ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin ardından Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu’nda da kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Biden’ın 2023 mali yılının bitimine bir saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının önüne geçildi.
1 Ekim 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Ohio Senatörü James David Vance ile birlikte 5 Kasım'daki seçimler için ilk mitingine katıldı. Trump, kendisine yönelik suikast girişiminden bahsederek, demokrasi için kurşun yediğini söyledi. 2020 seçimlerinin çalındığını savunan Trump, yeniden böyle bir durumun yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, ABD'nin dünya çapındaki çatışmalara katılma konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
21 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, 13 Temmuz'daki suikast girişimi sonrası ilk açık hava mitingini Kuzey Carolina'da kurşun geçirmez cam arkasında gerçekleştirdi. Konuşmasında Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris'i eleştirerek, Harris'in sınırları açmak istediğini ve başkan olması halinde ülkeye milyonlarca göçmenin geleceğini iddia etti. Ayrıca, eski ABD başkanı Barrack Obama'nın kendisi hakkında yaptığı yorumlara tepki gösterdi ve Obama'yı 'terbiyesiz' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlık döneminde yasaklamak istediği TikTok'ta hesap açtı. Trump, TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatmak istemiş ancak Federal Mahkeme buna izin vermemişti. Trump'ın TikTok'a katılmasının, genç seçmenlere ulaşma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Trump'ın TikTok'taki takipçi sayısı kısa sürede 2 milyona ulaştı.
2 Haziran 2024

ABD'de yapılan anketlere göre, Demokrat Parti adayı Kamala Harris ve eski ABD Başkanı Donald Trump başkanlık yarışında başa baş gidiyor. Özellikle salıncak eyaletlerdeki oyların seçimin sonucunu belirleyeceği öngörülüyor. Pensilvanya'da yapılan bir ankette, Harris ve Trump'ın istatistiksel olarak eşit olduğu görüldü. Harris'in canlı yayın tartışmasında daha başarılı bulunduğu, ancak genel olarak belirleyici bir üstünlük kazanamadığı belirtildi.
19 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

Mehmet Altan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından AKP'nin artık birinci parti olmadığını ve küçük ortağının oy oranının yüzde 5'in altında olduğunu belirtiyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de işlevsiz olduğunu ve halkın bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade ediyor. Altan, AKP'nin siyasi sahneden çekilme ihtimalinden bahsederken, Türkiye'nin askeri vesayetten sivil otoriterliğe geçiş yaptığını ve hukuk ile anayasal düzenin göstermelik hale geldiğini eleştiriyor.
22 Nisan 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, geçen ay seçim kampanyası için 138,7 milyon dolar bağış topladı ve toplam bağış miktarını 327 milyon dolara çıkardı. Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris ise adaylığı açıklandıktan sonra 24 saat içinde 81 milyon dolar bağış toplayarak rekor kırdı ve ilk haftada 200 milyon doları aştı. Trump ve Harris'in başkanlık münazarası 11 Eylül'de gerçekleşecek.
2 Ağustos 2024

Mustafa Balbay, CHP içinde seçim dönemine ve seçim sonrasına hazırlanan iki farklı kanadın olduğunu belirtiyor. Seçim sürecinin aday belirleme ve sahaya çıkış olmak üzere iki aşamadan oluştuğunu, aday belirleme sürecindeki zorlukların iyi bir seçim kampanyası ile aşılabileceğini ifade ediyor. 2024 seçimlerinin, 2028 seçimleri için bir kapı olduğunu ve beklenen başarının gelmemesi durumunda partinin yeniden içe dönüş sürecine gireceğini vurguluyor. Balbay, Cumhuriyetin kurum ve kurallarının yeniden inşa sürecinin zarar görmeden başlamasının önemine dikkat çekiyor.
7 Şubat 2024

ABD Temsilciler Meclisi, 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için başkanını seçmek üzere altı tur oylama yaptı, ancak hiçbir aday gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, yeterli desteği alamazken, 20 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a oy verdi ve tüm Demokrat üyeler Hakeem Jeffries için oy kullandı. Oylamalar, bir başkan seçilene kadar devam edecek.
5 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan Meclis Başkanı seçimi krizi devam ediyor. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, altıncı tur oylamada da başkan seçilmek için gereken desteği alamadı. 20 Cumhuriyetçi vekil, McCarthy yerine Byron Donalds'a oy verirken, 212 Demokrat üye ise parti liderleri Hakeem Jeffries'i desteklemeye devam etti. Donald Trump'ın çağrılarına rağmen bazı Cumhuriyetçi üyeler McCarthy'ye destek vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
5 Ocak 2023

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı ve Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki canlı yayın tartışmalarının tarihleri belirlendi. Biden ve Trump, 27 Haziran'da CNN kanalında, 10 Eylül'de ise ABC kanalında karşı karşıya gelecek. Biden, CNN'den aldığı daveti kabul ettiğini X hesabından duyururken, Trump da Truth Social platformunda bu tartışmalara katılacağını belirtti. Anketlere göre, Biden şu anda Trump'ın 5 puan gerisinde bulunuyor.
15 Mayıs 2024

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope'ta Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda altılı masadan birinin aday olmasının süreci hızlandıracağını söyledi. Kendi adaylığı konusunda ise altılı masanın kararına uymaya hazır olduğunu ve eğer aday gösterilirse hem rahat seçileceğini hem de ülkeyi en iyi şekilde yöneteceğini ifade etti. MetroPOLL'ün Temmuz 2022 anketine göre Babacan, Erdoğan ile ikinci tura kaldığında yüzde 44,5 oy alıyor ve Erdoğan'ı geçiyor; ancak sonraki anketlere dahil edilmedi.
13 Ocak 2023

Amerikan medyasının büyük bölümüne göre, Demokrat aday Kamala Harris, dün akşamki münazarada Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a kıyasla daha iyi performans gösterdi. Harris, kürtaj, göçmenler ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi konularda Trump’ın söylemlerini geri püskürttü ve daha dengeli mesajlar verdi. Ancak, CNN, Washington Post ve New York Times gibi ana akım medyadaki haberlerde, münazaranın kararsız seçmen üzerinde büyük bir etki yaratmadığı belirtiliyor. Ülkedeki anketlerde Harris ve Trump’ın oy oranları hala birbirine çok yakın.
11 Eylül 2024

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu mecliste başkan seçimi 14. turda da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli olan desteği alamayarak başkan seçilemedi. Mecliste yaşanan gerginlikler ve müzakereler sonucunda 15. tur oylaması ertelenmeden aynı gece yapılmasına karar verildi. Meclis başkanının seçilememesi nedeniyle Kongrenin bir kanadı faaliyete geçemedi ve ABD'de yasama organı işlevsiz hale geldi.
7 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris, 10 Eylül'de ABC News'de yapılacak münazarada karşı karşıya gelecek. Trump, daha önce düzenlediği basın toplantısında Harris ile üç farklı kanalda canlı yayın tartışması önerisinde bulunmuştu. ABC News, Harris'in 10 Eylül'deki canlı yayın teklifini kabul ettiğini duyurdu. Harris'in Fox News ve NBC News'teki tartışmalara katılıp katılmayacağı ise henüz belirsiz.
8 Ağustos 2024
İşaretlediklerim