Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılan 1'inci ve 2'nci Kuzey yurtlarının da bulunduğu alan 'teknoloji geliştirme bölgesi' ilan edildi. Bu durum, yurtların kapatılacağı önceden belli olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması ve çok sayıda öğrencinin yurtsuz kalması sonucunu doğurdu. Yönetim, mevcut yurtlara yatak ve ranza ekleyerek kontenjanı artırmaya çalışsa da bu, yeterli bir çözüm olmadı ve barınma kalitesini düşürdü.
5 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'ya bağlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yapılan incelemeler sonucu binalarının depreme dayanıksız olduğunun anlaşılması üzerine acil ve çocuk sağlığı ve hastalıkları birimleri hariç tüm faaliyetlerini durdurdu. Yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmet dışı kaldı. Bu durum, 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane ve diğer birçok sağlık hizmetinin kullanım dışı kalması anlamına geliyor. Üniversite yönetimi, faaliyetlerin durdurulması kararını oybirliğiyle aldı.
27 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Haziran 2022'den itibaren 138 mezunun üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etti. İptaller, öğrencilerin mezuniyet öncesi protesto eylemlerine katılmaları ve alternatif mezuniyet töreni düzenlemeleri gibi nedenlerle gerçekleşti. İptal edilen kartlar arasında, sosyal medyada yönetimi eleştiren ve kampüste alkol tüketen mezunlar da var. İptal kararları bazen gerekçe gösterilmeden, bazen de sadece sorulduğunda açıklanıyor.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, alternatif mezuniyet törenine katıldığı gerekçesiyle bazı mezunların kartlarını iptal etti. Mahkeme, üniversitenin mezun kartları üzerinde geniş yetkisi olduğunu ve iptal kararının yasal olduğunu belirtti. İptal edilen bir mezunun avukatı, rektörlüğün bu yetkiyi olumsuz yönde kullandığını ifade etti. Üniversite, Haziran 2022'den bu yana 138 mezunun kartını iptal ederek üniversiteye girişlerini yasakladı.
11 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kurumsal hafıza ve arşivcilik çalışmaları için önemli olan Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, Eylül 2022'de kapatıldı ve merkezin bulunduğu bina lojmana dönüştürüldü. Lojmanın yeni sakinleri Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Soner Melih Kural ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Kasım Mantarcı oldu. Lojman için gerekli eşyaların üniversite bütçesinden 'doğrudan temin' yöntemiyle karşılandığı belirtiliyor. Ayrıca, Kural ve Mantarcı'nın aile bireylerini üniversitede işe aldırdıkları da geçmişte gündeme gelmiş.
2 Nisan 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi amacıyla Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve akademisyenler tarafından sosyal medyada yoğun tepkiyle karşılandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin depremzedeler için barınma imkanı sağlayabilecek durumda olduğunu ve üniversitelerin kapatılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade etti. İmamoğlu, öğrencilerin diğer üniversitelere aktarılması ve yurt kapasitesinin artırılması gibi alternatif çözümler önererek, gençleri çaresiz bırakmamak gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, yurt krizini gerekçe göstererek kulüpleri odalarından çıkarıyor ve bu odaları yurda dönüştürmeyi planlıyor. Bu durum, öğrenciler arasında tepkiyle karşılandı. Tahliye işlemleri sırasında öğrencilere gözaltı tehdidi yapıldığı belirtildi. Yönetimin bu kararı, yurt krizini çözmeye yetmeyecek bir kontenjan artışı sağlayacak ancak kulüp faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.
18 Ağustos 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde bulunan Hisar Kampüs Kapalı Havuz ve Fitness Salonu'na cinsiyet ayrımı getirildi. Yeni uygulama ile tesis, belirli saatlerde yalnızca kadınlara veya erkeklere hizmet verecek. Daha önce böyle bir uygulama bulunmuyordu.
17 Ekim 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Ancak bazı üniversiteler, YÖK'ün bu kararına uymayarak uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi kurumlar, farklı gerekçelerle uzaktan eğitim kararlarını sürdürüyor veya hibrit eğitime geçiş için farklı tarihler belirliyor. Öğrenciler ve akademisyenler bu duruma tepki gösteriyor ve eğitimdeki belirsizlik eleştiriliyor.
8 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim