Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'a düzenledikleri füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık, Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'a yedi füze saldırısı düzenlendiğini ancak can kaybının olmadığını belirtti. Kirilenko ayrıca, Konstantinovka şehrine yapılan iki roket saldırısında da can kaybı olmadığını, ancak bazı sanayi tesislerinin hasar gördüğünü ve Horlivka şehrine yapılan saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
8 Ocak 2023

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın stratejik hedeflerinin değişmediğini ve bu nedenle bahar aylarında yeni bir taarruz düzenleme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bauer, Ukrayna'nın da bu ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlık yapması gerektiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne doğru iki balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzeler, North Hwanghae bölgesinden sabah saatlerinde fırlatıldı ve 370 kilometre yol alarak Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Herhangi bir hasarın oluşmadığı belirtildi. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının ortak askeri tatbikatı sırasında gerçekleşti.
27 Mart 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 72. doğum gününü kutladı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin 'yenilmez ve ebedi' hale geldiğini belirtti. Kim, Putin'i 'en yakın yoldaşı' olarak nitelendirerek, Pyongyang'ın Moskova'yı her zaman destekleyeceğini ifade etti. İki lider arasında daha önce imzalanan 'kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması' ile ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığı vurgulandı.
8 Ekim 2024

Kuzey Kore, başkent Pyongyang yakınlarından Japon Denizi'ne doğru bir balistik füze fırlattı. Güney Kore ve ABD ile yakın işbirliği içinde olan Güney Kore ordusu teyakkuz durumunu güçlendirdi. Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü ve 6 bin kilometre irtifaya ulaştığını açıkladı. Japonya, füze denemesini kınayarak bölgenin barış ve güvenliğine tehdit olarak nitelendirdi.
12 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim