Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar, medya kuruluşlarının seçim sonuçları ve ilgili haberleri serbestçe yayımlayabilmesinin önünü açtı. Yayın yasağının kaldırılması, seçim sürecinin bir parçası olarak, seçim günü alınan önlemlerin sona erdiğini işaret ediyor.
31 Mart 2024

İçişleri Bakanlığı'nın, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) paralel olarak veri topladığı ve işlediği bir sistem kullanmış olabileceği iddiaları ortaya atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın seçim sonuçlarını ayrı bir sistemle topladığını ve işlediğini açıkladı. 2014 ve 2018 seçimlerinde kullanıldığı belirtilen ve enisonu.com adlı sitede toplanan verilerin hangi kurum tarafından toplandığı belirsiz. Sitenin şu anki sürümünde 'Seçim 2023 (Başkanlık/Milletvekilliği)' ibaresi bulunuyor, ancak sitenin bu seçimlerde kullanılıp kullanılmayacağına dair net bir bilgi yok.
11 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını, bu tür iddiaların seçim yenilgisine bahane aramaktan kaynaklandığını belirtti. Anadolu Ajansı'nın 2019 yerel seçimlerindeki veri akışını durdurması ve İstanbul seçiminin yenilenmesi endişeleri artırırken, Bozdağ YSK'nın güvenilirliğini ve seçim sürecinin şeffaflığını vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini doğru bulduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde karşılaşılabilecek manipülasyon ve algı operasyonlarına karşı Twitter hesabı üzerinden uyarılarda bulundu. Güvenilir olmayan hesaplar ve iktidar çevrelerinin hesaplarından yayılan bilgilere itibar edilmemesi, karalama amaçlı videoların izlenmemesi ve yayılmaması, tanınmış kişilerin hesapları üzerinden yapılacak provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da seçime kısa bir süre kala 'pis işler' yapılacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
2 Mayıs 2023

Gazeteci Alican Uludağ, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt içi seçim verilerini paylaştı. YSK verilerine göre, saat 02:24 itibariyle açılan sandık oranı yüzde 94,26'dır. Adaylardan Tayyip Erdoğan yüzde 49,48, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79 ve Sinan Oğan yüzde 5,30 oy almıştır. Bu verilere göre, hiçbir aday yüzde 50 oy barajını geçememiştir.
15 Mayıs 2023

Görme engelliler, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) hazırladığı oy pusulası şablonlarının mahremiyetlerini korumada yetersiz olduğunu belirtti. 2009'dan beri bağımsız oy kullanma hakları için mücadele eden görme engelliler, YSK'nın şablonlarıyla ilgili belirsizlikler ve eksiklikler olduğunu ifade etti. Engelsiz Erişim Derneği, YSK ile görüşmeler yaparak şablonların Braille alfabesi ve büyük puntolu Latin harfleri içermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, her görme engelli için ayrı şablon basılması ve bu şablonların seçmen kayıtlarıyla birlikte adreslere gönderilmesi gerektiğini savundu.
3 Mayıs 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ya paralel olarak kurduğu seçim takip sisteminin görüntüsünü kamuoyu ile paylaştı. Erkek, İzmir'in Kiraz ilçesinde kaymakamlığın bu sisteme ilişkin talimatı ilçe seçim kuruluna ilettiğini ve ilçe seçim kurulunun bu talebi reddettiğini belirtti. Sosyal medyada paylaşılan videoda sistemin işleyişi anlatılıyor.
3 Mayıs 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'deki genel seçimler sırasında bazı usulsüzlükler ve şiddet olayları yaşandığını iddia etti. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde açık oy kullanıldığını, Adıyaman'da AKP İl Başkanı'nın kardeşlerinin jandarma eşliğinde açık oy kullandırdığını ve Mardin Kızıltepe'de HDP müşahitlerine saldırı düzenlendiğini belirtti. Tiryaki, yaşananlarla ilgili hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Türkiye içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 seçmenin, yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 seçmenin oy kullanabileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için toplam 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası basılacak. Görme engelliler için 814 bin 120 adet oy kullanma şablonu hazırlanacak ve seçim sonuçlarının belirlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
24 Mart 2023

Sosyal medyada, özellikle CHP yönetimine, seçim sonuçlarındaki tutarsızlıklar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etme çağrıları yoğunlaştı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar dikkat çekti. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi bazı partiler usulsüzlük tespit ettiklerini ve itiraz süreçlerini başlattıklarını duyurdu. Twitter üzerinden muhalefet partilerine oylara sahip çıkma ve şeffaflık talepleri yükseldi.
16 Mayıs 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde birçok seçmen, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapıldıkları için kendi sandıklarında oy kullanamadı. Gazeteci Alican Uludağ, bu seçmenlerin çoğunun HDP'li olduğunu ve oylarını kullanabilmek için öncelikle hangi sandıkta görevli olduklarını öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerektiğini belirtti. Vatan Partisi, seçmenlere ne sandık bilgisi ne de gerekli belgeyi vermiş. HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Vatan Partisi'nin bu hukuksuzluğuna ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını açıkladı.
14 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı, GAMER aracılığıyla oluşturduğu paralel bir seçim takip sistemi için YSK'ya başvuruda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın valilik ve kaymakamlıklara bu sistemi uygulama talimatı gönderdiğini ifade etti. İzmir Kiraz ilçe seçim kurulu, İçişleri'nin anlık sandık sonuç tutanaklarının verilmesi talebini reddetti. İçişleri Bakanlığı'nın Excel tablosu üzerinden veri toplama talebi de YSK tarafından, GAMER'in seçim işleriyle ilgili bir görevinin olmaması gerekçesiyle reddedildi.
10 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 31'inci maddesine dayanarak yayın yasaklarını başlattı. Yasaklar, oy verme işleminin sona ereceği 31 Mart Pazar günü YSK tarafından belirlenecek saate kadar devam edecek. Bu süre zarfında, tüm yayın organlarında siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçlarına dair haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanmıştır. Ancak, seçime katılan siyasi partiler ve adayların propaganda faaliyetleri 18.00'e kadar yayınlanabilecek.
30 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye genelinde 20 ilçe ve 1 beldede yapılan yerel seçim sonuçlarına ilişkin itirazları değerlendirdi ve bu itirazları reddetti. İtirazlar, seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelikti. İtirazlar arasında AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi tarafından yapılan başvurular bulunmaktaydı. YSK'nın bu kararları, yerel seçim sonuçlarına yönelik yapılan itiraz süreçlerinin bir parçası olarak değerlendirildi.
13 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili SMS'lerini engellediğini belirtti. Seçim döneminde birçok cumhur ittifakı adayının propaganda amaçlı SMS gönderdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi gönderdiği mesajın engellenmesine tepki gösterdi. BTK'nın GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesajların yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda EYT ile ilgili adaletsizliği bitireceğini ve mağdurların haklarını iade edeceğini vurguladı.
26 Mayıs 2023

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 14 Mayıs'taki seçimlerde sandık güvenliğini sağlamak ve hak ihlallerini tespit etmek amacıyla Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bağımsız izleme ve gözlemci talepleriyle başvuracaklarını açıkladı. İHD, ayrıca Bağımsız Seçim İzleme Platformu'nda da yer alarak, siyasi partilere bağlı olmayan üye ve aktivistlerle çalışmayı hedefliyor. Platform, hak ihlallerini dijital sistem üzerinden raporlayarak seçim güvenliği konusunda bir fotoğraf çıkarmayı amaçlıyor.
20 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanacak seçmen sayısının 64 milyon 191 bin 285 olduğunu duyurdu. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 286 bin 258 seçmenin de oy kullanabileceği, 2019 yerel seçimlerine göre yaklaşık 7 milyon yeni seçmenin eklendiği ve 195 bin 705 sandık kurulacağı belirtildi. Seçmen kütüğü 12 Nisan'da netleşecek ve 19 Nisan'da seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımına başlanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde 1,3 milyon 'yabancı seçmen' tespit ettiklerini iddia etti.
5 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, telekomünikasyon şirketlerinin gazetecilere kendi programını duyurmak için göndermek istediği SMS'leri engellediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kendisinin sürekli karartma altında olduğunu ve seçim sürecinde çeşitli engellemelerle karşılaştığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, korkaklıkla suçlayarak Türkiye'de seçim yapılamaz duruma geldiğini söyledi.
26 Mayıs 2023
İşaretlediklerim