Uzun süre FOX TV'de ana haber sunuculuğu yapan ve sonrasında YouTube kanalında içerik üreten Fatih Portakal, Sözcü TV ile anlaşma sağladığını duyurdu. 20 Mart'ta Sözcü TV'de ana haber bültenini sunmaya başlayacak olan Portakal, YouTube yayınlarına da devam edeceğini belirtti. Bu gelişme, Yılmaz Özdil'in Sözcü TV genel yayın yönetmenliği görevinden ayrılmasının ardından yaşanan istifa ve değişikliklerin sürdüğü bir dönemde gerçekleşti.
11 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in kafes dövüşü teklifini reddettiğini duyurdu. Musk, Zuckerberg'in 'Threads' adlı Twitter alternatifini kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, teklifi kabul ettiğini duyurmuş ancak Musk, Zuckerberg'in 'Antik Roma' temasıyla gerçekleştirilmesi planlanan kafes dövüşüne ilgi göstermediğini ve sadece UFC düzenlerse dövüşmek istediğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Twitter'ın yeni adıyla X'in CEO'su Linda Yaccarino, platforma görüntülü arama özelliğinin geleceğini açıkladı. Bu özellik, telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabilecek. Ayrıca, platforma mal ve hizmetler için ödeme seçeneği ekleme planları olduğunu hatırlattı. Elon Musk, Twitter'ı 2022'de satın aldıktan sonra 'X' olarak yeniden markalaştırdı ve uygulamayı daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor.
11 Ağustos 2023

'Kaybedenler Kulübü Yolda' filmi, vizyona girdikten beş yıl sonra 13 Ocak Cuma günü Netflix'te yayınlandı. İlk filmi büyük ilgi gören ve 485 bin 580 kişi tarafından izlenen 'Kaybedenler Kulübü'nün devam filmi, 570 bin 373 kişi tarafından izlenmiş ve 10 hafta gösterimde kalmıştı. Nejat İşler ve Yiğit Özşener'in başrollerini paylaştığı film, televizyonlarda ve dijital platformlarda gösterilmeyi bekleyen izleyiciler için Netflix kütüphanesine eklendi.
9 Ocak 2023

Türkiye'de popüler diziler ve spor müsabakalarının yayın haklarına sahip olan dijital yayın platformu Exxen, 1 Mayıs itibarıyla abonelik ücretlerine zam yapacağını duyurdu. Yapılan bu zamla birlikte Exxen, Netflix'in temel paket ücretini geçmiş oldu. Exxen'in yeni abonelik fiyatları reklamlı ve reklamsız yıllık paketler ile spor içerikli paketler için değişiklik gösteriyor.
30 Nisan 2023

ABD'li rapçi Nicki Minaj, popüler video oyunu 'Call of Duty'ye özel güçlere sahip bir karakter olarak ekleniyor. Minaj, kendi ismiyle oyunda yer alan ilk kadın olacak. Daha önce Snoop Dogg, Lionel Messi ve Kevin Durant gibi isimler de oyunun 'operatör' karakterleri arasında yer almıştı. Minaj, 'Warzone' ve 'Modern Warfare 2' versiyonlarında '50 yıllık hip-hop kutlaması' kapsamında yer alacak ve oyunun beşinci sezonunda kendi online mağazasına sahip olacak.
28 Temmuz 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

Uzun süreli dostlukları ve birlikte çalıştıkları projelerle tanınan Ahmet Kural ve Murat Cemcir arasındaki küslük sürüyor. Kural'ın düğününe katılmayan Cemcir, davetlere sadece resmi davetiye ile gitmediğini belirtmişti. Kural, aralarındaki kırgınlığı doğrularken, Cemcir ise durumu 'bıkkınlık' olarak tanımladı ve yakın zamanda birlikte bir proje yapmayacaklarını ifade etti.
27 Aralık 2023

Absürt komedi türündeki 'Leyla ile Mecnun' dizisi, dördüncü sezonun sonunda Exxen platformundaki yayın hayatını sonlandırdı. Dizinin senaristi Burak Aksak, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla vedayı duyurdu ve sitemlerinin şükranlardan fazla olduğunu belirtti. Dizi, daha önce TRT 1'de üç sezon yayınlandıktan sonra Gezi eylemlerine destek verilmesi nedeniyle yayından kaldırılmış ve daha sonra Exxen'de izleyiciyle buluşmuştu.
2 Nisan 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'da başlattığı bir canlı yayın daha donunca durumu 'yoğunluk' olarak açıkladı ve şirket çalışanlarına sorunu düzeltmeleri için mail attı. Musk, Teksas sınırında sığınmacılarla ilgili durumu canlı yayınla aktarmak istemişti ancak teknik sorunlar nedeniyle yayın dondu. Musk daha önce de benzer sorunlar yaşamış ve bunu sunucuların yoğunluğuna bağlamıştı.
29 Eylül 2023

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen, RTÜK'ün denetimine giren ve platformların yıllık gelirlerinin binde 5'ini RTÜK'e ödemelerini zorunlu kılan yönetmeliğe karşı dava açtı. RTÜK, Danıştay'a savunma yapması gereken son tarihi olan 12 Eylül 2022'yi unutarak süreyi kaçırdı ve savunmasını sekiz gün gecikmeli olarak iletebildi. Bu durum, Danıştay'ın RTÜK'ün savunmasını almadan karar vermek zorunda kalmasına yol açabilir. CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumun kamu zararına ve Exxen için maddi avantaja yol açabileceğini belirtti ve savunmanın neden zamanında yapılmadığının araştırılması gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Reddit, içerik politikasında bir değişiklik yaparak yapay zeka tarafından üretilen kurgusal karakterleri içeren porno ve cinsel içeriklere izin vereceğini duyurdu. Bu karar, platformun yeni ücretlendirme uygulamasını devralmasının ardından kullanıcılar tarafından yapılan protestoların sürdüğü bir dönemde geldi. Ancak Reddit, gerçek kişileri tasvir eden deepfake içeriklere ve çocuk istismarı içeren materyallere izin verilmeyeceğini belirtti.
7 Temmuz 2023

Kaliforniya Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Teens & Screens' raporuna göre, Z kuşağı izleyicileri ekranda daha az seks, daha çok arkadaşlık ve platonik ilişkilerin anlatıldığı içerikler görmek istiyor. Ankete katılan gençlerin yüzde 44,3'ü medyada romantizmin aşırı kullanıldığını düşünürken, yüzde 39'u aromantik ve/veya aseksüel karakterlerin daha fazla tasvir edilmesini istiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 47,5'i dizi ve filmlerin çoğunda seksin gerekli olmadığını belirtiyor. Araştırma, Z kuşağında cinsel ilişkinin azalmasıyla da ilişkilendirildi.
26 Ekim 2023

Netflix, Şubat ayında platforma eklenecek yeni içeriklerini açıkladı. Berkun Oya'nın yeni mini dizisi 'Kuvvetli Bir Alkış', romantik komedi 'Aşk Oyunu' ve Funda Eryiğit, Alperen Duymaz, Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştığı 'Kül' filmi öne çıkan yapımlar arasında yer alıyor. Ayrıca, 'Avatar: The Last Airbender' dizisinin uyarlaması, 'Good Morning, Verônica'nın final sezonu, 'Love is Blind'ın yeni sezonu ve 'Formula 1: Drive to Survive'ın altıncı sezonu gibi içerikler de izleyicilerle buluşacak.
28 Ocak 2024

ABD merkezli perakende devi Amazon, Prime Video ve Amazon MGM Studios birimlerinde yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Şirketin uzun vadeli vizyonu doğrultusunda yapılan bu kararın zor olduğunu belirten Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Hopkins, etkilenen çalışanlara özel destek paketleri sağlanacağını bildirdi. Ayrıca Amazon'un sahibi olduğu Twitch platformu da 500'den fazla personelini işten çıkaracağını açıkladı.
11 Ocak 2024

Final Fantasy XIV, Xbox platformuna geliyor. Xbox'ın başındaki isim Phil Spencer, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla oyunun 2024 bahar aylarında Xbox'a geleceğini duyurdu. Ayrıca, Spencer, Final Fantasy XIV'ün geliştiricisi Square Enix firmasıyla başka oyunlarda da iş birliği yapılacağını belirtti. 2013'te çıkan oyun şu anda sadece bilgisayar ve PlayStation'da oynanabiliyor.
29 Temmuz 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatma kararına ilişkin Ekşi Sözlük yöneticilerine herhangi bir içerik dayanak gösterilmedi. Platform, Twitter üzerinden '#ekşisözlüksansürükalksın' etiketiyle bir kampanya başlattı. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu ve diğer sosyal medya kullanıcıları da kampanyaya destek vererek sansürün kaldırılmasını talep etti.
24 Şubat 2023

Video oyunu geliştiricisi Epic Games, çalışanlarının yaklaşık yüzde 16'sını işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Sweeney, ayrıca geçen yıl satın aldıkları çevrimiçi müzik platformu Bandcamp'in müzik lisanslama platformu Songtradr'a satılacağını ve çocuklar için dijital deneyim oluşturma araçları sağlayan SuperAwesome hizmetinin büyük kısmının devre dışı bırakılacağını belirtti. Sweeney, şirketin bir sonraki evrimine yatırım yaptıklarını ve popüler oyunları Fortnite'ı 'meta evrenden ilham alan bir ekosistem' olarak büyüttüklerini ifade etti.
29 Eylül 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, TRT'nin dijital platformunda yayınlanan ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen 'Metamorfoz' adlı dizinin kendisi hakkında gerçek dışı bilgiler içerdiğini ve bir 'itibar suikasti' olduğunu belirtti. Kavala, 2058 gündür hapiste olup, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen serbest kalmadı. Kavala, dizide rol alan genç sanatçıların bu projede yer almaktan rahatsızlık duymamalarına üzüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Kavala'nın yargılanma süreci ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvurusunun reddedilmesi gibi konulara değinildi.
20 Haziran 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve beIN Medya Grubu işbirliğiyle düzenlenen bir yardım ve dayanışma kampanyasının açılışında, Spor Toto Süper Lig maçlarının önümüzdeki iki hafta boyunca şifresiz yayınlanacağını duyurdu. Bu karar, futbolun birleştirici gücünü vurgulamak amacıyla alındı. Ayrıca, son dönemde futbol müsabakalarında hükümete yönelik protestolar ve bu protestolara verilen tepkiler de gündemde yer almıştı.
1 Mart 2023
İşaretlediklerim