Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 24 Nisan'da başlayacak olan ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. 31 Mayıs'a kadar doğalgaz sınırsız kullanılabilirken, bu süre zarfında kesilen faturalar iptal edildi ve ödenen bedeller iade edilecek. Devlet, bu dönemdeki doğalgaz giderlerini karşılayacak ve dağıtım şirketlerine hizmet bedelleri ödenecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları için ayrı bir sistem geliştirilirken, KDV konusunda yaşanan pürüzler de giderildi. Uygulama, bir aylık sınırsız kullanımın ardından 11 ay boyunca 25 metreküpe kadar olan doğalgaz kullanımını devlet tarafından karşılanacak şekilde devam edecek.
2 Mayıs 2023

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelere bu ayki faturalarının iptal edildiğini bildiren mesajlar göndermeye başladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamaya göre, aylık 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olacağı ve konutların bir aylık doğalgaz tüketiminin devlet tarafından karşılanacağı vaat edilmişti. Dağıtım şirketleri, iptal edilen faturaların yeniden düzenleneceğini abonelere bildiriyor.
28 Nisan 2023

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

Netflix'in Kasım ayı seçkisinde öne çıkan içerikler arasında David Fincher'ın yeni filmi 'The Killer', Squid Game'in devamı 'Squid Game: The Challenge' ve Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i yıllar sonra bir araya getiren film 'İstanbul İçin Son Çağrı' bulunuyor. Ayrıca, 'Göremediğimiz Tüm Işıklar', 'NYAD', 'Terzi', 'SLY', 'Robbie Williams', 'The Crown', 'Leo', 'Obliterated' ve 'Virgin River' gibi dizi ve filmler de Kasım ayı seçkisinde yer alıyor.
1 Kasım 2023

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

Disney+, Türkiye'de yayın hayatına başladığından bu yana platformda sunulan birçok orijinal Türk yapımını kaldırdı. Daha önce yurt dışında kaldırılacağı duyurulan yerli yapımlar, 1 Temmuz itibarıyla Türkiye'deki kullanıcılar tarafından da erişilemez hale geldi. Aralarında 'Recep İvedik 7', 'Kral Şakir: Geri Dönüşüm' ve 'Ben Gri' gibi yapımların bulunduğu içerikler artık izlenemiyor. Ancak 'Aktris' ve 'Arayış' gibi yakın zamanda yayınlanan diziler hala platformda mevcut.
2 Temmuz 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platform üzerinden oyun yayını yaptı. Musk, Twitter'ı 27 Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve platformu daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor. Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefi olduğunu belirten Musk, uygulama üzerinden yayın yapılmasıyla ilgili yeni özellikler getirdi. Musk, Diablo IV oynadığı anları canlı yayınlayarak 'Oyun yayınını test ediyorum' dedi.
2 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

GameMill Entertainment ve AMC, 'The Walking Dead: Destinies' adlı yeni video oyununu duyurdu. Oyun, 'The Walking Dead' dizisinin ilk dört sezonunu kapsıyor ve oyunculara, dizide ve çizgi romanda daha önce görülen olayların yönünü değiştirme imkanı sunuyor. Oyunun tam işleyişi ve farklı hikayeleri keşfetmek için geri dönüş olup olmadığına dair detaylar henüz açıklanmadı. Oyunun çıkış tarihi ve platformları da henüz belirlenmedi.
21 Ağustos 2023

Blizzard, 13 Temmuz'da Diablo Immortal oyununa 'kan şövalyesi' adı verilen yeni bir sınıf ekleyeceğini açıkladı. Kan şövalyesi, oyunun yedinci oynanabilir sınıfı olacak ve yaklaşık 10 yıl sonra Diablo serisine eklenen ilk yeni sınıf olma özelliğini taşıyacak. Bu sınıf, vampirlerin hikayesine dayanıyor ve yakın dövüş yeteneklerine sahip olacak. Blizzard, kan şövalyesinin Diablo 4'e ekleneceği konusunda bir açıklama yapmadı, ancak Diablo Immortal'daki oyuncular yeni sınıfa ücretsiz olarak geçiş yapabilecek.
8 Temmuz 2023

Google'ın çatı şirketi Alphabet, yapay zeka destekli arama motorunda premium özellikler sunmayı planladığı iddialarını doğruladı. Bu plan, şirketin viral sohbet robotu ChatGPT'nin versiyonu olan Gemini adlı yeni yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı ve premium abonelik hizmetlerine yapay zeka destekli arama özelliklerini eklemeyi düşündüğü bilgisini içeriyor. Google, kullanıcıların geleneksel arama motorundan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceğini ve abonelerin arama sonuçlarıyla birlikte reklam görmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, şirket reklamsız bir arama deneyimi üzerine çalışmayı düşünmediğini açıkladı.
4 Nisan 2024

İsveç merkezli müzik akış hizmeti sağlayıcısı Spotify, Türkiye'deki abonelik ücretlerini artırdı. Yeni fiyatlandırmaya göre öğrenci üyelikleri aylık 14,99 TL, bireysel üyelikler 29,99 TL, aile üyelikleri 49,99 TL ve duo üyelikler 39,99 TL olarak belirlendi. Bu zam, son altı ay içinde yapılan yüzde 66'lık bir artışı temsil ediyor ve en son zam 1 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilmişti.
1 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

Britanya'da GMB sendikasına bağlı yaklaşık 300 Amazon çalışanı, saatlik ücretlerine yapılan yüzde 5'lik artışı yetersiz bularak greve başladı. Çalışanlar, saatlik ücretlerinin 10,5 sterline (243 lira) çıkmasını 'gülünç' bulduklarını ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını belirtti. İşçiler, haftada 60 saate kadar çalıştıklarını ve en az 15 sterlin saatlik ücret talep ettiklerini ifade etti. Amazon ise 2018'den bu yana işçilere yüzde 29 oranında zam yaptıklarını savunuyor.
25 Ocak 2023

Twitter, 'mavi tik' ve diğer özelliklere erken erişim sağlayan 'Twitter Blue' abonelik paketi için yıllık peşin ödemelerde yüzde 13 indirim yapacağını duyurdu. ABD'de aylık 8 dolar olan hizmet, yıllık peşin ödemeyle 84 dolara düşecek. iOS kullanıcıları için aylık ücret 11 dolar olup, Apple üzerinden yapılan yıllık üyeliklerde indirim olup olmayacağı belirsiz. Elon Musk, mavi tik satışlarını ve Apple ile yaşanan vergi sorunlarını gündeme getirmiş, ancak sonrasında Apple CEO'su ile görüşerek sorunları çözmüştü.
18 Ocak 2023

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 424,7 milyon dolara ulaştı. İstanbul, Avrupa'da Londra'dan sonra en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu ve dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar gelirlerin büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye'deki oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'den 'unicorn' statüsüne ulaşan Peak Games ve Dream Games gibi oyun şirketleri de bulunuyor.
19 Nisan 2023

Film inceleme ve sosyal ağ platformu Letterboxd, kullanıcılarının vizyona girmesini sabırsızlıkla beklediği filmlerin bir listesini yayınladı. Listede, 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki', 'Nosferatu', 'MaXXXine', 'Spider-Man: Beyond the Spider-Verse', 'Deadpool 3' gibi devam filmleri ve yeni projeler yer alıyor. Ayrıca, 'Batman Part 2', 'Joker: Folie à Deux', 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı' ve 'Sherlock Holmes 3' gibi popüler serilerin yeni filmleri de izleyicilerin merakla beklediği yapımlar arasında gösteriliyor.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim