Büyükçekmece Başsavcılığı, ilçe belediyesinde yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, mali değeri yaklaşık 8 milyar 640 milyon lira olan 144 villanın yıkılmasını talep etti. Soruşturma, CHP'li belediye aleyhine 'nitelikli dolandırıcılık', 'rüşvet' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlamalarıyla ilerliyor ve bu kapsamda 22 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Valiliği'ne yapılan talepte, villaların olası bir İstanbul depremi durumunda halkın can güvenliğini riske atacağı belirtildi. Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün de şüpheli taraflar arasında olduğu vurgulandı.
20 Ocak 2024

ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine olanak tanıyan bir yasayı onayladı. Bu yöntem, cesetlerin odun yongası, kaba yonca ve çimle birlikte bir konteynır içinde yaklaşık bir ay tutulması ve mikropların faaliyetiyle gerçekleşiyor. Gübreleştirme sonrası toprak, ölünün yakınlarına verilerek bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. Recompose şirketi, bu yöntemin geleneksel gömülme veya yakma yöntemlerine göre daha az karbon salınımına yol açtığını belirtiyor.
2 Ocak 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarını tek bir linkte toplayan Linktree adlı uygulamaya erişimi engelledi. Erişim engelinin gerekçesi olarak 'yasa dışı bahis' ve 'terörün finansmanında kullanılması' gösterildi. Linktree, işletmeler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve influencer'lar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir platform.
19 Ekim 2023

Portekiz'de haziran ayında başlatılan ve 41 şirketi kapsayan haftada dört gün çalışma pilot uygulaması, çalışanların stres ve yorgunluk seviyelerini düşürdü. Ankete göre, ev ile iş arasındaki dengeyi sağlamanın zorluğu yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Çalışanlar aileleriyle ve hobileriyle daha fazla vakit geçirebildiklerini belirtti. Şirketler, çalışma saatlerini yüzde 12 azaltırken maaşlarda bir değişiklik yapmadı. Araştırma Nisan 2024'te tamamlanacak ve şu ana kadar şirketlerin yüzde 95'i sistemi faydalı bulduğunu ifade etti.
18 Aralık 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve site aidatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmek amacıyla Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturdu. Bu birim, Konut Politikaları Şube Müdürlüğü'nün isminin Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak değiştirilmesiyle kuruldu. Birimin görevi, kat maliklerinin haklarını korumak ve site yönetimleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak olacak. İkincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasıyla site yönetimlerinde yaşanan sorunların azalması bekleniyor.
18 Ocak 2023

Dubai Emirliği, turizmi teşvik etmek ve yabancı işçiler için ülkeyi daha cazip hale getirmek amacıyla içki satışları üzerindeki yüzde 30'luk vergiyi askıya aldı. Bu karar, sektör yöneticileri tarafından olumlu karşılandı ve bir 'deneme süresi' olarak değerlendiriliyor. İçki distribütörleri MMI ve African & Eastern, vergi ve ruhsat harçlarının sona erdiğini duyurdu. Dubai'de turistlerin içki tüketebilmeleri için 21 yaşını doldurmuş olmaları ve içki satın alma, taşıma ve tüketme izni veren plastik kartları taşımaları gerekiyor.
2 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Türkiye'nin daha önce Avrupa'da düzenlediği 'Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları'nın Asya ayağı, Çin'de başladı. Bu toplantılar, Türkiye'ye yatırım ve döviz çekmeyi hedefliyor. Toplantıya Türkiye Varlık Fonu yetkilileri ve Türk ve Çinli iş insanları katıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
25 Temmuz 2023

Çin'in doğal afetlerden kaynaklanan doğrudan ekonomik kayıpları, temmuz ayında 41,18 milyar yuana (5,74 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar, ocak-haziran döneminin toplamından daha fazla. Yaz aylarında etkili olan seller, ülke çapında yedi milyondan fazla insanı etkiledi. 'Talim Tayfunu' ve Doksuri'nin yol açtığı kayıplar da bu miktarı artırdı. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de büyüme üzerinde beklenmedik bir engel oluşturuyor.
5 Ağustos 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babasının müridi Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek yargıya başvurdu. İki yıl süren dava sürecinde henüz kimse tutuklanmamışken, kamuoyunun tepkisi üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G.'nin travmaya bağlı stres bozukluğu yaşadığı adli tıp raporu mahkemeye sunuldu. Davanın görüldüğü gün, Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak liderlerinin serbest bırakılmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bankalara devrederek daha ucuza kredi kullanabilecekler. Bu düzenleme altı ay sonra yürürlüğe girecek. Alacağın devri sözleşmesiyle yapılan bu işlem, katılımcıların alacaklarını teminat olarak kullanmalarını ve böylece daha düşük maliyetlerle finansman sağlamalarını mümkün kılacak. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu düzenlemenin dışında tutulacak.
28 Mart 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

ABD'nin çip endüstrisinde Çin'i dışlamak amacıyla uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamalarının, ABD ve Avrupa'da yatırım yapan ve ürün satan Çinli şirketler üzerinden ABD çip endüstrisine zarar verebileceği Bloomberg analizinde ifade ediliyor. Ayrıca, bu kısıtlamaların Çin'in daha gelişmiş teknolojiler üretmesine yol açabileceği ve ABD'nin ulusal güvenliğini uzun vadede tehdit edebileceği belirtiliyor. ABD'nin Tayvan ile ilişkileri ve çip sektöründe Japonya ve Hollanda ile iş birliği yaparak Çin'e karşı aldığı önlemler de makalede yer alıyor.
1 Şubat 2023

Irak'ın Musul kentinde bir düğün salonunda çıkan yangında 100 kişi hayatını kaybetti, 500 kişi yaralandı. Yangının havai fişekler nedeniyle çıktığı belirtildi. Yangın esnasında düğün salonunda 800 kişi bulunduğu öğrenildi. Yangın bölgesine çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi.
27 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak belirlendi. Bu uygulama, montaj ve kurulum işlemlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce 14 Şubat'ta yayımlanan kararda, olağanüstü hal ilan edilen illerde afetzedelere ve belirli kurumlar ile kuruluşlara yapılan teslimlerde bu oranın uygulanacağı öngörülmüştü.
23 Şubat 2023

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde görülen şap hastalığı nedeniyle iki belde, yedi mahalle ve 46 köyde geçici olarak hayvan giriş ve çıkışı kısıtlandı. Süleymanbeyler köyünde şap hastalığına rastlanılması üzerine tarım ve orman ilçe müdürlüğü tarafından 3 kilometre çapta koruma bölgesi oluşturuldu ve karantina uygulaması başlatıldı. Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla belirtilen bölgelere küçük ve büyükbaş hayvanlar ile hayvansal ürünlerin naklinin yasaklandığı belirtildi.
23 Ekim 2023

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, Gündoğdu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangına çok sayıda itfaiye ekibi müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ederken, mahalle sakinlerinin iddiası üzerine A.Ö. isimli 35 yaşındaki şüpheli jandarma tarafından gözaltına alındı ve sorgulanmak üzere karakola götürüldü.
12 Temmuz 2023

ABD'nin New Jersey eyaletinde bulunan Homeward Bound Evcil Hayvan Evlat Edinme Merkezi, Sevgililer Günü'ne özel bir kampanya düzenleyerek, eski sevgililerle hesaplaşmak isteyen kişilere eski sevgililerinin adını taşıyan kedileri kısırlaştırma fırsatı sunuyor. 50 dolarlık bağış karşılığında gerçekleştirilen bu kampanya, 'yakala-kısırlaştır-serbest bırak' programının bir parçası olarak sokak kedisi popülasyonunun kontrol altına alınmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya, esprili bir dille 'Çünkü bazı şeylerin ürememesi gerekiyor' sloganıyla tanıtılıyor ve yalnızca ilk isim veya takma adların kullanılmasına izin veriliyor.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim