Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de 2024 Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı. Şanlıurfa Ceylanpınar'da 38,9 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, nisan ayı sıcaklık ortalaması 16,6 derece oldu ve bu değer, ortalamaların 4,3 derece üzerinde seyretti. Bakan Özhaseki, iklim değişikliğine karşı küresel mücadele çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2024

Türkiye'de 2024 yılı ağustos ayında ortalama sıcaklık 26,4 dereceyle mevsim normallerinin 1,3 derece üzerine çıktı. Bu, 1991-2020 dönemi ortalaması olan 25,1 dereceye kıyasla önemli bir artış gösterdi. Ağustos 2024, son 53 yılın en sıcak dördüncü ağustosu olarak kaydedildi. En yüksek sıcaklık 46,1 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde görüldü.
12 Eylül 2024

Aşırı sıcaklar, günlük aktiviteleri bile ölümcül hale getirebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sıcaklar her yıl yaklaşık 489 bin ölüme neden oluyor, ancak gerçek sayı daha yüksek olabilir. Aşırı sıcaklar, vücudun savunma mekanizmalarını bozarak kalp krizi, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor, özellikle Batı Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde yaşayan insanlar daha savunmasız durumda.
4 Ağustos 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

İzmir, meteorolojik ölçümlerin yapıldığı 1938'den bu yana en sıcak haziran gününü yaşadı. Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kent merkezinde hava sıcaklığı 41,4 dereceye ulaştı ve 1982'deki 41,3 derecelik rekoru geride bıraktı. Bornova'da sıcaklık 43 dereceye, Buca'da ise 42 dereceye kadar çıktı. İklim değişiminin etkisiyle Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar gözlemleniyor.
13 Haziran 2024

SolarPower Europe tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2024 raporuna göre, geçen yıl güneş enerjisi kurulumları 447 gigavatla tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artış, yenilenebilir enerji kapasitesinin 576 gigavat artmasına katkıda bulundu. Güneş enerjisinin payı yüzde 79 olurken, rüzgar enerjisi yüzde 20 ve hidroelektrik enerjisi yüzde 1,2 pay aldı. 2022'deki yıllık artış oranı yüzde 46 iken, 2023'te bu oran yüzde 87 olarak kaydedildi.
27 Haziran 2024

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu (LSHTM) ve Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yapılan araştırmaya göre, etkili iklim politikaları uygulanmazsa 2100 yılına kadar sıcaklığa bağlı ölümler üç katına çıkabilir. Araştırma, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde yaşayanların aşırı sıcaklardan daha fazla etkileneceğini ve yaşlı nüfusun artmasıyla bu ölümlerin daha da artacağını öngörüyor. Sanayi Devrimi öncesi ortalamaya kıyasla sıcaklıkların 3 derece artması durumunda, her yıl 55 binden fazla kişinin sıcaklığa bağlı ölebileceği belirtiliyor.
22 Ağustos 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların artmasına neden olan El Nino hava olayının sona erdiğini ve yıl sonundan itibaren gezegeni serin tutan La Nina hava koşullarının etkili olacağını açıkladı. WMO, bu yıl temmuz-eylül döneminde La Nina'nın görülme olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. Örgüt, son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğunu ve 2023'ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu belirtti. WMO yetkilileri, El Nino'nun sona ermesinin uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmediğini vurguladı.
4 Haziran 2024

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2024 yılının şubat ayının son 53 yılın en sıcak ikinci şubat ayı olduğunu açıkladı. Şubat ayı sıcaklık ortalamasının 7,5 derece olduğunu ve sıcaklıkların ortalamaların 3,4 derece üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu durum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün aylık sıcaklık değerlendirmesine dayanarak kaydedildi.
5 Mart 2024

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası sebebiyle İtalya'da 16 kentte kırmızı alarm verildi ve insanların öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları tavsiye edildi. Roma'da salı günü sıcaklığın 43 dereceye ulaşması bekleniyor. ESA, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye çıkabileceğini ve Avrupa'daki rekor sıcaklığın aşılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Sıcak hava dalgası, Cerberus adlı yüksek basınç alanından kaynaklanıyor ve dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılan bir dönemde yaşanıyor.
15 Temmuz 2023

Japonya'da haziran-ağustos ayları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle 248 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunluğunun 40-90 yaşlarında olduğu ve klimanın bulunmadığı veya aktif kullanılmadığı evlerde yaşadıkları tespit edildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, bu yılın son 125 yılın en sıcak yaz mevsimi olduğunu belirtti. Yetkililer, sıcak çarpmasından kaynaklanan ölümlerin önlenebilir olduğunu vurguladı ve sıcak günlerde klima kullanımının önemine dikkat çekti.
4 Eylül 2024

Maine Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya genelindeki sıcaklıklar aynı hafta içinde üç kez rekor kırdı ve 6 Temmuz, 17,23 derece ile kaydedilen en sıcak gün olarak tarihe geçti. Antarktika'da haftalık hava sıcaklığı ortalamasının normalin 4,5 derece üstünde olduğu belirtildi. Ancak ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Maine Üniversitesi'nin topladığı verileri teyit edemediğini açıkladı ve iklim değişikliği sebebiyle sıcak bir dönemden geçildiğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kasım ayında Türkiye'de etkili olan kuvvetli yağışların, 50 yıl önceki normal hava sistemine benzediğini belirtti. Küresel ısınma nedeniyle kutupların ekvatora göre daha fazla ısındığını ve bu durumun sıcak ve soğuk cephelerin geçiş yönünü değiştirdiğini ifade etti. Kadıoğlu, bu yıl kasım ayında Balkanlar üzerinden gelen bir alçak basınç merkezinin Türkiye'ye beklenen yağışları getirdiğini ve bu durumun Kuzey Atlantik salınımının (NAO) negatif durumda olmasıyla ilişkili olduğunu açıkladı.
26 Kasım 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcaklıkların yarından itibaren Türkiye genelinde düşmesini beklediğini açıkladı. Ancak batı, iç ve güney kesimlerde mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun güneyinde 4-5 derece azalma beklenirken, yağış beklenmiyor. Marmara Bölgesi'nde kuvvetli rüzgarların üç gün daha etkili olması bekleniyor.
20 Ağustos 2023
İşaretlediklerim