Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Genel seçimlerin ardından muhalefet, Anadolu Ajansı'nın yayınladığı verilerin manipülatif olduğunu iddia ederek, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz ettiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, sandık müşahitlerinin ve seçim kurullarındaki görevlilerin yerlerinden ayrılmaması gerektiğini belirtti ve Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) illerdeki veri girişini sağlamakla yükümlü olduğu konusunda uyardı.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimler sonrası sosyal medyada paylaşılan ve YSK'ya ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili konuştu. Yener, bu görsellerin YSK ile ilgisi olmadığını ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar olduğunu ifade etti. CHP ve HDP temsilcileri, vekil dağılımını etkileyecek bir sonuca henüz ulaşamadıklarını açıkladılar.
17 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini içeren bir SMS göndermesinin ardından, GSM operatörlerine seçim döneminde SMS yoluyla propaganda yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu imzalı yazıda, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili yasağı içeren kararı hatırlatıldı ve operatörlere mevzuata uyulması konusunda uyarıda bulunuldu. Daha önce MHP'nin Manisa milletvekili adaylarının da benzer bir yasağı ihlal ederek sahte bilgiler içeren mesajlar gönderdiği belirtildi.
26 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin Iğdır, Kars gibi illere sevk edildiği iddialarına değinen Yener, bu tür iddiaların değerlendirildiğini ve kayıtlı olmayan seçmenlerin başka yerlerde oy kullanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Yener, tüm seçmenleri oylarını kullanmaya ve demokratik görevlerini yerine getirmeye çağırdı ve seçimlerin sorunsuz şekilde devam ettiğini vurguladı.
31 Mart 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, WhatsApp üzerinden yayılan ve İstanbul'da sahte seçmen olduğunu iddia eden mesajlar hakkında İstanbulluları uyararak, bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu tür mesajların kaygı yaratmak amacıyla gönderildiğini ve somut şüpheli durumlarla ilgili gerekli itirazların yapıldığını, sonuçların beklenildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi oluşturduğunu ve bu sisteme ilişkin valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderildiğini açıkladı. İzmir'in Kiraz ilçesindeki kaymakamlığın, İçişleri Bakanlığı'nın talebine uygun olarak ilçe seçim kurulundan sandık sonuç tutanaklarını istediği, ancak ilçe seçim kurulunun YSK'nın kararıyla bu talebi reddettiği belirtildi. Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu görevini kötüye kullanmakla suçlayarak, seçimlere müdahale edilemeyeceğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat'ın talimatıyla, partinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçimlerde parmak boyası kullanılması talebiyle başvuruda bulunuldu. YSK, yasal bir düzenleme gerektiğini belirterek bu talebi reddetti. Karar, Öztürk tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu.
9 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerin sandıklarının kapanmasının ardından, Ankara Kızılay'da bulunan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) binasına giden yollar trafiğe kapatıldı. Sadece Turkuaz Basın Kartı'na sahip gazetecilerin güvenlik denetiminden sonra binaya girişine izin veriliyor.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 20 ilçe ve bir beldede yapılan seçimlerin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik siyasi partiler tarafından yapılan başvuruları reddetti. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin çeşitli bölgelerdeki itirazları karara bağlandı. Bu itirazlar arasında belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçim sonuçlarına yönelik talepler yer alıyordu. YSK, ayrıca Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi'nin bazı bölgelerdeki itirazlarını da reddetti.
12 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. Seçmenler, e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulamak istediklerinde 'planlı bakım' nedeniyle hizmetten yararlanamadılar. Ancak, ilerleyen saatlerde e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama hizmeti tekrar kullanıma açıldı. Seçmen listeleri 2 Nisan'a kadar askıda kalacak ve bu süre zarfında itirazlar alınacak.
20 Mart 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, yurt içindeki veri girişinin yüzde 47,08, yurt dışındaki veri girişinin ise yüzde 12,60 seviyesinde olduğunu belirtti. Yener, YSK'nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme olmadığını ve verilerin anlık olarak siyasi partilerle paylaşıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hamdi Yakupoğlu, yabancı uyruklu seçmen sayısını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı ve TBMM'den yanıt alamadıklarını belirtti. YSK'nın seçim sonuçlarını etkileme hakkı olmadığını ve sandık güvenliğinin önemini vurgulayarak, sandık başında olmanın önemine dikkat çekti. Yakupoğlu, seçmen listelerinin oluşturulmasında devlet memurlarının görev alacağını ve bu durumun seçmen hareketliliğine nasıl bir etki yapacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda seçmenleri Pazar günü sandığa gitmeye ve oy sayımını izlemeye çağırdı. Demirtaş, oy kullanmanın önemini vurgulayarak, oy sayımı sırasında ıslak imzalı tutanakların fotoğrafını çekilmesini istedi ve seçmenlerden, bir gerekçeleri yoksa bile kendisi için sandığa gitmelerini rica etti.
26 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukuk ile seçim işlerinden sorumlu Muharrem Erkek, seçimlerde hile yapıldığına ve bazı oyların eksik ya da yanlış yazıldığına dair iddialar üzerine bir bilgilendirme notu paylaştı. Erkek, CHP'nin tüm sandık sonuç tutanaklarını sisteme girdiğini ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını belirtti. Yeşil Sol Parti'nin de binden fazla sandığa usulsüzlük iddiasıyla itiraz ettiği, ancak CHP'nin henüz bir rakam vermediği bilgisi verildi.
16 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim güvenliğini izleyen sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi'ni seçimi karıştırmakla itham etti ve ikinci tur seçimlerde sandık başında bulunmalarına izin verilmeyeceğini belirtti. CHP, İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ya paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Soylu, Oy ve Ötesi'nin seçimlerde baskı yaptığını ve yasal olmayan bir şekilde hareket ettiğini öne sürdü. Oy ve Ötesi ise partilerden bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak tanımlanıyor ve seçimlerde şeffaflığı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
21 Mayıs 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıda, mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) aktarılmasını istedi. Yazıda, sosyal medyada Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte diploma satışlarının yapıldığına dair haberlerin yer aldığı belirtildi. YÖK, mezun öğrencilerin e-Devlet üzerinden mezuniyet belgelerini sorgulayamamasının sorumluluğunun ilgili üniversitelerde olduğunu vurguladı ve bu nedenle tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e hemen aktarılmasını talep etti.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim