İzmir'de Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası'na üye metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve başladı. Görüşmeler, İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasında gerçekleşti ancak 625 çalışanı ilgilendiren konularda sonuç alınamadı. Tarafların, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede anlaşamadığı belirtildi.
31 Temmuz 2023

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında maaş ve yapay zeka kullanımına karşı iş güvencesi talepleri nedeniyle başlayan grev, 118 gün sonra geçici bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşma, asgari ücretlerde büyük bir artış ve yapay zeka kullanımına ilişkin güvenceler içeriyor. Ayrıca emeklilik hakları ve sağlık sigortalarının kapsamı genişletildi. Daha önce Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ile AMPTP arasında da benzer sebeplerle başlayan grev, beş ay sonra sona ermişti.
9 Kasım 2023

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Cannes Film Festivali çalışanları, uzun süredir devam eden taleplerine dikkat çekmek amacıyla grev yapma kararı aldı. Ekranların Arkasındaki Yoksulluk adlı kolektif tarafından temsil edilen yaklaşık 100 işçi, festivalin açılışını riske atmayacak ancak aksamalara neden olabilecek bir grev planlıyor. Çalışanlar, festivalde sözleşmeli ve dönemsel olarak çalışıyorlar ve Fransa'nın kültür sektöründe serbest çalışan sanatçı ve teknisyenler gibi işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar. Festival organizatörleri ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
7 Mayıs 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Hızlı teslimat hizmeti sağlayan Getir, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla küresel iş gücünün yüzde 10'dan fazlasını azaltma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde, Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'deki operasyonlarında yaklaşık 2 bin 500 çalışanın işine son verileceği belirtildi. Şirket, bu kararın uygulanmasında çalışanların haklarının korunacağını ve ülkelerin yasalarına tam uyum sağlanacağını ifade etti.
22 Ağustos 2023

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ve Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında varılan ön anlaşma sonucunda, beş aydır süren grev sona erdi. Grev, 11 bin 500 senarist ve 65 bin oyuncu tarafından destekleniyordu. Üç yıllık anlaşma, talep edilen tazminat, istihdam süresi ve yapay zekanın kontrolüne ilişkin maddeleri içeriyor. Ön anlaşma, 2 ile 9 Ekim arasında diğer sendika üyelerinin oyuna sunulacak.
27 Eylül 2023

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şireci tekstil fabrikasında grev yapan işçilere hitaben yaptığı konuşmada, patronları övdü ve yaşanan sorunların yüksek enflasyon ve satın alma gücü paritesinden kaynaklandığını belirtti. Şahin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu sorunu çözeceğini iddia ederek işçilerden sabır istedi. Şahin'in bu sözlerine işçilerden tepkiler geldi.
14 Ağustos 2023

Almanya'da Verdi ve EVG sendikalarının düzenlediği grevler nedeniyle toplu ulaşım hizmetleri durma noktasına geldi. Grev, havalimanları, limanlar, tren yolları, otobüsler ve metro hatlarını kapsayarak 24 saat sürecek şekilde başladı. Sendikalar, yükselen enflasyon karşısında üyeleri için daha yüksek ücret artışları talep ediyorlar. Deutsche Bahn ise grevi 'gereksiz ve aşırı' olarak nitelendirdi.
27 Mart 2023

ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), altı haftadır süren grev sonrasında Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacak ve onaylanırsa üyelere gönderilecek. Anlaşma, ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar içeriyor. UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, Ford'da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarını belirtti.
26 Ekim 2023

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023

Tanzanya'da Yapı Merkezi firması tarafından yürütülen 1000 kilometrelik demiryolu projesinde çalışan yaklaşık 2 bin Türk işçi, maaşlarını yedi aydır alamadıkları gerekçesiyle greve gitti. İşçiler, aylık 2 bin dolar üzerinden anlaştıklarını ancak mesai saatlerinin düşürülmesi nedeniyle maaşlarının da düştüğünü belirtti. Grevin başlamasının ardından şirketle görüşmeler yapıldı ve işçilere bin dolar ödeme yapıldı, ancak işçiler bu ödemenin yetersiz olduğunu ve dört maaş ödenmeden işe dönmeyeceklerini ifade etti.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim