Dijital oyun platformu Steam, Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle TL ile oyun satışını sonlandırdı. Uzun süredir Türkiye'de yerel fiyatlandırma politikası ile uygun fiyatlarla oyun satışı yapan Steam, TL'nin hızlı değer kaybı ve oyun yapımcılarının üst üste zam yapması sonucunda dolarla satış yapma kararı aldı. Geçtiğimiz ay bu değişikliği duyuran Steam, güncellemeyi gece saatlerinde gerçekleştirdi ve Türkiye'deki kullanıcılar artık oyunları dolar üzerinden satın alacaklar.
21 Kasım 2023

Amazon Prime Video, ilk yerli Amazon Original filmi 'Rüyanda Görürsün'ü 3 Şubat Cuma günü yayınlamaya hazırlanıyor. Murat Boz ve Burcu Özberk'in başrollerini paylaştığı ve Cemal Alpan'ın yönettiği film, aşka ve evliliğe inanmayan iki karakterin rüyada bir araya gelmesini konu alıyor. Film, zengin iş insanı Engin ile orta sınıf aileden gelen Pelin'in bir partide yollarının kesişmesi ve ardından kendilerini evli olarak buldukları fantastik bir hikayeyi izleyiciye sunuyor.
13 Ocak 2023

ABD merkezli dijital yayın platformu Paramount+ Türkiye'de marka başvurusu yaptı. Ücretli aboneliğe dayanan video-dizi-film sağlayıcısı Paramount+'ın 11 Ekim 2023'te Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptığı belirtildi. Başvurunun henüz giriş aşamasında olduğu ve başvuru kararının yaklaşık altı ay sonra sonuçlanacağı ifade edildi.
5 Kasım 2023

EA Games tarafından geliştirilen ve her yıl yeni bir sürümü çıkan FIFA serisi, bu yıl 'FC 24' adı altında piyasaya sürülecek. EA ile FIFA arasındaki anlaşmazlık sonucu isim değişikliğine gidildi. FC 24'ün fragmanı EA'nin YouTube kanalında yayınlandı ve oyun 29 Eylül'de piyasaya çıkacak. Türkiye'de oyunun standart sürümü Steam üzerinden 1199 lira, 'ultimate' sürümü ise 1699 lira olarak belirlendi. PlayStation için standart sürüm 1400 lira, ultimate sürüm ise 2000 lira fiyat etiketiyle ön siparişe sunuldu.
14 Temmuz 2023

BSD Crown, eskiden Emblaze olarak bilinen bir şirket, Twitch ve Amazon'u canlı yayın teknolojileriyle ilgili bir patent ihlali yapmakla suçlayarak dava açtı. Şirket, 1994'te kurulduğunu ve canlı yayın teknolojisini geliştirdiğini iddia ediyor. BSD, Amazon'un NFL maçları ve Twitch yayınlarında kullanılan video kalitesini ayarlama teknolojisi nedeniyle patent haklarını ihlal ettiğini öne sürüyor ve mahkemeden belirsiz bir miktarda maddi tazminat talep ediyor. Amazon, Twitch'i 2014 yılında 970 milyon dolara satın almıştı ve Emblaze daha önce Apple ve Microsoft'a da patent ihlali gerekçesiyle dava açmıştı.
7 Ocak 2023

Türkiye'nin popüler dijital yayın platformlarından Exxen, 5 Ocak 2023 tarihinden itibaren abonelik fiyatlarında bir güncelleme yaparak zamlı tarifelere geçtiğini duyurdu. Son yapılan zamla birlikte Exxen'in reklamsız temel paket fiyatı aylık 58,50 TL'ye yükselirken, bu fiyat Netflix'in reklamsız temel paket fiyatını da geçmiş oldu. Exxen'in yeni abonelik ücretleri reklamlı ve reklamsız yıllık paketler ile spor içerikli paketler için de güncellendi.
5 Ocak 2023

Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

Müzik dinleme uygulaması Spotify, abonelik ücretlerine yılın ikinci zammını gerçekleştirdi. Bireysel üyelikler 29,99 lira olan Spotify, bu ücreti 39,99 liraya çıkardı. Şirket, daha önce de ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya'daki abonelik ücretlerine 1 dolar zam yapmıştı. Spotify, ücretsiz bir plan sunmaya devam edeceğini bildirdi.
24 Temmuz 2023

Video oyunu geliştiricisi Epic Games, çalışanlarının yaklaşık yüzde 16'sını işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Sweeney, ayrıca geçen yıl satın aldıkları çevrimiçi müzik platformu Bandcamp'in müzik lisanslama platformu Songtradr'a satılacağını ve çocuklar için dijital deneyim oluşturma araçları sağlayan SuperAwesome hizmetinin büyük kısmının devre dışı bırakılacağını belirtti. Sweeney, şirketin bir sonraki evrimine yatırım yaptıklarını ve popüler oyunları Fortnite'ı 'meta evrenden ilham alan bir ekosistem' olarak büyüttüklerini ifade etti.
29 Eylül 2023

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Bethesda'nın uzun süredir beklenen yeni oyunu Starfield, XBox gösteriminde tanıtıldı ve oyunun çıkış tarihi 6 Eylül 2023 olarak duyuruldu. Oyun, 25 yıl önce fikir aşamasında olup, çeşitli geliştirme girişimlerinden sonra resmi olarak 2018'de duyurulmuştu. Starfield, XBox için özel bir oyun olarak piyasaya sürülecek ve bu durum, platformun son dönemde yaşadığı 'özel oyun kıtlığı' eleştirilerine bir yanıt niteliğinde. Ayrıca, etkinlikte Forza Motorsport ve Party Animals gibi diğer oyunların da çıkış tarihleri paylaşıldı.
12 Haziran 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de raylı sistemlerde ulaşım ücretsiz sağlanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, bu şehirlerde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy metro hatlarındaki seferler bu özel günlerde ücretsiz olacak. Ayrıca, 1 Mayıs'ta İstanbul'da toplu ulaşıma kısıtlamalar uygulanacak.
30 Nisan 2024

Blizzard, 10 Ağustos'ta başlayarak oyunlarını Steam platformuna getireceğini açıkladı. İlk olarak Overwatch 2'nin Steam'e taşınacağı belirtildi. Blizzard, bu kararın oyuncularla bulundukları yerde buluşmak ve oyunlarına erişimi kolaylaştırmak amacıyla alındığını ifade etti. Ancak oyuncuların, Blizzard oyunlarına Steam üzerinden ulaşsalar bile Battle.net hesabına ihtiyaçları olacak.
21 Temmuz 2023

Netflix, izleyicileri 'Çığlık Çığlığa' bırakacak yeni oyun, film ve dizileri kütüphanesine eklemeye başladı. Bu seçkide Çağan Irmak'ın 'Yaratılan', Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Chloe Dumont'un 'Fair Play', David Fincher'ın 'The Killer', Julia Roberts'ın başrolde olduğu 'Leave the World Behind' ve 'Reptile' gibi yapımlar yer alıyor. Ayrıca 'Society of the Snow' ve 'Lupin: 3. Kısım' gibi hikayeler de seçkide bulunacak. Platformun oyun kataloğuna ise 'Dead Cells: Netflix Edition', 'Slayaway Camp: Netflix & Kill' ve 'Oxenfree II: Lost Signals' ekleniyor.
9 Ekim 2023

Netflix, Aralık ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Bu içerikler arasında 'La Casa de Papel' dizisinin spin-off'u 'Berlin', Birce Akalay ve Miray Daner'in başrollerini paylaştığı 'Kuş Uçuşu' dizisinin ikinci sezonu ve Zack Snyder'ın yeni bilim kurgu filmi 'Rebel Moon – Part One: A Child of Fire' bulunuyor. Ayrıca, 'The Crown' dizisinin son sezonunun ikinci kısmı, Leonard Bernstein'ın hayatını anlatan 'Maestro' filmi ve çeşitli stand-up gösterileri de Aralık ayında izleyicilerle buluşacak.
24 Kasım 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Steam'in veri tabanına göre, eş zamanlı oyuncu sayısı en yüksek olan 15 oyun listelendi. Bu liste, oyunların popülerliğini gösteren önemli bir ölçüt olan eş zamanlı oyuncu sayısına dayanıyor. Listede yer alan oyunlar arasında PUBG, Palword, Counter Strike 2, Lost Ark ve Dota 2 gibi isimler bulunuyor. En yüksek eş zamanlı oyuncu sayısına sahip oyun PUBG olurken, liste sadece Steam platformundaki oyunları kapsıyor.
11 Şubat 2024

Türkiye'de dijital yayın hizmeti veren Exxen, 25 Kasım itibarıyla abonelik fiyatlarına yılın dördüncü zammını uyguladı. Popüler diziler ve spor müsabakalarının yayın haklarına sahip olan platformun reklamsız temel paketi fiyatı 116,90 TL'den 137,90 TL'ye yükseltildi. ExxenSpor'un reklamsız sezonluk paketi ise 184 TL'den 217 TL'ye çıkarıldı. Yeni fiyatlandırma çeşitli paketler için detaylı olarak belirtilmiştir.
26 Kasım 2023

Netflix, 23 Mayıs'ta kullanıcıların başka cihazlardan hesaplarına erişimini kısıtlayarak ek üyelik için 7,99 dolar ödeme şartı getirdi. Bu değişiklik sonrasında, günlük ortalama kayıt sayısı 73 bine yükselerek yüzde 102'lik bir artış gösterdi. Antenna'nın verilerine göre, bu artış, Netflix'in Mart-Nisan 2020'deki karantina dönemlerinden sonra elde ettiği abone sayısından daha fazla.
10 Haziran 2023

ABD merkezli video oyunu şirketi Epic Games, Google'ın uygulama içi ödemelerden yüksek komisyon almasını gerekçe göstererek antitröst davası açtı. Epic Games, Google'ın politikalarının fiyatları yükselttiğini, kaliteyi düşürdüğünü ve seçenekleri azalttığını iddia ediyor. Google ise rekabetin varlığını ve talep edilen ücretlerin makul olduğunu savunuyor. Dava, Apple'ın App Store politikalarına benzer şekilde, uygulama geliştiricileri ve kullanıcılar için önemli sonuçlar doğurabilir.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim