Sosyal medya fenomeni Dilan Polat için Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Polat, itiraz edilmezse tutuksuz yargılanacak. Dilan ve Engin Polat çifti dahil 24 şüpheli, sahte fatura düzenleyerek 200 milyon lira para akladıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında 27 şirkete kayyum atanmış ve birçok kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.
19 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ile 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Mahir Akkoyun adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Akkoyun'a destek mesajı yayınlayarak, 'Hepimiz Mahir'iz' ifadesini kullandı.
7 Nisan 2023

Piyanist ve klavsenci İklim Tamkan, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla, evinin sokağında polis tarafından 'şüpheli' göründüğü için durdurulduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirildiğini iddia etti. Tamkan, olayın kedisini aramak için sokağa çıktığı sırada gerçekleştiğini belirtti. Polisin kendisini 'şüpheli' göründüğü gerekçesiyle durdurduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirmeye çalıştığını ifade etti.
26 Haziran 2023

Binance, daha önce Hollanda pazarından çekilme kararı aldığını duyurmuştu. Şimdi ise Fransa'da kara para aklama iddiaları nedeniyle soruşturma altında. Fransız basını, şirketin para aklamaya karşı yeterli önlemleri alıp almadığını araştırdığını bildiriyor. Binance, Fransız yetkililerin ofis ziyareti gerçekleştirdiğini ve soruşturma sürecinde iş birliği yaptıklarını açıkladı.
18 Haziran 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, WhatsApp hesabının kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Yücel, takipçilerine kendisinden gelen mesajlara itibar etmemeleri, linklere tıklamamaları ve kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. Hesabını geri almak için gerekli adımları attığını belirten Yücel, acil durumlarda alternatif iletişim yollarının kullanılmasını önerdi.
19 Ağustos 2024

Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, üç gün önce evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde Arslan'ın telefon ve bilgisayarına el konuldu. Bugün adliyeye sevk edilen Arslan, savcılıkta ifade verdikten sonra Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
10 Haziran 2023

Elon Musk, Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes'in sansür emirleri nedeniyle X'in Brezilya'daki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Musk, Moraes'in platformdan bazı içerikleri kaldırılmasını istediğini ve yasal temsilcilerden birini bu emirlere uymaması durumunda gizlice tutuklamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Musk, bu nedenle Brezilya'daki ofisi kapatma kararı aldı ancak Brezilya halkının X'i kullanmaya devam edebileceğini belirtti.
17 Ağustos 2024

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Sosyal medya fenomeni ve şarkıcı Banu Parlak, 'kooperatif dolandırıcılığı' iddiasıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Trabzon'a gitmek için havalimanına gelen Parlak, polis kontrolünde yapılan GBT kayıtlarında hakkında bir kooperatif dolandırıcılığı iddiasıyla arama kararı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Parlak, işlemlerin ardından adliyeye gönderildi.
3 Kasım 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Modacı Barbaros Şansal, Türkiye'ye giriş yaptığı sırada İstanbul Havalimanı'nda arama kararı olduğu tespit edilerek gözaltına alındı. Şansal hakkında, devlet organlarını aşağılamak suçundan arama kararı bulunuyordu. Kendisine ait olmayan bir Facebook hesabından yapılan paylaşım nedeniyle CİMER'e şikayet edildiğini ve bu yüzden gözaltına alındığını belirtti. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
2 Şubat 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim