Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) birinci oldu. Bu durum, Müslüman Fransız kadınları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Le Pen'in kamusal alanda çarşaf giymeyi yasaklama ve çift vatandaşlığa kısıtlamalar getirme gibi ayrımcı politikaları, Müslüman kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Hukukçular ise bu politikaların teorik olarak uygulanamayacağını savunuyor.
3 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Emek ve özgürlük ittifakı partileri, seçimlere ittifak çatısı altında girmeye karar verdi. HDP'nin tek liste önerisi kabul görmezken, TİP ve EMEP bazı bölgelerde kendi aday ve logolarıyla seçime katılma formülünü önerdi. İttifakın genişlemesi için SOL Parti ve diğer sol, sosyalist partilerle görüşmeler yapılıyor. Liste formülleri üzerindeki nihai karar için daha sonra bir araya gelinmesi planlanıyor.
16 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvuruları kabul edilen adayları açıkladı. YSK tarafından yapılan inceleme sonucunda 11 adayın başvuruları kabul edildi. Adaylar için seçmenlerin ilçe seçim kurullarında 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplamaları gerekiyor.
21 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığının partinin önceden hazırladığı bir 'B planı' olduğunu belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığa çağrılması Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Ancak bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Özel, bu durumun moral bozukluğu ve motivasyon kaybına karşı üç grup başkanvekili ve iki genel başkan yardımcısıyla çalışılarak hazırlandığını ve diğer siyasi partilerin de olumlu karşıladığını ifade etti.
7 Mart 2023

HDP/Yeşil Sol Parti, TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF'nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı. İttifak, seçmenlere milletvekili seçimlerinde kendilerine, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kılıçdaroğlu'na oy vermeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, Türkiye'nin önemli bir seçime gittiği ve faşizme karşı zaferin sadece cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmakla olmayacağı, TBMM'de çoğunluğu sağlamanın da önemli olduğu vurgulandı.
28 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı adaylarının TRT'de yapacakları propaganda konuşmalarının sırasını kura ile belirledi. Kura sonucuna göre, ilk konuşmayı Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yapacak, ardından diğer adaylar sırasıyla konuşacaklar. Adayların konuşmaları 7-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve her adayın günlük konuşma süresi en fazla 10 dakika olacak. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, adaylar 24-27 Mayıs tarihleri arasında tekrar konuşacaklar ve ikinci tur için kura çekimi 22 Mayıs'ta yapılacak.
27 Nisan 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, cumhur ittifakının tek listeyle milletvekilliği seçimlerine girilmesi halinde yüzde 50 civarında oy alabileceğini ifade etti. Ancak, BBP'nin 81 ilde kendi adaylarıyla seçime hazır olduğunu ve ayrı bir liste hazırladıklarını söyledi. Cumhur ittifakı içinde yer alan AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin ayrı listelerden, HÜDA-PAR'ın ise AKP listelerinden seçime gireceği belirtildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ortak liste iddialarına tepki göstererek MHP'nin kendi listesiyle seçime katılacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) mevcut milletvekilleri ve bazı yöneticiler, gelecek dönem için milletvekili adaylığına başvurmadı. Grup Başkan Vekili Engin Özkoç ve diğer bazı yöneticiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmaları durumunda kabinede görev almayı tercih ettikleri için aday olmadıklarını belirttiler. Ahmet Akın'ın ise kabinede yer alamazsa 2024 yerel seçimlerinde Balıkesir büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterilmesi bekleniyor. Ayrıca, Gürsel Tekin ve Candan Yüceer gibi isimler de adaylık için başvurmayan milletvekilleri arasında.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim