Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi sağlanacağını belirtti. Ayrıca, örgün eğitimdeki öğrencilere bilgisayar ve cep telefonu desteği sağlanacağını ve 14'üncü Kalkınma Programı'nın yakında sunulacağını ifade etti. Bu kredi imkanı, Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacak ve ilk olarak deprem bölgesinde pilot proje olarak başlatılacak.
26 Eylül 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni evlenen çiftlere verilecek 'evlilik kredisi' ile ilgili kriterleri açıkladı. Buna göre, 150 bin liralık krediye yalnızca 18-27 yaş arası kişiler başvurabilecek. Kredinin, ilk olarak deprem bölgesinde yaşayan gençlere verileceği ve daha sonra genişletileceği belirtildi. Kriterler arasında gelir durumu, belirli suçlara bulaşmamış olma ve deprem bölgesinde yaşama şartları da bulunuyor.
1 Kasım 2023

ABD'de yapılan bir araştırma, ortak banka hesaplarına sahip çiftlerin evliliklerinin daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koydu. Journal of Consumer Resource dergisinde yayımlanan çalışmada, 230 çift iki yıl boyunca incelendi. Araştırmacılar, ortak hesap kullanan çiftlerin ilişkilerinde daha güçlü bir bağ hissettiklerini ve finansal ilişkilerini 'değiş tokuş' mantığından ziyade karşılıksız yardımlaşma olarak gördüklerini belirtti. Ayrı hesap kullanan çiftler ise finansal ilişkilerini daha çok 'değiş tokuş' temelinde yürüttüklerini ve ilişkilerinin bitme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüklerini ifade etti.
8 Mayıs 2023

Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve beklenen EYT düzenlemesi 3 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. 1999 yılında değişen emeklilik şartları nedeniyle yaş sınırına takılan ve gerekli prim gün sayısını dolduran kişiler, bu düzenlemeyle emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenleri kapsıyor ve 2023'te emekli olabilecek kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor ve Mart ayında başvuru yapanlar Nisan ayından itibaren maaş almaya hak kazanacak.
16 Mart 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, Aile ve Gençlik Fonu kuruldu ve bu fon aracılığıyla yeni evlenecek gençlere iki yıl geri ödemesiz, toplamda dört yıl içinde geri ödemeli 150 bin lira kredi verilecek. Fonun yönetim kurulu, beş bakan yardımcısından oluşacak ve fonun kaynak aktarımı yapılacak projeleri ve harcama programlarını belirleyecek. Kredi başvuruları internet üzerinden yapılacak ve kredi miktarı her yıl artacak. Uygulama, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak.
29 Kasım 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

Çin'in Gansu bölgesinde, ChatGPT kullanarak oluşturulan ve dokuz inşaat işçisinin öldüğünü iddia eden sahte bir tren kazası haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından, 15 binden fazla kez tıklanan bu içerikle ilgili bir kişi gözaltına alındı. Polis, şüphelinin Baidu'ya ait bir platformda 25 hesap üzerinden bu sahte haberi yaydığını ve Hong soyadlı şüphelinin yanlış bilgi vermekten dolayı gözaltına alındığını açıkladı. Çin'de 10 Ocak'tan itibaren deepfake ve yapay zeka ile sahte bilgi üretiminin engellenmesine yönelik kurallar yürürlüğe girmiş durumda.
11 Mayıs 2023

İngiltere ve Galler'de gerçekleştirilen nüfus sayımında, 16 yaş ve üstü bireylerin %1,5'i gey veya lezbiyen, %1,3'ü biseksüel olarak tanımlanırken, %0,5'i toplumsal cinsiyet kimliğinin doğumda kaydedilenden farklı olduğunu belirtti. Bu veriler, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimlikleri hakkında bilgi toplanan ilk nüfus sayımı olarak kayıtlara geçti. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği soruları isteğe bağlıydı ve birçok kişi bu soruları yanıtsız bıraktı. Hükümet, elde edilen verileri ayrımcılıkla mücadele ve LGBTİ+ bireyler için hizmetleri iyileştirmek amacıyla kullanmayı planlıyor.
6 Ocak 2023

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

Güney Kore'nin Gyeonggi eyaletinde, bir kişinin kayıp köpeğini ararken başka bir kişinin mülkünde binden fazla ölü köpek bulunması sonucu hayvan istismarı şüphesiyle soruşturma başlatıldı. 60'lı yaşlardaki zanlı, terk edilmiş köpekleri topladığını ve aç bırakarak öldürdüğünü ifade etti. Hayvan hakları savunucuları, köpek yetiştiricilerinin zanlıya ödeme yaparak kullanamadıkları köpekleri ona bıraktığını iddia etti. Hayvanları koruma yasasını ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis veya 23 bin ABD doları para cezası ile cezalandırılabileceği belirtildi.
8 Mart 2023

Japon hükümeti, nüfusun yoğunlaştığı metropollerden daha az nüfuslu bölgelere taşınan vatandaşlarına teşvik sağlamak için çocuk başına 1 milyon yen (yaklaşık 143 bin lira) vermeyi planlıyor. Nisan ayından itibaren uygulanacak olan bu teşvik, ülkedeki nüfus yoğunluğunu dengelemek ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgelere genç nüfus çekmek amacıyla verilecek. Teşvikten yararlanabilmek için taşınan ailelerin yeni yerlerinde en az beş yıl yaşamaları ve bu süre içinde bir işte çalışmaları veya yeni bir iş kurmaları gerekiyor. 2021'de Japonya'da doğum sayısı 811.604 ile rekor düşük seviyeye ulaştı ve 2065 yılında nüfusun 88 milyona düşmesi bekleniyor.
3 Ocak 2023

Çin'in Şandong eyaletinde, deniz üzerinde güneş panelleri bulunan çiftlikler elektrik üretmeye başladı. Bu girişim, Çin'in en büyük yenilenebilir enerji geliştiricisi State Power Investment ve Norveç merkezli Ocean Sun tarafından yürütülüyor. Şandong, 2025'e kadar denizde ekstra 11 gigawatt güneş enerjisi üretmeyi ve toplam kapasiteyi 42 gigawatt'a çıkarmayı hedefliyor. Bu, Norveç'in kapasitesine eşit bir miktar.
25 Temmuz 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için getirilen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, yaş dışındaki diğer şartları taşıyanlar emekli aylığı alabilecekler. Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek. İlk kez emekli aylığı bağlananlar, emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin emeklilik hakları kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler kaldırılacak.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim