Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Denizbank'ın eski şube müdürü Seçil Erzan ve altı işbirlikçisi, yüksek getiri vaadiyle bir fon üzerinden onlarca banka müşterisini dolandırmakla suçlanıyor. İstanbul Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda Denizbank yöneticileri hakkında 'zimmet' suçu bulgusuna rastlanmadı ve banka yönünden takipsizlik kararı verildi. Denizbank, bazı tanınmış isimler hakkında 'tefecilik' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Davanın ilk duruşmasında sanıkların ifadesi alınacak ve Denizbank'ın davaya katılma talebi değerlendirilecek.
20 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil sekiz suçtan yargılanıyor. New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams tarafından belirlenen 10 hesapta bulunan hisse senedi, nakit ve kripto paradan oluşan yaklaşık 700 milyon dolarlık varlığına mahkeme kararıyla el konuldu. Bankman-Fried, suçlu bulunması durumunda bu varlıklarını kaybedecek. Daha önce suçlamaları reddeden Bankman-Fried, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
21 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalar yaptığını tespit etti ve bu uygulamalara son verilmesini talep etti. Bazı bankaların kredileri kısa sürelerle yenileyerek ek ücretler tahsil ettiği belirlendi. Bankacılar, kredi ve mevduat faizleri arasındaki makasın genişlemesi nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade ediyor. Merkez Bankası, uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemeler yapılacağı konusunda uyarıda bulundu.
18 Ocak 2023

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılandığı davada suçlu bulundu. FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasının kaybolduğu ve Bankman-Fried'ın bunu örtbas ettiği iddia ediliyordu. Bankman-Fried'ın cezası ileri bir tarihte belirlenecek. FTX, Kasım 2022'de iflas etmiş ve Bankman-Fried istifa etmişti. Bankman-Fried, ABD'nin suç duyurusunun ardından Bahamalarda gözaltına alınmıştı.
3 Kasım 2023

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), yurt dışında dolar cinsinden tahvil ihraç etmek üzere sekiz bankayı yetkilendirdi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirime göre, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan alınan onayla en fazla 1 milyar dolar tutarında tahvil ihraç edilebilecek. İhraç, Citigroup Global Markets Limited, BBVA Securities Inc., Emirates NBD Capital Limited, ING Bank N.V., Intesa Sanpaolo S.p.A., MUFG Securities EMEA Plc., SMBC Nikko, Societe Generale ve Standard Chartered Bank tarafından yönetilecek ve ABD doları cinsinden RegS/144A yapısında gerçekleştirilecek.
24 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucuları Changpeng Zhao'ya çeşitli menkul kıymetler kanunu ihlalleri nedeniyle 13 suçlamada bulunarak dava açtı. SEC, Binance'in ABD'deki varlıklarının dondurulması için mahkemeden geçici yasaklama emri talep etti. Talep edilen ihtiyati tedbirler arasında muhasebe doğrulaması, varlıkların iadesi, belge korunması ve delil yok edilmesinin engellenmesi bulunuyor. Ayrıca SEC, başka bir kripto para borsası olan Coinbase'e de menkul kıymet kural ihlalleri nedeniyle dava açtığını duyurdu.
7 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

ABD merkezli petrol şirketi Marathon Oil, North Dakota'daki faaliyetlerinde 'Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle 241 milyon 500 bin dolar ceza ödeyecek. Bu cezanın 64 milyon 500 bin doları doğrudan ödeme, 177 milyon doları ise zorunlu yatırım olarak belirlendi. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın çevre denetimlerini sıkılaştırma politikasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. EPA yetkilisi David Uhlmann, bu kararın çevreyi kirleten kuruluşların sorumlu tutulacağını açıkça gösterdiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından, dolar/TL kuru yükselişe geçti ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. ABD'li yatırım bankası Citi, bu gelişmeler üzerine model portföyünde 'uzun dolar/TL' pozisyonuna geri dönme kararı aldı ve üç ay vadeli dolar/TL alımı için 30 hedefi önerdi. Faiz artırımı döviz kurlarında ters etki yaparak kurların yükselmesine neden oldu.
23 Haziran 2023

ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) sigortasının gelecek iki yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. MBCA, bu talebin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve banka iflası olasılığını azaltacağını savundu. Ayrıca, büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına ve sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen haftalarda Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflasları ve Credit Suisse ile First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar bankacılık sektöründe kriz endişelerini artırmıştı.
19 Mart 2023

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Denizbank Levent Büyükdere şubesi müdürü Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle ünlü futbolcular ve iş insanları dahil birçok kişiyi dolandırmakla suçlanıyor. İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Denizbank yöneticisi Sermin Tekin tanık olarak dinlendi ve Erzan'ın tehdit edildiğini ve zor zamanlar geçirdiğini söyledi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Mayıs'a erteledi.
24 Mayıs 2024

ABD'nin Connecticut eyaletinde, 57 yaşındaki Robert Withington, bir bankanın otoparkında bulduğu ve içinde 5 bin dolar olan çantayı almakla suçlandı. Withington, çantayı almasının yanlış olmadığını savunurken, çantanın bankaya ait olduğunu ve içindeki paranın kasabanın vergisi olduğunu bilmediğini belirtti. Eğer suçlu bulunursa, Withington beş yıla kadar hapis ve 5 bin dolar para cezası alabilir.
31 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde bankaların uyguladığı marj farkı nedeniyle oluşan zararları karşılıyordu. Ancak yeni bir düzenleme ile bu marj farkının yüzde 1'i geçemeyeceği belirlendi. Daha önce bankalar, kendi belirledikleri yüksek döviz satış kurları üzerinden TCMB'den ödeme alabiliyorlardı. Uzmanlar, bankaların bu sistemden kazanç sağladığını ifade ediyordu.
5 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim