Türkiye'de 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiası yalanlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Google'dan yardım istediği iddiaları da asılsız bulundu. Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu iddiaların doğru olmadığını belirtti. Ankara başsavcılığı, bazı vatandaşların şifrelerinin çalınmasıyla ilgili hukuki işlemler başlattı.
12 Eylül 2024

Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil, seçim günü CHP'nin bilişim sisteminin sorunsuz çalıştığını, ancak CHP teşkilatı ve altılı masa ortaklarından yeterince veri gelmediğini aktardı. Nebil, Türk Telekom'un CHP hatlarına bant daraltma uyguladığının raporlandığını da belirtti. Nebil, seçimde yaşanan aksaklıkların bilişim sistemlerinden değil, CHP'nin sandıklardaki görevlilerindeki eksiklikler ve 6'lı masanın diğer ortaklarının yapmadıklarından kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin genel başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel'in istifasının ardından, Adıgüzel'in kurduğu sistemin sorunlu olmadığını, sorunun sandık kurullarının veri aktarımının zayıf olmasından kaynaklandığını belirtti.
13 Eylül 2023

Türkiye'de yaşayan bireylerin kişisel bilgilerinin bir sorgu sitesinde izinsiz olarak paylaşıldığı belirlendi. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Siteye kayıt olan kişiler, başkalarının kişisel verilerine erişebiliyor. Akdeniz, sitenin erişiminin engellenmesinin ötesinde tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, veri ihlaline karışanlar ve verileri koruyamayan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
9 Haziran 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Türkiye'deki önemli bir seçim sonrasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre seçim sonuçlarının saat 21:00'den önce verilmesinin yasak olduğunu ifade etti. Şahin, YSK'nın bu yasağı daha erken bir saate çekme yetkisine sahip olduğunu ancak aksi bir düzenleme olmadığı sürece yasaklara uyulması gerektiğini vurguladı.
14 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası kapsamında yaptığı açıklamalarda, MHP'li seçmenlere hitap ederek, anayasanın ilk dört maddesini korumak isteyenlerin kendisine oy vermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinip anaparanın taksitlendirileceğini, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir SMS gönderdiğini ve bu mesajın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, iktidarın gitmemek için her yolu denediğini, terör örgütleriyle görüşmeler yapıldığını ve sığınmacı sorununa da değinerek, bu konularda muhalefetin çözüm önerilerini sundu.
26 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partinin seçim verilerini toplamak ve Yüksek Seçim Kurulu'na hatasız iletmek amacıyla Sonuç Alım Sistemi (SAS) adında bir sistem kurduğunu duyurdu. Yavuz, sistemin seçim sonuçlarını ilk olarak kendilerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenmesini sağlayacağını belirtti. Sistemin, oyların zayi olmaması ve milli iradenin doğru bir şekilde yansıtılması için kurulduğunu ifade etti. Ancak verilerin nasıl toplanacağına dair detaylar paylaşılmadı.
12 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un seçim akşamı için 'trol ordusu' kullanarak manipülasyon yapma planları olduğunu iddia etti. Demirtaş, İletişim Başkanlığı'nın harcamalarının arttığını ve bu artışın sosyal medyada bot hesaplar ve 'astroturfer' hesaplarla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımı sırasında manipülasyon yapılacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını öne sürdü. Demirtaş, halk gücünün bu manipülasyonlara karşı duracağını ve gençlere sosyal medya üzerinden aktif olmaları çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, 14 Mayıs seçimlerinde kullanılan 4 milyon 200 bin oyun bulunduğu yaklaşık 20 bin sandığın şaibeli olduğunu öne sürdü. Ergün, yüzde 95 ve üzeri oy kullanımının istatistiksel olarak anormal olduğunu, yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklarda ise MHP'nin oylarının normalin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle ettiğine dair iddialarda bulundu.
17 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,40, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,96 oy oranına sahip olduğunu duyurdu. Ayrıca yurt içindeki sandıkların yüzde 99'u, yurt dışındakilerin ise yüzde 84'ü açılmış durumda. Diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,2 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy almış durumdadır.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sırasında, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbullu seçmenlere oy verdikleri yerlerde sonuçları takip etme çağrısında bulundu. Kaftancıoğlu, seçmenlerin bu haklarını televizyon başında değil, sandık başında kullanmalarını ve seçim sonuçlarını orada takip etmelerini istedi. Oy kullanma işlemleri devam ederken, muhalefet liderlerinden de sandıkları koruma çağrıları gelmekte.
28 Mayıs 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarını internet sitesi üzerinden duyurdu. Adayların tercihleri doğrultusunda yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecekler.
19 Ağustos 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), deprem bölgesindeki seçim koşullarını ve güvenliğini değerlendirmek için bölgeye bir heyet gönderiyor. Heyet, depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek ve bir rapor hazırlayacak. Seçimlerin nasıl yapılacağı, oy kullanma yerleri ve güvenlik önlemleri bu rapor doğrultusunda belirlenecek. Ayrıca, depremzedelerin oy kullanabilmeleri için nüfus kayıtlarını taşımaları ve AFAD çalışanları ile gönüllülerin bulundukları ilde oy kullanmalarına olanak sağlayacak düzenlemeler gündemde.
27 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dezenformasyonla mücadele etmek için yeni bir sosyal medya hesabı açmayı planlıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, bu hesapta her gün 'yalan haber bülteni' yayınlanacağını ve yalan haberlerin gerçeklerini paylaşacaklarını belirtti. Erdem, yerel seçimlerde de benzer çalışmalar yapılacağına yönelik 'ciddi bilgiler' aldıklarını ifade etti. Bu girişim, İletişim Başkanlığı'nın 'dezenformasyon ve yalan haberlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek' iddiasıyla 'dezenformasyon bülteni' yayınlamasının ardından geldi.
12 Ekim 2023

Turkcell, İstanbul'daki çalışanlarına teknik altyapı çalışmaları nedeniyle plazalara ve ofislere giriş yapılamayacağını bildirdi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Şirket, seçim günü sağlıklı iletişim sağlamak ve güvenlik tedbirleri almak için böyle bir karar alındığını ve bu durumun her seçim döneminde rutin olarak yapıldığını açıkladı. Ayrıca, çalışanların seçim gecesi herhangi bir aksaklığa neden olmamaları hedeflendiği ve müşterileri etkileyen bir durum olmadığı belirtildi.
12 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri için propaganda dönemine ilişkin kuralları açıkladı. Propaganda süreci, Cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart, milletvekili seçimi için 18 Mart'ta başlayacak ve 13 Mayıs'ta sona erecek. Üniversite kampüslerinde seçim propagandası yasaklanırken, adaylar yurt içinde seçim büroları açabilecek. Elektronik posta ve telefonlarla propaganda yapmak yasaklanmış, hoparlörle propaganda belirli saatlerde serbest bırakılmıştır. Türk Bayrağı ve dini ibarelerin propaganda materyallerinde kullanılması yasaklanmıştır. Kamu görevlileri ve araçları seçim propagandasında kullanılamayacak.
16 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden genç seçmenlere yönelik bir dizi paylaşımda bulundu. Demirtaş, gençlere umutlu olmalarını, sandığa gitmelerini ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, seçilemeyecek adaylara ve barajı geçemeyecek partilere oy vermemeleri konusunda uyarıda bulundu ve 'Taliban İttifakı' ifadesiyle eleştirel bir yaklaşım sergiledi.
1 Mayıs 2023

Twitter fenomeni 'Vartolu', AKP'li seçmenlere Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan'a ilk turda verdikleri oyun geçerli olduğunu ve sandığa gitmelerine gerek olmadığını iddia eden bir video yayınladı. Video kısa sürede 4 milyon izlenmeye ulaştı. Doğrulama platformu teyit.org, bu iddianın yanlış olduğunu ve 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamanın yeni bir seçim olduğunu, her yurttaşın yeniden oy vermesi gerektiğini açıkladı. 'Vartolu' ise Teyit'in açıklamasına, Tayip Erdoğan destekçisi araştırmacı Abdurrahman Uzun'un videosunu alıntılayarak yanıt verdi.
23 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, seçmenler 191 binden fazla sandıkta oy kullanacak. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimde yalnızca iki adayın olması ve tek pusula kullanılacak olmasının sonuçların daha hızlı açıklanmasını sağlayabileceğini ifade etti. İkinci turda Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
28 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Bakırköy'de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, sandığa gitmekte tereddüt eden seçmenlere hitap ederek, bir oy kullanmanın ülkenin kaderini değiştirebileceğini belirtti. Buldan, alınacak sonuçların Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışı, refahı ve huzuruna katkıda bulunmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, henüz oyunu kullanmayanları sandığa gitmeye ve oy kullanmaya çağırdı.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim