Fatih Çekirge, yıllardır denizler, sahiller ve ormanlar için mücadele ettiğini belirterek, Fethiye Körfezi'nin temizlenmeden marina inşaatına başlanmaması gerektiğini savundu. Çekirge, körfezin temiz tutulmasının önemine vurgu yaparak, aksi takdirde bu inşaatların körfezin tabutuna çakılacak son çiviler olacağını ifade etti. Körfez temizlendikten sonra marinaların açılmasına karşı olmadığını belirtti.
25 Mayıs 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da 5 Ekim'de yapılması planlanan Filistin'e destek gösterileri, güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi başkanlığında toplanan Kamu Düzeni ve Ulusal Güvenlik Komitesi, yürüyüşlerin 7 Ekim 2023'ün yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle bu kararı aldı. İtalya'daki Yahudi toplumu ve bazı sağcı politikacılar da bu yasaklama talebini destekledi. Daha önce de benzer gerekçelerle Filistin'e destek gösterileri yasaklanmıştı.
25 Eylül 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında hasar gören Hatay Havalimanı'nın pistinin onarılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ekipleri çalışma başlattı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, hafriyat atıklarının temizlendiğini Twitter üzerinden duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalışmaların engellenmesine karşı çıkarak havalimanının onarımını paylaştı ve meydan okudu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise onarım çalışmalarının bakanlık tarafından yürütüldüğünü belirterek Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi.
8 Şubat 2023

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Roma dönemine ait yapıların günümüze kadar ayakta kalmasının sırrını çözdü. Science Advances dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Roma betonunun dayanıklılığı ve kendi kendini iyileştirme özelliği, sıcak karıştırma yöntemiyle eklenen sönmemiş kireç parçacıklarından kaynaklanıyor. Bu yöntem, betonun çatlaklarını otomatik olarak iyileştirebilmesini ve su geçirmez hale gelmesini sağlıyor. Araştırma sonuçları, modern beton formülasyonlarına katkıda bulunabilecek ve çimento üretiminin çevresel etkisini azaltabilecek potansiyele sahip.
9 Ocak 2023

Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francesco, kontrol amacıyla Roma'daki bir hastaneye yatırıldı. İtalyan medyasına göre, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle ambulansla hastaneye getirildiği bildirildi. Papa'nın önümüzdeki iki günlük programı iptal edildi ve Papa ile yakın personelinin geceyi Gemelli Hastanesi'nde geçireceği öğrenildi.
29 Mart 2023

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı'nda yapılacak bakım çalışması nedeniyle 23 Haziran Pazar günü saat 23.00'ten itibaren seferler sadece Eminönü-Üniversite durakları arasında gerçekleştirilecek. Üniversite-Alibeyköy Cep Otogarı istasyonları arasında ise saat 23.00'ten 00.00'a kadar ücretsiz İETT otobüsleri hizmet verecek. Metro İstanbul, bu düzenlemenin bakım çalışmaları nedeniyle yapıldığını açıkladı.
23 Haziran 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sayıştay’ın 162’nci kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, kamu malına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Roma seyahati gibi harcamaları eleştiren Erdoğan, kamu kurumlarındaki adam kayırmacılığı ve savurganlığa dikkat çekti. Erdoğan, devlet işlerinin ciddiyetle ve özveriyle icra edilmesi gerektiğini belirterek, kamu görevlilerinin millete hizmet etme sorumluluğunu hatırlattı.
28 Mayıs 2024

İtalya'nın Venedik kentinde bir grup iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Büyük Kanal'ın Rialto Köprüsü bölümüne zararsız olduğu iddia edilen yeşil boyalı sıvı dökerek suyun rengini yeşile çevirdi. Bazı aktivistler, 'COP28. Hükümet konuşurken biz ince bir ipliğe bağlıyız' yazılı pankartı Rialto Köprüsü'nden sarkıtarak açtı. Eylem nedeniyle kanaldaki tekne ve vapur trafiği geçici olarak durduruldu.
9 Aralık 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen tiyatro ve müzik sanatçılarına İstanbul'daki sahnelerini açacak. Deprem bölgesindeki tiyatro ekipleri ve müzik toplulukları, yıl boyunca İBB sahnelerinde ücretsiz performans sergileyecek. Tiyatro oyunları ve müzik konserleri, depremde hayatını kaybeden sanatçıları da anma amacı taşıyacak. Etkinliklerin programı ve ücretsiz davetiyeler İBB'nin sosyal medya hesapları ve Radar İstanbul uygulaması üzerinden duyurulacak ve temin edilebilecek.
15 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bağdat Caddesi'ni yenileme projesine başlıyor. Projenin ilk etabı, caddenin 32 bin metrekarelik alanında gerçekleştirilecek ve oturma-dinlenme alanları, sergi salonları ve bisiklet yolları yenilenecek. İBB, kaldırımların genişletilmesi, kot farklılıklarının giderilmesi, yaya geçişlerinin kolaylaştırılması, kültürel değerlerin korunması ve yeni sanat odaklarının kazandırılması gibi altı öncelikli hedef belirledi. Proje, modern kent mobilyaları ve yeni yeşil alanlar ile Bağdat Caddesi'ni modern İstanbul'un yüzü yapmayı amaçlıyor.
25 Mayıs 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Rizespor'a stadyum zemininde ivedilikle iyileştirme çalışmaları yapılmazsa stadyumun müsabakalara kapatılacağını bildirdi. Bu uyarı, yerinde yapılan denetim sonrasında geldi ve 18 Mart'ta yapılacak olan denetimle stadyumun durumu tekrar değerlendirilecek. TFF, daha önce de Süper Lig ve diğer liglerden toplam on bir kulübe zeminlerin iyileştirilmesi konusunda uyarılarda bulunmuştu.
4 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemleri artırıyor. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. Yeni imar düzenlemesi kapsamında, ikiden fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilmesi ve asma kat yapımının yasaklanması öngörülüyor. Ayrıca büyük parsellerde deprem konteyneri bulundurma zorunluluğu getirilecek.
13 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023

İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

İstanbul'dan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki European Gaza Hospital'a gönüllü olarak giden Prof. Dr. Ercan Türeci, bölgedeki sağlık sisteminin çöktüğünü ve tıbbi malzeme ile yiyecek eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor. İsrail'in saldırıları altında güvenli olmayan hastanelerde, yetersiz koşullar altında çalışmak zorunda kalan sağlık personeli, sınırlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor. Hastaların büyük bir kısmı yeterli beslenemiyor ve tedavi için gerekli malzemeler eksik. Türeci, bu zorlu koşullarda bile hastaları tedavi etmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim