Yücel Demirer, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasi partilerin aday belirleme sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Seçim tarihinin önceden belli olmasına rağmen, son dakika kararları ve ideolojik netlikten uzaklaşma gibi sorunlar yaşandığını belirtiyor. Partilerin, siyasal ortamda güncel ve çıkara dayalı kararlar almasının, ilkesel yaklaşımların önüne geçtiğini ve bu durumun siyasi hayatta stratejik sadelikten uzaklaşmayı gösterdiğini ifade ediyor.
3 Mart 2024

ABD'nin otoriterleşmeye karşı oluşturduğu ve 121 ülkenin katılacağı 'demokrasi zirvesi'nin ikinci toplantısı Türkiye'nin katılımı olmadan düzenlenecek. İlk zirve Aralık 2021'de gerçekleşmişti ve bu haftaki zirve ABD öncülüğünde Kosta Rika, Güney Kore, Hollanda ve Zambiya ile ortaklaşa toplanacak. Zirvenin amacı, otoriter yönetimlere karşı demokrasi ittifakını genişletmek ve güçlendirmek. ABD Başkanı Joe Biden, NATO müttefikleri Türkiye ve Macaristan'ı, demokratik değerlerden uzaklaşma ve Rusya ile yakın ilişkiler gibi nedenlerle zirveye davet etmedi.
27 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için meclis başkanı seçimi 11. tur oylamada da tamamlanamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yeterli desteği alamazken, 12 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a, 7'si Kevin Hern'e oy verdi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'i destekledi. Meclis başkanı seçilemediği için Kongre'nin bir kanadı faaliyete geçemedi ve yasama organı durma noktasına geldi. Bu durum, ABD'de demokrasinin sınanması ve kişisel siyasi ihtirasların eleştirilmesine yol açtı. Oylamalar, başkan seçilene kadar devam edecek.
6 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına tepki gösterdi. Anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, iktidara daha fazla zaman vermeyeceklerini ifade etti. AKP'den Bülent Arınç ise seçimlerin 2024'te yerel seçimlerle birleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, seçimlerin zamanında yapılacağını ve iktidarın seçimden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
14 Şubat 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışılırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan'ın aday olabileceğini belirtti. Uçum, 2014 seçiminin eski sistemle, 2018 seçiminin ise yeni başkanlık sistemle yapıldığını ve yeni sisteme göre Erdoğan'ın 'sıfırlandığını' ifade etti. Muhalefetin altılı masa toplantısında Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağını vurgulamasının ardından Uçum, muhalefeti 'hileli' yöntemlerle Erdoğan'ın yolunu kesmeye çalışmakla suçladı.
27 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

ABD'de federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla hazırlanan geçici bütçe tasarısı, hem temsilciler meclisinde hem de senatoda onaylandı. Tasarı, çeşitli bakanlıklar ve kamu kurumlarına 8 Mart ve 22 Mart'a kadar finansman sağlanmasını öngörüyor. Tasarının yasalaşması için son olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın imzası gerekiyor. Bu, 1 Ekim 2023'te başlayan 2024 mali yılı için hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik dördüncü geçici bütçe olacak.
1 Mart 2024

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in seçimi kazanması halinde İsrail'in yok olacağını iddia etti. Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun Nevada'daki toplantısına canlı bağlantıyla katılarak bu iddiayı dile getirdi ve Yahudi seçmenlerden oy istedi. Harris'in kampanya ekibi ise Trump'ın Yahudi Amerikalıları aşağıladığını ve kişisel çıkarlarına uygun olması durumunda İsrail'e sırtını dönebileceğini belirtti. Seçimlerin kaderini kritik eyaletlerdeki sonuçlar belirleyecek.
6 Eylül 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Elon Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü açıkladı. Elon Musk, geçen hafta X platformunda Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemişti. Musk ayrıca, hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını ve başına kendisinin atanmasını önermişti. Trump ise bu öneriye olumlu yanıt vermişti.
20 Ağustos 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir video yayınlayarak seçimlerin ilk turda bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Radikal bir koalisyonun karşılarında olduğunu ve korkunç şeyler yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, seçimlerin ilk turda sonuçlanması ve muhalefetin en çok vekil çıkaracak şekilde kazanması gerektiğini, böylece sistemin hızlı değiştirilebileceğini belirtti. Ayrıca, değişim sürecinin uzamaması için bu stratejinin önemli olduğunu dile getirdi.
9 Mayıs 2023

Donald Trump, 2024 ABD başkanlık seçimleri için ilk mitingini Teksas'ın Waco şehrinde yaptı. Mitingde, 2020 seçimlerinin 'hileli' olduğu iddiasını yineleyen Trump, ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan baskının görüntülerini izletti ve baskıncıları övdü. Ayrıca, kendisi hakkında soruşturma yürüten savcıları eleştirdi ve 2024 seçimlerini 'son ve büyük savaş' olarak nitelendirdi.
26 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi, 118'inci Kongre'nin ilk oturumunda meclis başkanını seçmek için oylama yaptı. Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, kendi partisinden yeterli desteği alamayarak ilk turda başkan seçilemedi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'e tam destek verdi. Meclis, yeni başkan seçilene kadar oylamaya devam edecek. McCarthy, partisinden gelen itirazlarla karşı karşıya kalarak, başkanlık için mücadele etmeye devam edecek.
4 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, 5 Kasım'daki seçimler için yardımcı adayı olarak Minnesota Valisi Tim Walz'ı seçti. Harris'in, salıncak eyaletlerde etkili olabilecek bir ismi seçmesi bekleniyordu ve bu profile uyan Walz'ı tercih etti. Harris-Walz ikilisi, seçim kampanyası kapsamında çeşitli eyaletlerde mitingler düzenleyecek. Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ise yardımcı adayı olarak Ohio Senatörü James David Vance'ı seçmişti.
6 Ağustos 2024

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında yeterli delege sayısına ulaşan eski başkan Donald Trump’ın 5 Kasım’daki seçimler için adaylığı resmileşti. Trump, başkan yardımcısı olarak Ohio eyalet senatörü J.D. Vance’ı seçti. Kurultay, Milwaukee eyaletinde başladı ve Trump, suikast girişiminden sonra kurultaya yetişerek gerekli delege desteğini aldı. Vance, Trump’la aynı siyasi çizgide olup, kürtaj karşıtı ve İsrail yanlısı politikaları destekliyor.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim