Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına son vererek, Almanya'da nükleer enerjinin artık kullanılmayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, nükleer santrallerin sökümünün de başladığını ifade etti. Scholz, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istediklerini söyledi.
4 Eylül 2023

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Ancak, bazı ülkelerin taahhütleri, fosil yakıtların elektrik sektöründen çıkarılması konusunda yeterince açık olmadığı veya yanlış elektrik üretim teknolojilerine güvendikleri için eleştiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Colin Kahl, Rusya'nın Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı (START) askıya almasını değerlendirerek, Rusya'nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını belirtti. Kahl, Rusya'nın bu hamlesinin ABD yönetimi üzerinde etki yaratmayacağını ve Rusya'nın ekonomik yetersizlikler ve savaşın yükü nedeniyle böyle bir yarışa giremeyeceğini ifade etti. Ayrıca, bu durumun Putin'in retorik manşetler üretme çabası olabileceğini söyledi.
1 Mart 2023

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin Siper füze savunma sistemi projesi sayesinde Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Türkiye, S-400 alımı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu sistemleri aktive etmemeyi tercih ederek ABD ile olan gerilimi azaltmaya çalıştı. Görgün'ün açıklamaları, Bloomberg tarafından Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.
16 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin kararını beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları, Türkiye ve Macaristan tarafından henüz onaylanmadı. Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi nedeniyle gerilmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, her iki ülkenin de temmuzdaki Vilnius Zirvesi'ne kadar üye olmaları için çalıştığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nde mayın veya patlayıcı madde bulunmadığını teyit etti. Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki uzmanların ek erişim talebinde bulunduğunu ve özellikle bazı reaktör üniteleri ile türbin ve soğutma sistemlerinin bölümlerine erişimin önemini vurguladı. Grossi, artan askeri gerilim ve faaliyetler nedeniyle uzmanların sahadaki gerçekleri doğrulayabilecek durumda olması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız raporların önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği için Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, İsveç ile görüşmelerin devam edeceğini, ancak İsveç'in teröristlere kucak açtığını ve Türkiye'nin talep ettiği teröristlerin iadesini gerçekleştirmediğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ise olumlu bir adım atıldığı ve seçimler öncesi sürecin tamamlanması temennisinde bulunuldu.
17 Mart 2023

Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini önümüzdeki ay onaylayabilir. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye'nin endişelerini giderdiklerini ve onay sürecinin Türkiye ve Macaristan'a kaldığını belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler üyelikleri onaylamıştı. Türkiye'nin onay süreci, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve diğer diplomatik gerginlikler nedeniyle karmaşık bir hal almıştı.
3 Şubat 2023

ABD'de teknoloji şirketleri, yapay zeka için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını artırdığını açıklamıştı. Maryland eyaletindeki Constellation Energy, birçok teknoloji şirketinin bu konuda ilgi gösterdiğini belirtti. Ancak, nükleer santrallere yakın konumlandırılmış veri merkezleri tartışmalara yol açıyor ve Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC) bu konuyu tartışmak için bir konferans düzenleyecek.
11 Ağustos 2024

Finlandiya'da yapılan genel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Gerçek Finler Partisi yüzde 20 ile ikinci, mevcut Başbakan Sanna Marin'in Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 19,9 ile üçüncü oldu. Seçim sonuçlarına göre yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor ve kesin sonuçlar 5 Nisan'da ilan edilecek.
3 Nisan 2023

18. Venedik Mimarlık Bienali'nde Finlandiya, 'huussi' adı verilen sifonsuz tuvalet modeliyle katılıyor. Huussi, dışkı ve idrarın doğrudan toprağa karıştığı, kanalizasyon kullanmayan bir tuvalet sistemi. Finlandiya bu eski yöntemi, su kaynaklarının korunması ve atıkların değerli bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak için sergiliyor. Sergide, insanların sanitasyon ve atık konusundaki davranışlarının eleştirildiği kurgusal bir belgesel film ve Huussi'nin çözüm olarak sunulduğu bir video yer alıyor.
18 Mayıs 2023

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İÇTAŞ-LİMAK ortaklığında olan YK Enerji'ye 1 milyar 14 milyon 331 bin 32 TL teşvik ödendiğini açıkladı. Bu teşvik, üretmedikleri ancak üretime hazır tuttukları elektrik kapasiteleri için yapılıyor. YK Enerji, Muğla Milas'ta Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımı yapmış ve bölgedeki İkizköy direnişçileri jandarmanın müdahalesine maruz kalmıştı. Yavuzyılmaz, bu teşvikin 'kapasite mekanizması' adı altında verildiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'nde onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Protokol, 5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel'de imzalanmış ve Türkiye tarafından onaylanması gerekiyordu. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda başlangıçta tereddütlerini dile getirmiş, ancak Haziran ayında İspanya'nın Madrid kentinde yapılan NATO zirvesinde Türkiye'nin itirazları çözüme kavuşturulmuştu. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin onayı, İsveç ile yaşanan diplomatik gerilimlerin ardından gelmiş olup, İsveç'in üyeliği konusunda ise Türkiye'nin hala bazı beklentileri bulunmaktadır.
2 Nisan 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonları olan BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini satın almak üzere bir hisse alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Satış işleminin bedeli açıklanmazken, işlemin kapanışının düzenleyici kurumun onayına bağlı olduğu ve Rekabet Kurumu'nun onayının ardından 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.
16 Kasım 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim