MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

Osman Sert, Türkiye'de siyasi liderlerin görevlerini bırakma süreçlerini inceliyor ve bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası kararlarını tartışıyor. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerin siyasetten ayrılma süreçleri üzerinden örnekler vererek, Türk siyasetinde liderlerin genellikle görevlerini son nefeslerine kadar sürdürme eğiliminde olduklarını belirtiyor. Erdoğan'ın da bu geçmiş ışığında görevi bırakmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.
14 Mart 2024

Can Ataklı, son dönemde yaşanan siyasi yumuşama hareketlerine rağmen, geçmişteki gerginliklerin sorumlusunun kim olduğunu sorguluyor. Erdoğan'ın uzun süredir muhalefet partilerine karşı agresif ve uzlaşmaz bir tutum sergilediğini, muhalefet liderlerini ciddiye almadığını ve önemli konularda muhalefetle iletişim kurmadığını belirtiyor. Ayrıca, Erdoğan'ın son seçimlerdeki başarısızlıklarının ardından siyasi tutumunda bir değişiklik olup olmadığını sorguluyor.
30 Nisan 2024

İbrahim Kaboğlu, 2007-2017 yılları arasında Türkiye'de yapılan anayasal değişikliklerin kişisel iktidar arayışıyla motive edildiğini ve bu süreçte demokratik standartların azaldığını belirtti. Anayasa'da yazılı olmayan fiili durumlar ve uygulamaların arttığını, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ayrımın sadece biçimsel kaldığını ifade etti. Kaboğlu, bu değişikliklerin siyasal krizleri ve toplumsal bunalımları derinleştirdiğini ve Türkiye'nin anayasacılık yörüngesinden sapmasına neden olduğunu vurguladı.
2 Mayıs 2024

Akif Beki, Türkiye'deki siyasi atmosferde yaşanan son gelişmeleri köşe yazısında değerlendirdi. Yazıda, Cumhurbaşkanlığı seyahatlerine sıkça katılan Abdülkadir Selvi'nin, Osman Kavala ve Gezicilerin serbest bırakılmasını savunması ve bu durumun MHP tarafından nasıl karşılandığına dikkat çekti. Ayrıca, MHP'nin Anayasa taslağı ve İYİ Parti lideri Dervişoğlu'nun seçilmesi gibi konulara değinildi. Beki, siyasi liderler arasındaki etkileşimlerin ve tepkilerin altını çizerek, Türkiye'deki siyasi dinamikleri irdeledi.
1 Mayıs 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de Kürtçenin hala TBMM'de 'bilinmeyen bir dil' olarak tanımlanmasını ve Kürt sorununun demokratik yollarla çözülememesini ele alıyor. 16 yıl önceki basın taramalarında da aynı sorunun gündemde olduğunu belirten Altan, Kobani Davası'nın sonuçlarının Türkiye'yi sarstığını ve Kürt siyasetçilerin ağır cezalara çarptırıldığını vurguluyor. Altan, Türkiye'nin yönetim tarzının neden sürekli kendini tekrar ettiğini sorguluyor.
23 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlerin ikinci turunda kritik bir konumda olan ve destek talepleriyle gündeme gelen Sinan Oğan için 'fırsatçı aciz' ifadesini kullandı. Bahçeli, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, siyasi gücünü abartan ve siyaseti pazarlık konusu haline getiren kişilerin milli ve ahlaki değerlerle bağdaşmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kutuplaşmaya değil, kucaklaşmaya ihtiyacı olduğunu ve 85 milyon Türk vatandaşının birlik olması gerektiğini vurguladı.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu toplumu düşmanlaştırmakla itham etti. Erdoğan, muhalefeti sık sık 'LGBTİ'ci', PKK ve 'FETÖ'cü olmakla suçluyor ve bu yönde montaj görüntüler paylaşıyor. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerin azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere yönelik nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Erdoğan'ın bu suçlamaları, Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur öncesi kampanyasında daha sert bir dil kullanmaya başlamasının ardından geldi.
20 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki göçmen sorunu ve Hizbullahçılar üzerinden iktidarı eleştiren bir video yayınladı. Videoda, sınırların korunamaması, kadınlara yönelik şiddet, deprem yönetimi, etnik ve dini gruplara yönelik ayrımcılık, FETÖ ile eski ilişkiler ve ordunun durumu gibi konulara değinerek hükümetin politikalarını sert bir dille eleştirdi. Ayrıca seçmenleri sandığa gitmeye çağırdı.
17 Mayıs 2023

Murat Muratoğlu, yeni yasal düzenlemelerin Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğünü daha da kötüleştirdiğini iddia ediyor. Yeni düzenlemelerle, ekonomik ve politik eleştirilerin 'kara propaganda' olarak adlandırılabileceğini ve bu durumun 'etki ajanlığı' suçlamasıyla sonuçlanabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin 2024 Demokrasi Algı Endeksi'nde 53 ülke arasında 47. sıraya düştüğünü ve Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ise 165. sırada olduğunu vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP'deki lider değişikliği hakkında konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğunu Özgür Özel'e kaptırmasına ilişkin, 'Al birini vur diğerine. Bunların birbirinden farkı var mı?' ifadelerini kullandı. Erdoğan, yeni lider Özel'in de terör örgütleriyle birlikte hareket ettiğini iddia etti.
5 Kasım 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AİHM'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararlarını anımsatarak Türkiye'nin hukuk devleti olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay çalışmaları merkezi haline getirilmesi planı çerçevesinde, Bayraktar ailesinin şirketi Baykar ile yaşanan tartışmaya değindi. Kılıçdaroğlu, Bayraktar ailesinin önemli işler yaptığını ve onlara destek vereceklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin kavgadan yorulduğunu ve herkesin oylarına talip olduğunu, HDP ile de diğer partilerle de görüşmeye açık olduklarını söyledi.
29 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasaları ihlal ettiğini ve ülkeyi kişisel çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını iddia etti. Erdoğan'ın, seçimlerin kendi istediği zaman ve şartlarda yapılmasını planladığını ve bu durumun Türkiye'nin bir aile şirketi veya kişisel mülkü olmadığını vurguladı. Baş, Anayasa'nın ve yasaların ülkeyi yöneten temel metinler olduğunu ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını belirtti.
25 Ocak 2023

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Haydar Ergülen, Türkiye'nin ikinci yüzyılında demokratik, halkçı, devrimci ve sosyalist bir cumhuriyet olmasını dile getiriyor. Yazısında, gençlerin bu idealleri devralacak potansiyele sahip olduğunu ve karanlık düşüncelere karşı aydınlık bir gelecek yaratacaklarını ifade ediyor. Ergülen, özellikle kadınların toplumsal değişimde önemli bir rol oynayacağını ve açık fikirlilikleriyle erkekleri geçeceğini belirtiyor.
12 Mayıs 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında yaptığı açıklamalarda, Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakı'na desteğini ve siyasi duruşunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Erdoğan, Oğan'ın ittifakın bir parçası gibi çalışmalara başladığını ve bu durumun taban tarafından farklı değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası bir seçim zaferinin terör örgütleri ve yabancı tefecilere yarayacağını iddia etti ve diğer siyasi konulara da değindi.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs tarihine atıfta bulunarak, muhalefeti 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi ve halkın bu gruplara 'Yeter' diyeceğini söyledi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise, Türkiye'nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye atıfta bulunarak, 14 Mayıs'ta 'yerli ve milli şef'e karşı 'Yeter, söz milletindir' diyeceklerini ifade etti. Uysal, yolsuzluklar, yasaklar ve 'tek adam rejimi'ne karşı olduklarını belirtti.
18 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, TRT'deki konuşmasında, onarıcı ve kucaklayıcı liderlik yapmayı, depremzedelerin evlerini inşa etmeyi, ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı vermeyi, kadına şiddete sıfır tolerans göstermeyi, aile destekleri sigortası ile sosyal yardımları birleştirmeyi, gençlere ekonomik kriz ve gelecek endişesi yerine umut vaat etmeyi, devlet kaynaklarına çöreklenmiş çetelerden çalınan paraları geri almayı ve iki farklı Türkiye vizyonu arasında bir seçim yapılacağını belirtti.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim