Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zam, öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto sırasında çatal-bıçakları masalara vuran ve slogan atan öğrenciler, özel güvenlik birimleri tarafından okul bahçesine çıkartılarak emniyet güçlerine teslim edildi. Gözaltına alınan öğrenciler arasında olayı görüntülemeye çalışanlar da vardı.
5 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar sırasında öne çıkan Alparslan Çepni, özel güvenlik müdürlüğüne vekaleten atandıktan sonra, 9 Ocak 2023'te iletişim fakültesine sekreter olarak atandı. Bu atama, 'kayyım rektör' olarak adlandırılan Naci İnci ve genel sekreter Hasan Fehmi Topal'ın imzasını taşıyor. Çepni'nin sendikal faaliyetleri ve güvenlik görevlilerini Türk Eğitim Sen'e üye yapması da dikkat çekiyor. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni kurulan hukuk ve iletişim fakülteleri ve bu fakültelerin yönetimindeki isimler hakkında da tartışmalar bulunuyor.
30 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenlerin çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırıldığı ve hükümete yakın kişilerin işe alındığı iddia ediliyor. İdari amirlerin, çalışanları AKP'li Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve bu sendikaya geçmeyi reddeden personele mobbing uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen'e geçiş yapacak personellere şube müdürlüğü pozisyonları teklif edildiği öne sürülüyor. Bu durumun, sendikal faaliyetlere müdahale ve yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023

Barış İçin Akademisyenler tarafından hazırlanan ve Güneydoğu'daki çatışmaların sonlandırılmasını talep eden bildiriye imza atan akademisyenlerden Tezcan Durna, ihraç edildikten sonra göreve iade edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef gösterilen akademisyenler hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermişti. Ankara 21'inci İdare Mahkemesi'nin kararıyla Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Durna, göreve dönüş için beklediği telefonu aldığını Twitter üzerinden paylaştı.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden Prof. Dr. Edhem Eldem, araştırma izni başvurusunun üniversite yönetimi tarafından gerekçesiz reddedilmesi üzerine emekliye ayrıldı. Eldem, ABD'de davetli olduğu bir üniversiteye gideceğini açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Say ve Murat Gülsoy, Eldem'in yönetimin baskısına dayanamayarak ayrıldığını belirtti. Bu olay, üniversite yönetimi ve akademik özgürlükler konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
19 Temmuz 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'ye 'Brütüs Naci' diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, İnci'nin üniversitedeki hocaları kovduğunu, öğrencilere şiddet uygulattığını ve üniversitenin dünya sıralamasında gerilediğini belirtti. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) tahliyesi konusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak tahliyenin bu karardan önce gerçekleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adaletsizlik ve baskı yapanları asla affetmeyeceğini söyledi.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüne son üç yılda üç çevre mühendisi öğretim üyesi atandı. Atamalar için açılan ilanlarda 'doçentliğini çevre bilimleri ve mühendisliği alanında almış olmak' şartı arandı. Görevine devam eden öğretim üyeleri Gökhan Önder Ergüven ve Mehtap Tanyol, hem çevre mühendisliği hem de siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde görev alıyorlar. Rektör Ubeyde İpek'in talimatıyla yapıldığı iddia edilen bu atamalar, kadro kayırmacılığı ve adrese teslim atamalar olarak eleştiriliyor ve İpek'in adı daha önce de benzer skandallarla anılmış.
3 Mayıs 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet töreninin nerede yapılacağı konusunda bilgi vermezken, öğrenciler geleneksel olarak düzenlenen Devrim Stadyumu'ndaki toplu mezuniyet töreni için kararlı. Yönetim, önce törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağını belirtmiş, ancak akademik takvimdeki değişikliklerle bu bilgi kaldırılmış ve mezuniyet törenleri 24-28 Temmuz arasında belirsiz bir yerde yapılacak şekilde planlanmış. Öğrenciler, yönetimin alternatif mezuniyet düzenlemelerine fırsat vermemek için bilgiyi kasıtlı olarak gizlediğini düşünüyor. Öğrenciler, yönetimin kararına bağımsız olarak 20 Temmuz'da Devrim Stadyumu'nda mezuniyet düzenlemeye hazırlanıyor ve akademisyenlerden ve mezunlardan destek arayışında.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite diploması, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın YSK'ya diploma ibraz etmesi ve eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın Erdoğan'ın diplomasını bulamadığına dair açıklaması sonrası tekrar gündeme geldi. Marmara Üniversitesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan belgeler, diplomanın gerçekliği konusundaki tartışmaları netleştirmek yerine daha da karmaşık bir hale getirdi. Marmara Üniversitesi'nin ve Altun'un paylaştığı belgeler arasında çelişkiler bulunuyor. Ayrıca, diplomanın noter tasdik süreci de şüpheleri artıran bir diğer faktör.
29 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, kayyım rektör Naci İnci yönetimi tarafından açılan disiplin soruşturması sonucu görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırma süresi 20 Şubat'ta sona erdi ve bir daha uzatılmadı, böylece Zenginobuz ders vermeye başlayabilecek. Zenginobuz, hakkında yürütülen sekiz soruşturmadan altısının üniversite içinde sonuçlandığını ve beş disiplin cezasının iptali için dava açtığını belirtti. Ayrıca, diğer akademisyenlerin de benzer yasaklarla karşı karşıya olduğu ve hukuk mücadelelerinin sürdüğü ifade edildi.
21 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim