AKP Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a övgüler yağdırdı. Erdoğan'ı 'dünyanın lideri' olarak nitelendiren Yediyıldız, ona ihanet etmenin Türkiye ve mazlumlara ihanet etmek anlamına geleceğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan için 'sırtımızda taşımamız' ve 'ayakkabısını elimizle yalamamız' gerektiğini söyledi. Yediyıldız, Meclis'te hiç konuşmayan milletvekilleri arasında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'de tüm kanalların aynı içerikle yayın yapmasının bir daha yaşanmayacağını belirtti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçime iki gün kala ana akımdan en az 19 kanalda ortak yayınlanan konuşması sırasında geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda demokrasi vadederek, demokrasinin önemini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Murat Belge, Tayyip Erdoğan'ın demokrasi anlayışını ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kişilerin tutukluluğunun anayasaya aykırı olduğuna dair kararlarını ele alıyor. Erdoğan'ın, seçimlerle elde edilen yetkinin her türlü sınırlamanın üstünde olduğunu ve seçilmiş kişinin iradesinin durdurulamayacağını savunduğunu belirtiyor. Belge, Erdoğan'ın bu anlayışını 'İslami demokrasi' olarak adlandırıyor ve toplumun bu anlayışa şimdiye kadar destek verdiğini ifade ediyor.
10 Şubat 2024

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde kullanacağı iki ana stratejiyi yazdı. İlk strateji, Orta Asya cumhuriyetlerinin liderlerine baskı yaparak Erdoğan'a 'dünya lideri' imajı çizilmesi. İkinci strateji ise eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu bakanlık koltuğuna geri dönmesi için yapılan baskılar. Altaylı'ya göre, bu hamlelerle Erdoğan seçmenlere güçlü bir dış politika ve gerçekçi ekonomi politikaları mesajı vermeyi hedefliyor.
12 Mart 2023

Murat Sabuncu, Türkiye'de devletin bireylerle olan ilişkisini, geçmişten günümüze devlet yapılarının nasıl değiştiğini ve siyasi iktidarların bu yapılar üzerindeki etkilerini tartışıyor. Devletin şeffaflaşması, denge ve denetleme mekanizmalarının yeniden kurulması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, CHP'nin yeni siyasi stratejileri ve demokratik zeminin güçlendirilmesi çabaları üzerinde duruyor. Yazı, devlet ve birey arasındaki ilişkinin yeniden tanımlanması gerekliliğine odaklanıyor.
10 Mayıs 2024

Selin Nakıpoğlu, 'Türkiye Yüzyılı' adlı yeni eğitim müfredat taslağının, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın seçim kampanyası sloganı olduğunu ve bu durumun bir eğitim programından ziyade parti programı niteliği taşıdığını öne sürdü. Nakıpoğlu, müfredatın ideolojik bir vurgu içerdiğini ve siyasal İslam'ı kalıcı hale getirmeyi amaçladığını iddia etti. Ayrıca, müfredatın hazırlanış sürecinde eğitimcilerin yer almadığını, bunun yerine tarikatlar ve siyasi iktidarla bağlantılı sivil toplum kuruluşlarının etkili olduğunu belirtti.
4 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bir basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'ikinci Atatürk' olarak nitelendirdi. Yayman, Atatürk'ün bugün yaşasaydı Erdoğan'ın politikalarını benimseyeceğini ve onun yanında yer alacağını iddia etti. Ayrıca, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtti ve muhalefeti, geçmişte verdiği yeni anayasa yapma sözlerinin arkasında durmaya çağırdı.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'masadaki arkadaşları tarafından sazan sarmalına alındığını' ifade etti. Erdoğan, CHP'nin genel seçimde oylarını artıramadığını ve ittifak içindeki diğer partilerin CHP listesinden milletvekili çıkardığını belirterek, bunun Türk siyasi tarihinde büyük bir 'yankesicilik' ve 'hortumlanma' olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin vizyoner ve projeci bir muhalefete sahip olmamasını en büyük problem olarak nitelendirdi.
17 Mayıs 2023

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in eşi Seval Türkeş, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayeti hakkında konuştu. Türkeş, MHP'nin karanlık güçler tarafından yönetildiğini ve partinin tarihi misyonuna uygun bir iradeyi temsil edemediğini belirtti. Ayrıca, Ülkü Ocakları'nın ve MHP'nin iç içe geçmiş mafyatik bir yapılanmaya sahip olduğunu ve bu durumun toplumda korku yarattığını ifade etti. Türkeş, Türkiye'nin dikta rejimine doğru gittiğini ve MHP'nin bu süreçte kötü bir pozisyonda kullanıldığını söyledi.
25 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinden bir video yayınlayarak Türkiye'nin dış politikasının ve savunma sanayii politikasının devlet politikaları olduğunu ve partilerden bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, mevcut hükümetin parti ile devleti birleştirdiğini ve dış politikayı kişiselleştirdiğini eleştirdi. Ayrıca, kendi yönetiminde devletin ciddiyetini koruyacağını ve Türkiye'nin artık 'kapı kapı dolaşıp para dilenen bir ülke' olmayacağını belirtti.
15 Nisan 2023

Taha Akyol, Türkiye'nin siyasi tarihinde Kemalizm'den başlayarak, 1950'lerde Demokrat Parti'nin otoriterleşmesine ve AK Parti'nin ilk on yıl sonrasındaki politik değişimlerine değinmiştir. Kemalizm'in başlangıcında aydınlar ve şehirlerin desteğini aldığını, ancak Demokrat Parti'nin zamanla otoriterleşerek bu desteği kaybettiğini belirtmiştir. AK Parti'nin de benzer bir süreçten geçerek aydınlar ve şehirlerden uzaklaştığını ve bu durumun otoriterleşme ve ekonomik krize yol açtığını ifade etmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin şehirleşmesi ve dünyaya açılmasıyla birlikte özgürlük, hukuk ve rasyonellik talebinin arttığını vurgulamıştır.
8 Mayıs 2024

Yusuf Ziya Cömert, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Kenan Evren döneminden kalma anayasal yetkileri kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa gündemi üzerine yorumlar yaparak, seçim sonuçlarının bu gündemi zayıflattığını ve Meclis'in demokratik olmayan tutumlar sergilediğini eleştiriyor. Özellikle, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi gibi olayları örnek vererek, mevcut siyasi yapı ile sivil bir anayasanın nasıl mümkün olabileceğini sorguluyor.
26 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Kasımpaşa'da düzenlediği seçim mitinginde, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'bay bay Kemal' olarak nitelendirerek, onu Kandil'deki teröristlerle işbirliği yapmakla suçladı. Erdoğan, muhalefet yetkililerinin kırpılmış ve çarptırılmış açıklamalarını içeren bir propaganda videosu oynattıktan sonra, Cumhur İttifakı'nın ülkeyi böldürmeyeceğini ve seçimlerde güçlü bir şekilde sandıktan çıkacaklarını ifade etti.
13 Mayıs 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni iktidar dönemindeki esas hedefinin, hukuk devletinin kalan parçalarını ve sistem içindeki direnç noktalarını zayıflatmak olduğunu belirtiyor. Erdoğan'ın siyasi iktidarın gücünün sınırsız olması gerektiğine inandığı ve bu nedenle hukuk devleti kurallarını, özellikle Anayasa Mahkemesini, ilk hedef olarak gördüğü ifade ediliyor. Yazıda, Anayasa Mahkemesini itibarsızlaştırma, siyasal iddialarla işlevsizleştirme ve diğer kurumların meydan okumasını sağlama gibi yöntemlerin uygulanmaya başlandığı belirtiliyor.
2 Mart 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın ardından, Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum da 14 Mayıs genel seçimlerinde olası bir iktidar değişikliğini 'darbe' olarak tanımladı. Uçum, Türkiye'nin bağımsızlığına ve milli ekonomi programına vurgu yaparak, iktidar değişikliğinin bu yönleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçimlerle ilgili benzer bir açıklama yaparak, muhalefeti Kandil ile ilişkilendirdi.
1 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim