçlı açılmış olabileceğini ve parti olarak bu hesap hakkında şikayetçi olduklarını belirtiyor. Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından mavi tikin ücretli hale gelmesi, gerçek hesapları taklit eden sahte hesapların ortaya çıkmasına yol açmış durumda. Uzmanlar, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde bu tür hesapların olası provokatif paylaşımlarına karşı uyarıda bulunuyor.
23 Mart 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, 20 Mart'tan itibaren SMS üzerinden iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) hizmetini sadece mavi tikli, yani ücretli abonelere sunacağını duyurdu. Bu değişiklik, mavi tikli olmayan kullanıcıların hesap güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilir, çünkü artık SMS yoluyla 2FA kullanamayacaklar. Kullanıcılar, alternatif olarak doğrulama uygulaması veya güvenlik anahtarı gibi diğer 2FA yöntemlerini kullanmaya yönlendirilecek.
18 Şubat 2023

Twitter, 'mavi tik' ve diğer özelliklere erken erişim sağlayan 'Twitter Blue' abonelik paketi için yıllık peşin ödemelerde yüzde 13 indirim yapacağını duyurdu. ABD'de aylık 8 dolar olan hizmet, yıllık peşin ödemeyle 84 dolara düşecek. iOS kullanıcıları için aylık ücret 11 dolar olup, Apple üzerinden yapılan yıllık üyeliklerde indirim olup olmayacağı belirsiz. Elon Musk, mavi tik satışlarını ve Apple ile yaşanan vergi sorunlarını gündeme getirmiş, ancak sonrasında Apple CEO'su ile görüşerek sorunları çözmüştü.
18 Ocak 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile aralarındaki kavganın canlı yayınlanacağını duyurdu. Bu kavga, Musk'ın Zuckerberg'e 'Threads' adı verilen 'Twitter alternatifi, metin tabanlı bir platform kuracağı'na dair haberlerin ardından başlamıştı. Zuckerberg, Musk'ın 'kafes dövüşü' teklifini kabul etmişti. Musk, kavganın Twitter'da canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını belirtti.
6 Ağustos 2023

ABD'li rapçi Kanye West'in, Yahudi karşıtı paylaşımları nedeniyle askıya alınan Twitter hesabı, yaklaşık sekiz ay sonra tekrar aktif hale getirildi. West, Ekim 2022'de adını 'Ye' olarak değiştirdikten sonra, Yahudileri hedef alan açıklamaları ve paylaşımları nedeniyle Twitter ve Instagram'ın hesabını askıya almasından kısa süre sonra sağcı sosyal medya şirketi Parler'ı satın alma kararı vermişti. Twitter'ın sahibi Elon Musk, Aralık 2022'de, West'in 'şiddete teşvik yasağını yeniden ihlal ettiğini' belirterek, 'Hesap askıya alınacak' demişti.
30 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

ABD'li otomobil üreticileri Ford ve General Motors'un Tesla'nın şarj sistemini benimsemesiyle ilgili haberlerin ardından Tesla hisseleri iki haftada yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Bu süreçte Tesla'nın piyasa değeri 200 milyar doların üzerinde arttı. Ancak hisselerdeki bu yükseliş serisi, sonrasında bir düşüşle sona erdi. Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın Twitter CEO'luğunu bırakması da hisselerdeki yükselişi tetikleyen faktörlerden biri olarak görülüyor.
15 Haziran 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, çalışanı Halli Thorleifsson'un iş durumu hakkında net bir bilgi alamadığı ve bilgisayarına erişiminin kesildiği şikayetini Twitter üzerinden dile getirmesi üzerine, Thorleifsson'a ne iş yaptığını sordu. Thorleifsson'un işten çıkarıldığını duyurmasının ardından Musk, önce bir yanıt yazdı sonra sildi ve Thorleifsson'a işe geri dönme teklifinde bulundu. Musk, durumu yanlış anladığı için özür dilediğini ve kendisine yanıltıcı bilgiler verildiğini belirtti. Thorleifsson, süreci garip ve stresli bulduğunu, Twitter'a geri dönmeyi değerlendirdiğini ifade etti.
8 Mart 2023

Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, yaklaşık bir yıllık aradan sonra X'e (eski adıyla Twitter) geri döndü. Trump, paylaşımlarında ABD'nin ekonomik ve sınır sorunlarına dikkat çekerek, başkanlık dönemindeki durumu kıyasladı ve kampanya mesajlarını iletti. Ayrıca, Demokrat rakibi Kamala Harris'e yönelik eleştirilerde bulundu ve Elon Musk ile yapacağı yayının tanıtımını yaptı. Trump'ın X'e tam olarak dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.
12 Ağustos 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim