Borsa İstanbul'da (BIST 100) vergi tartışmaları nedeniyle endeks 11 gün boyunca yüzde 5 düştü. Koç Holding ve Tüpraş hisseleri en yüksek düşüşü yaşadı. Yatırımcılar, borsa kazançlarına vergi geleceği yönündeki tartışmalar ve açıklanan bilançoların beklentileri karşılamaması nedeniyle huzursuz. Faizlerin yüksek seyretmesi ve para piyasası fonlarının cazibesi, yatırımcıları nakde geçmeye yönlendiriyor.
6 Haziran 2024

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Türkiye'deki depremler sonrası Borsa İstanbul'da işlemler devam ettiği için tartışma yaratıldı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) açığa satış işlemlerini yasaklamasına rağmen, BIST 100 endeksi Mart 2021'den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı ve üç günlük toplam kayıp yüzde 16,2'ye ulaştı. Deprem bölgesindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu yatırımcıların maddi kayıplar yaşadığı belirtiliyor. Aracı şirketler ve sosyal medya kullanıcıları son günlerdeki işlemlerin iptal edilmesini talep ediyor.
8 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da, ATEKS hisseleri üzerine yeni bir tedbir getirildi. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, ATEKS hisseleri 9 Nisan tarihine kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. Bu tedbirin uygulanmasının ardından, Borsa İstanbul 14 Mart 2024 tarihinde düşüşle günü tamamladı.
15 Mart 2024

Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da, BANVT ve LINK hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek şekilde tedbir alındı. Aynı zamanda MARKA, OYAYO ve SELGD hisselerine emir paketi tedbiri uygulanacak. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla getirildi. 13 Mart 2024 tarihinde Borsa İstanbul günü düşüşle tamamladı.
14 Mart 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören yedi şirket, dün hisse geri alımı yaptı. Bu şirketler AHGAZ, ENERY, GEDIK, MAGEN, NATEN, ESEN ve MPARK olarak sıralanıyor ve geri alınan hisse miktarları sırasıyla 300 bin, 14 bin 660, 149 bin 342, 200 bin 400, 11 bin 200, 228 bin 250 ve 30 bin adet olarak belirtilmiştir. Bu işlemler, Borsa İstanbul'un 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle kapanmasının ardından gerçekleşmiştir.
12 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul, BRKVY, CRDFA ve KAPLM hisselerine 22 Mart'a kadar kredili işlemlere konu edilmeme tedbiri uyguladı. Bu tedbir, hisselerin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla alındı. Tedbirin uygulanma sebebi ve detayları hakkında ek bilgi verilmedi.
23 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da DAPGM, KIMMR, LIDFA ve TLMAN hisse senetleri için 26 Aralık tarihine kadar yeni tedbirler uygulanacak. Bu tedbirler kapsamında söz konusu hisseler kredili işlemlere konu edilemeyecek. Ayrıca, Borsa İstanbul haftayı kazançla kapatırken, altın ve doların değeri yükseldi.
27 Kasım 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara kaydı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş gösterse de, bu hafta düşüşle başlangıç yaptı. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi ve MLP Sağlık Hizmetleri olmak üzere yedi şirket kendi hisselerini geri satın aldı.
20 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, bölgede faaliyet gösteren Sasa Polyester, Bossa, Çemaş Döküm ve Niğbaş-Niğde Beton gibi şirketler, tesislerinde önemli bir hasar olmadığını ve üretimlerine devam ettiklerini duyurdu. Borsa İstanbul, deprem bölgesindeki sekiz şirketin hisselerinde işlemleri askıya aldı, bu şirketler arasında Sasa ve Bossa da bulunuyor.
6 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da CMBTN, DESPC ve TDGYO hisseleri 20 Mart'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. AVTUR hisseleri ise aynı dönemde tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek. Bu hisselerde daha önce uygulanan kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri de devam edecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve istikrarı açısından önemli olduğu için alınmıştır.
21 Şubat 2024

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., çıkarılmış sermayesini 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 liradan 5 milyar 295 milyon 959 bin 799,10 liraya yükseltme kararı aldı. Sermaye artırımının bir kısmı 2022 yılı karından, bir kısmı ise olağanüstü yedeklerden karşılanacak. Şirketin hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı. Sasa, son dönemde sermaye piyasası aktörleri arasında anlaşmazlığa sebep oldu ve kasımda yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse konumundaydı.
13 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da CMBTN ve MIPAZ hisseleri bugünden 9 Kasım'a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. Aynı dönemde GEREL hisselerine brüt takas uygulanacakken, VANGD hisseleri tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
10 Ekim 2023

Borsa İstanbul, Avrupa Yatırım Holding hissesinin iki ayda yüzde 576 oranında değer kazanmasının ardından, bu hissede işlem yapan İranlı illüzyonist Aref Ghafouri ve Eren Çayır isimli kişilere yatırımcı bazında tedbir uyguladı. Tedbirler, açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve internetten emir iletilmesinin kısıtlanması şeklinde uygulanacak. Ayrıca, hisseler 21 Temmuz'a kadar tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da bugün altı hisse senedi, yeni tedbirlerle işlem görmeye başlayacak. GEREL, HATSN, KCAER, SAYAS, SELVA ve SMRTG payları, 29 Eylül'den 27 Ekim'e kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin değerinde ani ve kontrolsüz dalgalanmaları önlemek amacıyla uygulanıyor.
29 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da ACSEL, BFREN, ERBOS ve INTEM hisseleri 17 Kasım'a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. IHYAY hisselerinde aynı dönemde brüt takas uygulanacak. AYCES ve SNKRN hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması ve emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması uygulamalarını içeriyor.
18 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da IHGZT, KLMSN, KRSTL ve MARBL hisseleri 14 Aralık'a kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. SANEL hisseleri emir paketi tedbiri altında işlem görecek ve mevcut açığa satış ve kredili işlem yasağı devam edecek. ENSRI hisseleri ise tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek ve mevcut tedbirler sürdürülecek.
15 Kasım 2023

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarının güvenilir ve istikrarlı işleyişini sağlamak amacıyla pay piyasalarında geçici tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında açığa satış işlemlerinin durdurulması yer alıyor. Yatırımcılar ve yatırım kuruluşları, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar hakkında bilgilendirilecek. Satışa konu edilecek paylar için depo şartı getirilirken, mülkiyetinde payı bulunan yatırımcılar, bu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilecek.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim