Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik, yatırım dönemlerinde nakit akışını korumak amacıyla temettü dağıtmama kararı aldı. Bu karar, 31 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısında onaylanacak. Ereğli Demir Çelik ayrıca, kendi hisselerini geri almak için yeni bir Pay Geri Alım Programı başlatmayı planladığını açıkladı ve bu program da aynı genel kurul toplantısında oylanacak.
10 Mart 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türk Ticaret Bankası A.Ş.'ye ait yüzde 98,5 oranındaki hisselerini 380 milyon lira muhammen bedelle satışa sundu. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından faaliyet izni verilen bankanın toplam hisselerinin büyük bir kısmı satışa çıkarıldı. İhale, kapalı zarf ve açık artırma/pazarlık usulü ile 21 Mart 2023 tarihinde TMSF'nin Esentepe'deki binasında yapılacak.
28 Şubat 2023

Batılı bankaların Türkiye ekonomi modeli nedeniyle Türk bankalarına kredi vermede temkinli davranmaları sonucu oluşan boşluğu BAE bankaları dolduruyor. Abu Dhabi Commercial Bank ve Emirates NBD Bank gibi BAE bankalarının Türkiye'deki bankalara verdiği sendikasyon kredisi oranları bir yılda yüzde 15'ten yüzde 61'e yükseldi. Bu durum, Türkiye ile BAE arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve BAE'nin Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirme eğilimi ile bağlantılı.
15 Haziran 2023

Aydın Doğan ve ailesinin sahibi olduğu Doğan Holding, çatı kuruluşu Adilbey Holding’in tüm varlıklarını bünyesine kattı. Adilbey Holding, Doğan Holding ve onun alt kuruluşu olan Doğan Yayın Holding’i barındıran bir şirketti. Birleşme sonucunda Doğan Holding’in kayıtlı sermayesi 2 milyar 616 milyon 996 bin 91 lira oldu. Birleşme nedeniyle şirketin çıkarılmış sermayesinin 2.616.938.288 TL’den 2.616.996.091 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.
21 Temmuz 2023

Türk Hava Yolları (THY), Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) düzenlemeleri doğrultusunda, hisse değerlerinin piyasada sağlıklı bir şekilde oluşumunu desteklemek amacıyla 3 yıllık bir hisse geri alım programı başlattığını açıkladı. Bu program kapsamında geri alınacak hisselerin toplam tutarı 9 milyar lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı şirketin çıkarılmış sermayesinin yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı.
15 Şubat 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Türkiye'nin cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma yaptı. Bu adım, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi'nin kararıyla gerçekleşti. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı arasında imzalandı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bu gelişmeyi Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
6 Mart 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., hisse senetlerindeki aşırı oynaklığı önlemek ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla borsadan hisse geri alımı yapma kararı aldı. Yönetim kurulu toplantısında alınan bu karar Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi. Geri alım için ayrılacak azami fon tutarı 500 milyon lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı bu tutarı geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı. Geri alım programının süresi bir yıl olarak planlandı.
15 Şubat 2023

Aselsan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 2,28 milyar lira olan ödenmiş sermayesini yüzde 100 artırma kararı aldığını duyurdu. Bu artış, geçmiş yılların kârlarından karşılanacak ve şirketin sermayesi 4,56 milyar liraya yükselecek. Sermaye artırımı için gerekli olan 2,28 milyar lira, (A) ve (B) grubu nama yazılı bedelsiz paylar olarak pay sahiplerine dağıtılacak.
9 Mayıs 2023

Demirören Holding, 2018 yılında büyük bir medya grubunu satın almak için kullandığı kredileri ödeyemeyince, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bir alışveriş merkezini Denizbank'a devretmek zorunda kaldı. Holding daha önce de Ziraat Bankası'na kredi borçları karşılığında İstanbul Göktürk'teki golf sahalarını ve Bağcılar'daki medya binasını ipotek etmişti. Devlet desteği ve vergi aflarına rağmen mülk kayıpları yaşayan şirketin, alışveriş merkezinin devri sonrası resmi web sitesi de kapatıldı.
20 Mart 2023

Borsa İstanbul'da hisse geri alımı yapmayı planlayan şirketler, bu amaç için ayrılan toplam 24 milyar 449 milyon 875 bin TL'lik bütçenin sadece binde 5'ini harcadı. Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle alınan zararı telafi etmek için tedbirler açıkladı ve hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler sonrasında 64 şirket, hisse geri alım fonlarını artırdı ve ilk iki gün içinde 27 şirket alım işlemlerine başladı.
18 Şubat 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

Suudi Arabistan Varlık Fonu, teknoloji yatırımlarındaki değer kaybı nedeniyle 2022'de 15,6 milyar dolar zarar açıkladı. Fon, 2021'de 25,4 milyar dolar kar elde etmişti. Ancak, SoftBank Vision gibi büyük teknoloji yatırımlarındaki hisse değerlerinin düşmesi, fonun değerini düşürdü. Fon, 2023'te de teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı ve Türkiye'ye yatırım yapmayı planlıyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında, toplamda 51 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalar, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, suçluların iadesi, hukuki ve adli işbirliği, ortak ekonomik ve ticaret komisyonu kurulması, dijital dönüşüm, enerji ve doğal kaynaklar projeleri, uzay ajansları arasında işbirliği, savunma sanayii, ihracat kredisi finansmanı, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası ve petrol şirketleri arasında stratejik işbirliği gibi başlıkları içeriyor.
19 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde 'beşli çete' olarak adlandırdığı bazı holdinglere 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. Bu şirketlerin iktidardan aldıkları ihaleler nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu paranın her kuruşunun Türk halkına geri verileceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
5 Mart 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.'ye 50 milyon dolar hibe verecek. Bu hibe, şirketin Balıkesir'deki polimetal madeninin kaynak ve enerji verimliliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, EBRD'nin desteğiyle şirket, madencilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için de çalışacak. Eczacıbaşı Holding CEO'su Atalay Gümrah, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim