Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına Twitter üzerinden bir video ile seslenerek, seçimlerde oy kullanmalarını 'vatan borcu' olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, yurt dışı seçim çevresi oluşturma, emekli aylıklarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetlerinden eşit yararlanma, otomatik bilgi paylaşımı anlaşmasından kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi, otomobil kalış sürelerinin uzatılması, uçak bileti fiyatlarının düşürülmesi ve telefon kullanım sürelerinin uzatılması gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, seçim günü 1 milyon kişinin sandık başında olacağını ve demokrasi mücadelesine destek olunmasını beklediğini ifade etti.
19 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlere milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde her oyun Erdoğan'a yarayacağını ifade etti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önermişti. Türkiye İşçi Partisi ise bazı şehirlerde kendi adıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti lehine aday çıkarmayarak farklı bir yol izledi. Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçmenlerin oylarını bilinçli kullanmaları gerektiğini vurguladı.
15 Nisan 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ÖSYM'nin sitesinde açıklandığını duyurdu. Tercihlerin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacağını belirtti. Sınavda herhangi bir soru iptali veya cevap seçeneği değişikliği olmadığını, dolayısıyla sorunsuz bir YKS sürecinin tamamlandığını ifade etti.
20 Temmuz 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Diken'in haberine göre, 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde emniyet birimlerine, sandık sonuçlarını Whatsapp yoluyla iletmeleri için talimat verilmiş. Diyarbakır'dan bir tutanakta sonuçların ıslak imza olmadan işlendiği ve acil durumlar için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün telefon numaralarının yer aldığı görülmüş. Benzer tutanakların ülke genelinde emniyet görevlilerine dağıtıldığı ve sayım bitiminden hemen sonra Whatsapp üzerinden iletilmesinin istendiği belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçilen yeni üyelerin hiçbirinin daha önce seçim döneminde görev almamış olması dikkat çekiyor. YSK başkanı olarak seçilen Ahmet Yener ve diğer üyelerin 2020'nin Ocak ayında veya son iki hafta içinde göreve başladıkları belirtiliyor. Meclis'te grubu bulunan partilerin YSK'ya gönderdiği üyelerin ise oy kullanma veya doğrudan karar verme hakları bulunmuyor.
27 Ocak 2023

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan'da başlayan oy kullanma sürecinde 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandılar. 2014'ten bu yana yurt dışından seçimlere katılım oranı artış gösterdi ve 2018 seçimlerinde %50,9'a ulaştı. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 150'ye yükseldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, rekor katılım sağlandığını ve oyların Türkiye'ye güvenli bir şekilde getirildiğini duyurdu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs'a kadar devam edecek.
9 Mayıs 2023

İstanbul Başsavcılığı, seçim sonuçları hakkında yanıltıcı bilgiler yaydığı ve deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik yanlış algı oluşturabilecek provokatif paylaşımlar yaptığı iddiasıyla sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, oyuncu Zeynep Beşerler'in Twitter hesabından yaptığı, seçim sonuçlarını eleştiren paylaşım nedeniyle şüpheliler arasında olduğu belirtildi. Beşerler'in paylaşımında 'Bu ülke için bu kadar geri zekalı çok fazla, yazık' ifadelerini kullandığı aktarıldı.
15 Mayıs 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, sandık kurullarının kararlarına ve tutanaklarına karşı yapılan itirazlar için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru süresi bugün saat 17:00'de sona eriyor. İlçe seçim kurullarının kararlarına yapılan itirazlar, il seçim kurulları tarafından değerlendirildikten sonra, seçimlerin kesin sonuçları 19 Mayıs'ta açıklanacak. Seçim sonrası tutanaklara itirazlar seçimin ertesi günü başlamış ve ilçe seçim kurulları kararlarını aynı günün gece yarısına kadar vermişti.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kalmıştır. Seçim sonuçlarının sosyal medyada tartışılmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koordinatör başdanışmanı Erdoğan Toprak, YSK'nın veri girişleri ile sandık kurulu tutanakları arasında ciddi hatalar tespit ettiklerini ve yasal itiraz sürecini başlattıklarını açıklamıştır. Toprak, sürecin takipçisi olduklarını ve bir oy bile olsa hakkını yedirmeyeceklerini ifade etmiştir.
17 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim sonuçlarına ilişkin itirazları takip ettiklerini ve gereken itirazların yapıldığını belirtti. HDP ve Yeşil Sol Parti de oylarının yanlış partilere yazıldığı gerekçesiyle itirazlarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Mansur Yavaş da itirazların yapıldığını duyurdu. Kaftancıoğlu, itiraz sonuçlarının gelmesiyle raporları paylaşacaklarını ve her oyun doğru şekilde sayıldığını ifade etti.
16 Mayıs 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 'Aile ve Gençlik Bankası' adı altında evlilik kredisi vaadiyle sahte bir internet sayfası üzerinden para toplayan dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı. Bakanlık, resmi açıklamalar dışında yapılan hiçbir başvuruya itibar edilmemesi gerektiğini belirtti ve sahte internet sayfası ile ilgili hukuki süreç başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

TBMM'de seçim güvenliği konusunda yaşanan tartışmalarda, muhalefet milletvekilleri parmak boyasının yeniden kullanılmasını önerdi. İYİ Partili Şenol Sunat, özellikle deprem bölgesinde parmak boyası kullanılmasını talep etti. Ancak YSK AKP temsilcisi Recep Özel, Türkiye'nin Filipinler, Etiyopya ve Uganda gibi ülkelerle kıyaslanamayacağını belirterek parmak boyası kullanımına gerek olmadığını ifade etti. İYİ Partili Fahrettin Yokuş ise AKP'ye yönelik eleştiride bulunarak, 'Burası da Uganda oldu sayenizde' dedi.
20 Mart 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala veri akışında kesinti olmayacağını iddia etti. AA Genel Müdürü ve yardımcısı, alınan önlemler ve seçim gecesi veri paylaşımı hakkında bilgi verdi. Ayrıca, bir araştırma şirketi ile iş birliği yapılacağı ve AA çalışanlarının sandık sonuç verilerini toplayacağı belirtildi. Muhalefetin AA ve YSK'ya olan güvensizliği sürerken, AA yetkilileri herhangi bir aksaklık durumunda hizmet alanların kendilerini savcılığa şikayet etmeleri gerektiğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Türk Hava Yolları, resmi destek hesabı '@TK_HelpDesk' dışında şirket logosunu kullanarak kendilerini THY ile ilişkilendiren ve bilgi talep eden sahte sosyal medya hesapları konusunda bir uyarı yayınladı. THY, müşterilerine sadece resmi hesaba itibar etmeleri gerektiğini ve güvenlikleri için diğer hesaplara güvenmemeleri konusunda tavsiyede bulundu.
2 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023
İşaretlediklerim