ABD'li yatırım bankası Citi, Türkiye'de 14 Mayıs sonrasında para politikasının normalleşmesi halinde ülkeye 12 ay içinde 50 milyar dolarlık bir kaynak aktarılabileceğini tahmin ediyor. Citi analistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, seçim sonrası doğru para politikası uygulanması durumunda Türkiye'nin kredi risk primlerinin 250 puan düşebileceğini ve bu durumun Türk Lirası'nın değer kazanmasına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında yurt dışı görüşmelerinde bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkarması bekleniyor.
12 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) uluslararası yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi sırasında gerçekleşti. Erdoğan, Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını ve hedefin bunu 50 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 600'e yakın BAE sermayeli firmanın olduğunu ve daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.
13 Şubat 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

Depremler sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sert düşüşler yaşayan Borsa İstanbul, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından desteklenecek. TVF bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu'na kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF sermaye koyacak ve bu sermaye borsada oynaklık yüksek olduğunda hisse alımı yapacak. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlamayı planlıyor ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) portföyündeki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL, toplamda ise 25 milyar TL'ye kadar giriş sağlanabilecek.
14 Şubat 2023

Ekonomi yönetiminin belli olması sonrası Borsa İstanbul'da pozitif seyir izlenirken, geçen hafta 13 şirket hisselerini geri aldı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Şirketlerin geri alım hamleleri devam ediyor. Geri alım yapan şirketler arasında Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi, MLP Sağlık Hizmetleri, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. bulunuyor.
26 Haziran 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2 milyar lira sermayeli Colendi Bank AŞ ve 300 milyon ABD doları muadili lira sermayeli Enpara Bank AŞ'nin kurulmasına izin verdi. Ayrıca, 28 Nisan'da kuruluş izni verilen Hedef Yatırım Bankası'na da faaliyet izni verildi.
5 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasının yeni aşamasında yurt dışı görüşmeleri sonucu bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkaracak. Daha önce 418 milyar dolarlık kaynağın iktidara yakın sermaye gruplarına aktarıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bu paranın geri alınacağını ve Türkiye ekonomisinin kalkınması için kullanılacağını ifade edecek. Yatırımların teknoloji, ham madde ve gıda sektörüne yönelik olması planlanıyor.
11 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin iktidar değişikliği sonrasında ortodoks para politikalarına dönmesi halinde yıllık 50 milyar dolarlık yatırım çekebileceğini ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha önce yaptığı yurt dışı görüşmeler sonrasında beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini iddia etmişti. Ash, bağımsız bir merkez bankası, liyakat esaslı bir ekonomi ekibi, hukukun üstünlüğü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sisteminin önemine vurgu yaptı.
17 Nisan 2023

Gür-Sel Turizm, Taşımacılık ve Servis Ticaret AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, temettü dağıtımının 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından brüt 10 milyon TL, net 9 milyon TL nakit kar dağıtılacağını belirtti. Ödemelerin peşin yapılacağı ve kalan karın olağanüstü yedek akçe olarak ayrılacağı ifade edildi.
20 Eylül 2023

Ekim 2023'te borsada işlem gören 11 şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Park Elektrik Üretim, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Platform Turizm, Duran Doğan, Yükselen Çelik, Makim Makina, Vakıf Menkul Kıymet, Gür-Sel Turizm, Osmanlı Yatırım, SDT Uzay ve Özsu Balık bulunuyor.
2 Ekim 2023

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, Türkiye borsasının TL bazında yeni rekorlar kırabileceğini ifade etti. Geçen yıl borsanın reel getirisiyle yatırımcıları enflasyona karşı koruduğunu belirten Pazı, depremler sonrası yaşanan düşüşlere rağmen Türkiye Varlık Fonu'nun borsaya para akıtmaya başladığını ve borsada 'kontrollü' bir yapı oluşturduğunu söyledi. Pazı, şirketlerin ucuzladığını, enflasyonun şirket karlılıklarını artırdığını ve TL bazlı endeksin çok geri gelme potansiyeli olmadığını belirtti. Ayrıca, endeksin 5350 üzerinde kalması durumunda yeni rekorlar beklediğini ifade etti.
15 Mart 2023

Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonları olan BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini satın almak üzere bir hisse alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Satış işleminin bedeli açıklanmazken, işlemin kapanışının düzenleyici kurumun onayına bağlı olduğu ve Rekabet Kurumu'nun onayının ardından 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.
16 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iki kalkınma ve yatırım bankası ile bir dijital banka kuruluşuna izin verdi. Marin Yatırım Bankası AŞ ve Aytemiz Yatırım Bankası AŞ, 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak. Ayrıca, Adil Katılım Bankası AŞ adlı dijital katılım bankası, 3 milyar TL sermaye ile faaliyete geçecek. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mayıs 2024

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler ve yatırımcı mağduriyetleri üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF), borsayı desteklemek amacıyla devlet bankaları tarafından yönetilen yatırım fonlarına en az 1 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planlıyor ve ilk olarak Ziraat Portföy yatırım fonlarına para aktaracak.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim