Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Yunanistan'da haftalık mesai günü beşten altıya çıkarıldı ve bu düzenleme 24 saat hizmet veren özel işletmeler için geçerli olacak. Halk, dünya genelinde daha kısa mesai programlarının uygulandığını savunarak bu karara tepki gösteriyor. Başbakan Kyriakos Miçotakis, bu düzenlemenin azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı gibi tehlikeler nedeniyle gerekli olduğunu belirtti. Sendikalar ve halk, düzenlemeyi protesto etmek için sokağa çıktı.
2 Temmuz 2024

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristler ve yazarlar ücret anlaşmazlıkları nedeniyle greve gitti. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki anlaşma 1 Mayıs'ta sona erdi ve yeni sözleşme taleplerinde uzlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 11 bin WGA üyesi iş bırakırken, grevin hem sinema ve dijital platformlardaki yapımı hem de ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. 2007'deki grev Kaliforniya ekonomisine 2 milyar dolar zarar vermişti.
2 Mayıs 2023

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) tarafından başlatılan grev, 118 gün sonra sona erdi. Sendika üyeleri, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan geçici anlaşmayı kabul etti. Anlaşma, sendika üyelerine yüzde 7'lik ücret artışı ve içerik sağlayıcılar tarafından kullanılmaları durumunda ek ücret almayı içeriyor. Ayrıca, oyuncuların yapay zeka kullanımına ilişkin kaygıları da giderildi.
6 Aralık 2023

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristlerin grev kararı almasının ardından, 160 bin üyeye sahip Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da grev yetki oylaması yaparak oy birliğiyle grev kararı aldı. Sendika, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile müzakerelere başlayacak ve üyelerine müzakerelerin olumsuz sonuçlanması durumunda grev yapma yetkisi verilip verilmemesi konusunda oylama yapılmasını önerdi. Oylama, 5 Haziran'da sona erecek ve olası bir grev 30 Haziran'da başlayabilir. SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher, grevin son çare olduğunu belirtti.
19 Mayıs 2023

ABD'nin başkent Washington merkezli Washington Post gazetesinin çalışanları, 1970'li yıllardan bu yana ilk kez grev kararı aldı. Gazetenin 700 çalışanı, 18 aydır süren ve sonuçsuz kalan sözleşme müzakereleri ve beklenen işten çıkarmaları protesto etmek için 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sendika, gazete yönetiminin iyi niyetle pazarlık yapmadığını iddia etti. Ayrıca, gazetenin abone sayılarında düşüş yaşandığı ve 240 kişinin işten çıkarılacağı belirtildi.
7 Aralık 2023

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Trendyol GO kuryeleri, beklenen zammın yapılmaması üzerine İstanbul'da greve başladı. Alibeyköy Trendyol GO Ofisi yetkilileriyle görüşmelerden sonuç alamayan kuryeler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önünde toplandı. Kuryeler, düşük zammı kabul etmeyerek çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 15 talepte bulundu. 2022 başında da kargo ve kurye işçileri benzer eylemler gerçekleştirmişti.
17 Ocak 2023

İzlanda'da kadınlar ve non-binary'ler, ücret eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet temelli şiddeti protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi düzenliyor. Başbakan Katrin Jakobsdottir de greve katılacak. Bu eylem, ülkede 48 yıl sonra yapılan ilk 'kadın grevi' olma özelliği taşıyor. Grev organizatörleri, toplumsal cinsiyet temelli ücret eşitsizliğine ve cinsel şiddete dikkat çekmek için toplumu durma noktasına getirmeyi hedefliyor.
23 Ekim 2023

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

ABD'nin sinema endüstrisi merkezi Hollywood'da, senaristlerin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle başlattığı grevin ardından, 160 bin üyeli Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle greve başladı. Sendika, Netflix ve Amazon gibi platformlardan adil gelir dağılımı ve yapay zekanın kullanımına kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Ünlü oyuncuların da destek verdiği grev, bazı önemli yapımların aksamasına ve Hollywood'un sektör çapında 'kapanmasına' yol açabilir.
14 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) başlattığı grev, yapımcıların anlaşmaya varamaması üzerine devam edecek. SAG-AFTRA, yapımcı şirketlerin, yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirtti ve üyelerini yeniden greve çağırdı. Grev, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri üzerine başlamıştı.
12 Ekim 2023

Sony, Türkiye'deki ofisini kapatarak ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığına dair iddiaları yalanladı. Bir firma yetkilisi, Türkiye'den tamamen çıkacakları yönündeki haberlerin doğru olmadığını, sadece televizyon ve ses sistemleri faaliyetlerinin optimize edildiğini belirtti. Diğer hizmetlerin ve müşteri hizmetlerinin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
30 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda örgütlenen Sputnik Türkiye çalışanları, toplu iş sözleşmesi için yönetimle görüşmeler yürütmüştü. Ancak, Türk ve Rus yöneticilerin sendikalı çalışanlara baskısı ve taleplerde uzlaşmaz tavrı sonrası görüşmeler sonlandı. Çalışanlar, yönetimin uzlaşmaz tavrına karşın grev kararı almıştı. Ancak Sputnik yönetimi, sendikalaşan çalışanları işten çıkarmaya başladı.
7 Ağustos 2023

EYT düzenlemesi kapsamında, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olabilecekler. Ancak, daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara rağmen, kademeli prim günü sistemi getirilerek bu sayı 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Sosyal medyada bu duruma tepki gösterilirken, KPMG Türkiye İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri yöneticisi İsmail Sevinç, bir günlük farkla iki grup arasında 17 yıllık emeklilik farkı oluştuğunu ve bu durumun çalışma barışını orta vadede etkileyebileceğini ifade etti.
1 Şubat 2023

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, Avrupa'daki ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişiden yüzde 65'inin, yani yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2024'e kadar işten çıkarılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikada içten yanmalı motorlu araç üretiminin durdurulup elektrikli araç üretimine geçilmesi kararı sonrasında geldi. Alman IG Metall sendikası, işten çıkarmaların özellikle Almanya'daki tesisleri etkileyeceğini ve karara karşı direniş göstereceklerini belirtti. Ford yönetimi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim