TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve örgüt yöneticisi 13 kişiye verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezasını onayladı. Oktar, 'örgüt yöneticiliği', 'cinsel istismar', 'eğitim hakkının engellenmesi', 'eziyet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarından 891 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutularak toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edildi. İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021'de Oktar ve diğer sanıkları ağır cezalarla mahkum etmiş, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmiş, bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.
12 Nisan 2023

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde 24 yaşındaki Aysun Ahnas, Baver Gözetir (26) tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı Gözetir, olaydan sonra kendini asarak hayatına son verdi. Ahnas'tan haber alamayan yakınları durumu polise bildirdi ve olay yerine gelen ekipler her iki kişinin de öldüğünü tespit etti. Cesetler, otopsi için Tekirdağ Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
11 Ocak 2023

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024

Rus televizyon muhabiri Marina Ovsyannikova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra canlı yayında savaşı protesto etmişti. Bu olayın ardından gözaltına alınan ve para cezasına çarptırılan Ovsyannikova, daha sonra ev hapsine çarptırıldı ve bir Avrupa ülkesine kaçtı. Gazetecinin şu an nerede olduğu bilinmiyor. Geçen sene bu zamanlarda Ovsyannikova hakkında yeniden dava açıldı ve gıyaben sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Ekim 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı savaşçı grubunun lideri Yevgeniy Prigojin'e yönelik silahlı isyan nedeniyle açılan ceza davasının kapatıldığını duyurdu. İsyancıların suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiği belirtildi. Wagner'e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine devredilmesi yönünde hazırlıkların devam ettiği bildirildi. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
27 Haziran 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde Hasret Çakır isimli 41 yaşındaki kadın, evinin balkonunda av tüfeğiyle vurularak ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından jandarma ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek şüpheli M.B.'yi Bodrum ilçesinde gözaltına aldı. Şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.
30 Mayıs 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Sırbistan'ın önde gelen suç örgütlerinden 'Skaljari' çetesinin lideri Jovica Vukotiç'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin 16 sanıklı dava İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. İlk duruşmada tüm sanıkların ifadesi alınamadı ve iki sanığın tahliyesine karar verildi. Duruşma, 8 Mayıs'ta devam edecek. Öldürülen Vukotiç'in eşi Maşa Misiç de duruşmayı takip etti. Sanıklar arasında suikastı düzenleyenler, azmettiriciler ve Vukotiç'i saklayanlar bulunuyor ve çeşitli suçlamalarla yargılanıyorlar.
29 Mart 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya verilen haksız tahrik indirimleri kaldırılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Avcı'nın savunmalarını değiştirdiğini ve şantaj iddialarının yetersiz kanıtlarla desteklendiğini belirtti. Avcı'nın haksız tahrik indiriminden yararlanma amacına dönük olduğu ve bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinin uygulanmadığı vurgulandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ise 'Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Mayıs 2023

İstanbul Kadıköy'de, 30 Aralık gecesi iki kadının içinde bulunduğu araca kasıtlı olarak birkaç kez çarpan taksi şoförü Ramazan Şimşek, adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı. Şimşek'in 35'i 'otodan hırsızlık' olmak üzere yedi farklı suçtan toplam 63 kaydı olduğu ortaya çıktı. Kadınlar, taksicinin saldırısından kaçarken polise haber verdi ve olay yerine yakın bir noktada polisler tarafından fark edilen taksici kaçtı. Şimşek, daha sonra gözaltına alındı ve ifadesinde suçlamaları reddetti.
4 Ocak 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde iki yaşındaki Nisanur Ö., Furkan Sevinç tarafından cinsel saldırıya uğrayıp dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, suçunu itiraf eden Sevinç'in yanı sıra annesi M.Ö. dahil dört kişi tutuklandı. İki diğer şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim