Milli yüzücü Hüseyin Emre Sakçı, Sırbistan'da düzenlenen Su Sporları Avrupa Şampiyonası'nda 50 metre kurbağalamada altın madalya kazandı. Sakçı, 26.92'lik derecesiyle birinci sırada yer aldı. Aynı yarışta Nusrat Allahverdi, 27.35'lik derecesiyle 17-18 yaş altı Türkiye rekorunu kırarak altıncı oldu. Erkekler 200 metre kelebekte ise Polat Uzer Turnalı, 1.56.55'lik derecesiyle Avrupa altıncısı oldu.
23 Haziran 2024

Forbes'in sıralamasına göre, 2024'te en fazla kazanan 10 sporcu, toplamda 1,38 milyar dolar kazanarak geçen yılın rekorunu geride bıraktı. En fazla kazanan sporcu, 260 milyon dolarla Cristiano Ronaldo oldu. İlk 10'da futbol, basketbol ve golf gibi farklı spor dallarından sporcular yer aldı. Bu sıralama, sporcuların 1 Mayıs 2023 ile 1 Mayıs 2024 arasındaki kazançları baz alınarak oluşturuldu.
19 Mayıs 2024

Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

Yağız Kaan Erdoğmuş, 12 yaşında Grenke Açık Satranç Turnuvası'nda elde ettiği başarıyla büyük usta (GM) ünvanını kazanarak satranç tarihinde bu başarıya ulaşan dördüncü en genç isim oldu. Türkiye Satranç Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Erdoğmuş aynı zamanda Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasında aktif satranç sporcuları arasında dünyanın en genç GM'si unvanına sahip oldu. Bu başarıyla birlikte, Türkiye'deki büyük usta sayısı 16'ya yükseldi.
2 Nisan 2024

Milli judocu İbrahim Tataroğlu, Estonya'nın başkenti Tallin'de düzenlenen Avrupa Gençler Judo Şampiyonası'nda erkekler +100 kiloda altın madalya kazandı. Finalde İspanyol rakibi Davit Kevlishvili'yi yenerek şampiyonluğa ulaşan Tataroğlu, Türkiye'ye şampiyonadaki ikinci madalyasını getirdi. Şampiyona, yarın yapılacak karışık takım maçlarıyla sona erecek.
7 Eylül 2024

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

Türkiye Satranç Federasyonu, 16 yaşındaki Ediz Gürel'in Türkiye'nin en genç büyük ustası (GM) olduğunu duyurdu. Ediz Gürel, Prag Satranç Festivali'nde gösterdiği üstün performans ile son GM normunu tamamlayarak bu unvanı kazandı. Bu başarıyla birlikte, Gürel aynı zamanda Türkiye'nin en genç GM unvanı alan sporcusu oldu.
7 Mart 2024

Dünyanın en genç büyük ustası (GM) unvanına sahip olan Yağız Kaan Erdoğmuş, Abu Dabi Satranç Festivali'nde gösterdiği performansla 2600 ELO puanını geçen en genç satranççı oldu. Erdoğmuş, 12 yaşında GM unvanını alarak bu başarıyı elde eden dördüncü en genç isim olmuştu. Türkiye Satranç Federasyonu, Erdoğmuş'un bu başarısını tebrik etti ve onunla gurur duyduklarını belirtti. Erdoğmuş'un canlı ELO puanı şu an 2601 olarak kaydedildi.
19 Ağustos 2024

Slackline alanında üç kez dünya şampiyonu olan Estonyalı atlet Jaan Roose, İstanbul'da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek kıtalararası geçiş yapan ilk kişi oldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün üst kısmında 1074 metrelik özel bir ip üzerinde 47 dakikada bu geçişi gerçekleştirdi. Roose, yürüyüşünün ardından Türk bayrağıyla küçük bir yürüyüş daha yaptı ve Boğaz'ın kültürel önemi ve doğal güzelliğinden bahsetti. Geçen yıl Katar'da dünyanın en uzun tek bina slackline yürüyüşünü yapmıştı.
15 Eylül 2024

111. Fransa Bisiklet Turu'nu BAE Emirates takımından Sloven sporcu Tadej Pogacar kazandı. 29 Haziran'da başlayan ve 23 gün süren turda Pogacar, son etabı da zirvede tamamlayarak altıncı etap galibiyetini elde etti. Genel klasmanda 83.38.56'lık zamanıyla en yakın rakibine 6 dakika 17 saniye fark atan Pogacar, 2020 ve 2021'den sonra üçüncü zaferine ulaştı. Genel klasmanda ikinci Jonas Vingegaard, üçüncü ise Remco Evenepoel oldu.
21 Temmuz 2024

Nepal ordusu, Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarından 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet topladı. Temizlik operasyonu 55 gün sürdü ve dağlarda aşırı kalabalıklaşma ve tehlikeli koşullarda dağcıların zirveye ulaşma çabaları nedeniyle yıllık temizlik yapılmaya başlandı. Nepal hükümeti, gelecekte çöpleri denetlemek ve toplamak için bir 'dağ koruyucuları' ekibi oluşturmayı planlıyor ve dağcıların izleme cihazları takmasını hedefliyor.
8 Haziran 2024

13 yaşındaki Türk milli satranç oyuncusu Yağız Kaan Erdoğmuş, Norveçli büyükusta Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat ederek büyük bir başarıya imza attı. Carlsen, beş dünya satranç, dört dünya hızlı satranç ve altı dünya blitz satranç şampiyonluğu bulunan bir oyuncu. Yağız Kaan, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasına göre aktif sporcular arasındaki en genç büyükusta unvanının sahibi. Bu zaferle birlikte Türkiye'deki büyükusta sayısı 16'ya yükseldi.
8 Temmuz 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo kategorisinde gümüş madalya kazandı. Finalde Rus Sergei Semenov'a tuşla yenilen Kayaalp, böylece kariyerindeki 12. Avrupa şampiyonluğunu elde etti ve Rus güreşçi Aleksandr Karelin'le aynı sayıda Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Aynı kiloda bronz madalyaları Azerbaycanlı Beka Kandelaki ve İtalyan Danila Sotnikov kazandı.
13 Şubat 2024

Everest'e tırmanış yapan dağcıların, dağın zirvesine ve ara kamplarına dışkı bırakması sonucunda oluşan kirlilik sorunu nedeniyle yeni bir düzenleme getirildi. Yetkililer, dağda yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunu ve bu durumun hem çevre kirliliğine hem de dağcıların sağlığına zarar verdiğini belirtti. Artık dağcılardan, yanlarında dışkı torbası taşımaları ve bu torbaları ana kampa geri getirmeleri isteniyor. Bu uygulama, Everest ve yakınındaki Lhotse dağı için geçerli olacak ve başarılı olması durumunda diğer yüksek dağlara da yaygınlaştırılacak.
8 Şubat 2024

Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'nın Essen şehrinde düzenlenen Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda klasik yay erkekler kategorisinde Slovenyalı Habjan Malavasic'i 6-0 mağlup ederek Avrupa şampiyonu oldu. Bu zafer, Gazoz'un kariyerindeki ilk Avrupa şampiyonluğu olarak kaydedildi. Gazoz, daha önce 6 Ağustos 2023'te düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda da dünya şampiyonu olmuştu.
12 Mayıs 2024

Grandmaster (GM) Ediz Gürel, Sharjah Ustalar Uluslararası Satranç Şampiyonası'ndaki performansıyla Türkiye'den canlı rating sisteminde 2600 Elo barajına ulaşan en genç sporcu oldu. Dünya 20 yaş altı sıralamasında en kuvvetli 20 sporcu listesinde yer alan Gürel, bu başarıyı Sharjah Masters turnuvasında gösterdiği performansla elde etti. Türkiye Satranç Federasyonu, Gürel'in güncel Elo puanının 2597 olduğunu belirtti.
23 Mayıs 2024

Dünya Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri, dünyanın dört bir yanından eşsiz doğa fotoğraflarının yarıştığı bir etkinlik olarak bu yıl da sahiplerini buldu. Yılın Doğa Fotoğrafçısı Büyük Ödülü, Shetland Adaları açıklarında suyun altında iki sümsük kuşunun fotoğrafını çeken Tracey Lund'a verildi. Ödül kazanan diğer fotoğraflar arasında yavru bir fil, Taylan'daki baykuşa benzeyen bir bitki ve daha birçok farklı kategorideki doğa güzellikleri yer aldı. Kazanan fotoğraflar ve fotoğrafçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelen binlerce başvuru arasından seçildi.
3 Nisan 2024

Sekiz yaşındaki Pekinli köpek Wild Thang, Kaliforniya'da düzenlenen 2024 Dünyanın En Çirkin Köpeği Yarışması'nda birinci oldu. Wild Thang, köpek hastalığı nedeniyle benzersiz bir görünüme sahip ve bu onun yarışmadaki ilk galibiyeti. Yarışma, köpeklerin sahiplenilmesinin önemini vurgularken, Wild Thang ve sahibi Ann Lewis 5 bin dolar ödül kazandı. İkinci ve üçüncü sırayı ise Rome ve Daisy May adlı köpekler aldı.
23 Haziran 2024

Britanya'da yaşayan 112 yaşındaki Tinniswood, dünyanın en yaşlı adamı unvanını kazandı. Tinniswood, uzun yaşamının özel bir sırrı olmadığını ve neden bu kadar uzun yaşadığını bilmediğini belirtti. Gençliğinde oldukça aktif olduğunu ve çok yürüdüğünü söyleyen Tinniswood, belirli bir diyet uygulamadığını ve her cuma balık ve patates kızartması yediğini ifade etti. Tinniswood, dünya hakkında görüşlerini de paylaşarak, geçmişe göre bazı yerlerin daha kötü olduğunu düşündüğünü söyledi.
26 Ağustos 2024

ABD'li yüzücü Michael Phelps, Olimpiyat oyunları tarihinde en fazla madalya kazanan sporcu olarak zirvede yer alıyor. Phelps, beş olimpiyatta toplam 23 altın, üç gümüş ve iki bronz madalya kazandı. İkinci sırada ise SSCB'li cimnastikçi Larissa Latynina, 18 madalyayla bulunuyor. Phelps'in bu başarısı, onu Olimpiyat tarihinin en başarılı sporcusu yapıyor.
21 Temmuz 2024
İşaretlediklerim