ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin eski müdürü Seçil Erzan'ın tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturmasında, banka eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan ve Emre Çolak, eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin ve Emre Çolak'ın kardeşi Emrah Çolak hakkında 'tefecilik' suçlaması yaptı. Şikayetçilerin ifadeleri ve bankanın savunması arasında çelişkiler bulunuyor. Avukat Rezan Epözdemir, Denizbank Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısını da suç duyurusunda bulunarak 'nitelikli bankacılık zimmeti', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarının işlendiğini iddia etti. Banka yöneticileri ise şikayetçilerin iftira attığını ve tefecilik yaptığını savunarak soruşturma açılmasını talep etti.
12 Mayıs 2023

İflas sürecinde olan kripto para borsası FTX, Delaware İflas Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, 5 milyar doların üzerinde nakit ve dijital varlık geri kazandığını açıkladı. FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve diğer suçlamaları reddetti. Bankman-Fried, ABD'ye iade edildikten sonra 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı. Müşteri kayıplarının boyutu henüz bilinmiyor.
12 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 Mart itibarıyla bilanço verilerini açıkladı ve bilanço büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar artarak 8,69 trilyon dolara ulaştığını duyurdu. Bankalar, Fed'in iskonto penceresinden rekor seviyede 152,9 milyar dolar borç alırken, 2008 mali krizinden bu yana en yüksek tutar kaydedildi. Ayrıca, Fed'in yeni başlattığı Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) kapsamında üç günde 11,9 milyar dolar borçlanma yapıldı ve FDIC tarafından kurulan krediler 142,8 milyar dolara ulaştı.
17 Mart 2023

Garanti BBVA, Merkez Bankası'nın para transferi işlemleri hakkında istatistiki verilerin toplanması amacıyla istediği bilgi ve raporların bankalarca alındığını hatırlattı. Banka, iç bilgilendirme notunda sehven hatalı bir ifade kullanıldığını ve bu durumun sosyal medyada 'sermaye kontrolü' olarak yorumlandığını belirtti. Banka, EFT ve yurt dışına havale işlemlerinde herhangi bir aksama olmadığını ve bono işlemlerinin normal sürecinde devam ettiğini duyurdu.
3 Ocak 2023

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Galatasaray ve Türkiye Milli Takımı’nın eski teknik direktörü Fatih Terim, Denizbank’ın eski şube müdürü Seçil Erzan ve yedi kişinin yargılandığı dolandırıcılık davasında müşteki sıfatıyla ifade verdi. Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle onlarca müşterisini dolandırmakla suçlanıyor. Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Terim, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.
20 Ağustos 2024

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'deki dolar cinsinden para yatırma işlemlerini askıya aldı ve bankacılık ortaklarının para çekme işlemlerini durduracağını duyurdu. Bu gelişmelerin sonucunda Binance, ABD iştirakinden yaklaşık 50 kişiyi işten çıkardı, bu kişiler arasında hukuk, uyum ve risk departmanlarındaki çalışanlar da bulunuyor.
17 Haziran 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Joe Biden'ın 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesi ya da azaltılmasına yönelik affını anayasaya aykırı buldu. Karar, altı muhafazakar ve üç liberal yargıçtan oluşan mahkeme tarafından üçe karşı altı oyla alındı. Biden, kararı yanlış bulduğunu ve af planının Covid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti. Biden yönetimi, plan kapsamında şu ana kadar 26 milyon kişinin 20 bin dolara kadar federal öğrenci kredisi affı için başvurduğunu belirtiyor.
1 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) tarafından yapılan ortak açıklamada, bankaların kripto varlıklarla ilişkili risklere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Kripto varlık sektöründeki dalgalanmalar ve güvenlik açıklarının geçen yıl yaşanan olaylara damga vurduğu hatırlatıldı. Bankaların dolandırıcılık ve yasal belirsizlikler gibi temel risklerin farkında olması gerektiği belirtilirken, kripto varlıkların güvenli bankacılık uygulamalarıyla çelişebileceği ifade edildi.
4 Ocak 2023

Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. BofA'nın raporunda, Türkiye'deki makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş iyileştiği ve ekonomide keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklendiği belirtildi. Ayrıca, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının yıl sonu için hedeflenen yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BofA, 2024 enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 beklentisini ise yüzde 25 olarak açıkladı.
26 Eylül 2024

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleri sırasında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle açıklama kısmına gerekli bilgilerin doğru bir şekilde yazılmasının önemine vurgu yaptı. Yanlış bilgi girilmesi durumunda tüketicilerin para iadesi alamayabileceği ve yargıda sorun yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, bankaların ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamayacağını ve tüketicilerin şikayet durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.
10 Nisan 2024

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Merkez Bankası, kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek amacıyla bankalardan dolar tahvili (eurobond) almalarını istedi. Türkiye'nin CDS primleri seçim sonrası 700 baz puan seviyesine çıkmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalar hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik altyapısının güçlü olduğunu savundu.
25 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Reklam Kurulu, yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verdi. Eylül ayındaki toplantıda, 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 22 milyon 414 bin 861 lira ceza uygulandı. Karanlık ticari tasarımlar olarak bilinen ve tüketicileri manipüle eden uygulamalar da ele alındı. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.
23 Eylül 2024

Samsun'un Bafra ilçesinde bir kişi, ATM'de unutulan banka kartından 480 lira çekti. Kart sahibi durumu fark edip şikayetçi oldu ve sanık hakkında kamu davası açıldı. Bafra 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı 'banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması' suçundan cezalandırdı. Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, başsavcılığın 'bilişim suçu' itirazını reddederek kararı onadı.
20 Mayıs 2024

ABD Adalet Bakanlığı'nın ulusal güvenlik bölümü, kripto para borsası Binance'ın Rusların ABD yaptırımlarını aşmasına yardımcı olup olmadığını araştırıyor. ABD'deki birçok kurum ve kişi, kripto borsalarının daha sıkı denetlenmesini talep ediyor. Binance veya şirket yetkilileri henüz herhangi bir suçlamayla karşı karşıya değil, ancak araştırma sonucunda yaptırım ihlalleri tespit edilirse Binance soruşturma ile karşılaşabilir.
6 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024
İşaretlediklerim