Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını ve Gazze'deki rehinelerin geri getirilmesini talep etti. Protestolar, Netanyahu hükümetinin Gazze'deki saldırıları ve rehinelerin hala getirilmemesi nedeniyle her hafta cumartesi günü düzenleniyor. Protestocular, İsrail bayrakları taşıyarak ve hükümet aleyhinde sloganlar atarak yürüdüler. ABD istihbaratı, bu tür protestoların artacağını ve Netanyahu hükümetinin bu nedenle zor durumda olduğunu belirtti.
31 Mart 2024

Diyarbakır'ın Sur ve Kayapınar ilçelerinde bir grup, Starbucks ve Burger King şubelerine girerek İsrail aleyhine sloganlar attı. Olayın ardından 16 kişi gözaltına alındı ve işlemleri Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Gözaltına alınan şahıslar bugün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilecektir.
24 Haziran 2024

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda Hamas'ın elindeki altı İsrailli esiri ölü bulduğunu açıkladı. Bu gelişme üzerine, İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümeti ateşkes ve esir takası anlaşmasında isteksiz olmakla eleştirerek 2 Eylül'de genel greve gitme kararı aldı. Grev kapsamında Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda uçuşlar durdurulacak ve birçok işletme kepenk kapatacak. Rehinelerin aileleri, sendikanın grev kararını memnuniyetle karşıladı.
1 Eylül 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zam, öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto sırasında çatal-bıçakları masalara vuran ve slogan atan öğrenciler, özel güvenlik birimleri tarafından okul bahçesine çıkartılarak emniyet güçlerine teslim edildi. Gözaltına alınan öğrenciler arasında olayı görüntülemeye çalışanlar da vardı.
5 Ekim 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı yetkilerini sınırlama planına karşı protestolar 28. haftasına girdi. Ülke genelinde, özellikle Tel Aviv olmak üzere birçok kentte yüzbinlerce kişi gösterilere katıldı. Göstericiler, demokrasi sloganları atarak ve 'SOS' yazılı pankartlar açarak hükümetin aşırı sağcı politikalarını eleştirdi. Netanyahu, yargı reformunu ertelediğini duyurmuş ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıklamıştı.
16 Temmuz 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Gençler, Türkiye'nin sera gazı emisyon artırım kararının, iklim değişikliğini 1.5 derecede durdurma hedefiyle bağdaşmadığını ve bu durumun insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca gençler, Change.org'da bir imza kampanyası da başlattı.
26 Eylül 2023

Mustafa Karaalioğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) son toplantısında Gazze ve İsrail konularına değinilmediğini ve TDT'nin İsrail'i kınamaya cesaret edemediğini eleştiriyor. Karaalioğlu, Gazze halkının maruz kaldığı zulme karşı TDT üyesi ülkelerin duyarsız kaldığını ve bu durumun uluslararası kuruluşların zayıflığını gösterdiğini vurguluyor. Batı'da birçok şehirde protestolar düzenlenirken, TDT üyesi ülkelerin liderlerinin bu konuda sessiz kalmasının tarih önünde ağır bir sorumluluk olduğunu belirtiyor.
13 Temmuz 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da etiketledi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik benzer bir paylaşımda bulunan Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek vermesini ve Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirdi. İmamoğlu, Katz'ın önceki eleştirilerine sert bir yanıt vermişti. Katz, yeni paylaşımında Erdoğan'ı 'antisemit diktatör' olarak nitelendirdi ve Türkiye'deki Instagram kısıtlamalarını eleştirdi.
6 Ağustos 2024

Hollanda'da 'Extinction Rebellion' adlı çevreci grup, fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için eylem düzenledi. Lahey'de parlamentoya giden A12 ana yolunu kapatarak trafiği aksatan ve hükümetin fosil yakıt politikasını eleştiren göstericiler, hükümet fosil sübvansiyonlarını kaldırana kadar her gün yol kapatma eylemi yapacaklarını belirtti. Eylem sırasında 2 bin 400'den fazla aktivist gözaltına alındı.
10 Eylül 2023

ABD'li Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerikan üniversitelerindeki Gazze destek gösterilerini 'antisemitik' olarak nitelendirmesine karşı çıktı. Sanders, Netanyahu'nun iddialarını reddederek, İsrail hükümetinin Gazze'deki savaş politikalarını eleştirdi ve bu politikaların büyük insan kayıplarına ve altyapı yıkımına yol açtığını belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun antisemitizm suçlamalarını, kendi hükümetinin eylemlerinden dikkat dağıtmak için kullandığını iddia etti.
26 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Britanya'nın başkenti Londra'da, Filistin'le dayanışma için toplanan yaklaşık 100 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başbakanlığa yürüdü. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Britanya hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de protesto ettiler.
21 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç öğrenci, kampüse astıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı 'ustalık eseri' başlıklı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alındı. Pankartta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı gösteriliyordu. Gözaltına alınan öğrencilerden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sürecinde öğrencilere çıplak arama yapıldığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları iddia edildi.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Sloven düşünür Slavoj Zizek, Gazze'deki savaştan bahsetti ve Filistinlilere anlayışla yaklaşılması çağrısında bulundu. Zizek'in konuşması sırasında çok sayıda konuk salonu terk etti. Fuar yönetimi, Filistinli yazar Adania Şibli'ye verilecek ödül törenini 'İsrail'deki savaş' gerekçesiyle iptal etmişti. Zizek, bu kararı 'skandal' olarak nitelendirdi ve Almanya'nın konuya ilişkin 'analiz yasağı' getirdiğini söyledi.
18 Ekim 2023

İstanbul Valiliği, İsrail'in saldırılarına karşı yapılan protestolarda 65 yaşındaki Eshabil Tüfekçi'nin kalp krizi geçirerek öldüğünü duyurdu. Protestolara müdahalede 43'ü polis olmak üzere 65 kişi yaralandı ve beş kişi gözaltına alındı. İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protestolarda yaşanan bu olaylar sonucunda, Valilik vatandaşları telafisi mümkün olmayacak hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardı.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim