Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırıldı. Tüketicilerin poşete ödeyeceği tutar ise 25 kuruşta sabit kaldı. Bu karar, 1 Ağustos 2023'ten itibaren alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin olarak Resmi Gazete'de yayınlandı.
2 Ağustos 2023

TikTok platformunda göğüs dekoltesi göstererek yayın yapan 35 yaşındaki Gül Hatun, 'müstehcenlik' suçlamasıyla iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir. Eşi olduğunu iddia ettiği bir erkekle canlı yayın yaparken para karşılığı gömleğinin düğmelerini açan Hatun, sosyal medyada eleştirilmesinin ardından gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Anadolu Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Hatun'un suç işlediği ve içeriklerin çocuklar tarafından da görülebilecek şekilde alenen paylaşıldığı belirtildi.
20 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM), turistik denizaltı Titan'da hayatını kaybeden beş kişi ile ölen yüzlerce göçmen arasındaki ilgi farkına dikkat çekti. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, tüm insanların hayatının kıymetli olduğunu ve göçmenlere ilişkin daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun Titan'da hayatını kaybedenler pahasına yapılmaması gerektiğini vurguladı. Bu konu, daha önce ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama ve sosyal medya kullanıcıları tarafından da eleştirilmişti.
23 Haziran 2023

Wall Street Journal ve NORC tarafından yapılan bir araştırma, Amerikalıların vatanseverlik, din ve çocuk sahibi olma gibi manevi değerlere olan bağlılığının son 25 yılda yarı yarıya azaldığını ortaya koydu. 1998'de yüzde 70 olan vatanseverlik önemseyenlerin oranı 2023'te yüzde 38'e, dinin çok önemli olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 62'den yüzde 39'a düştü. Buna karşılık, para önemseyen Amerikalıların oranı 1998'de yüzde 31 iken, 2023'te yüzde 43'e yükseldi. Araştırma, 11 Eylül saldırıları, 2008 mali krizi ve Donald Trump'ın yükselişi gibi olayların toplumu kutuplaştırdığını ve değerleri etkilediğini belirtiyor.
28 Mart 2023

Sosyal medya fenomenleri Kıvanç ve Beril Talu çifti, yaklaşık 150 milyon liralık vurgun iddiasıyla tutuklandıktan sonra ifadeleri ortaya çıktı. Çift, borç sarmalına girdiklerini ve alacaklılar tarafından tehdit edildiklerini belirtti. Ayrıca, bir araç ve tekne satmak zorunda kaldıklarını ve hiçbir dolandırıcılık niyetlerinin olmadığını ifade ettiler. Beril Talu aylık 60 bin lira, Kıvanç Talu ise 40 bin lira kazandıklarını söyledi ve ekonomik durum nedeniyle projelerin iptal edildiğini, borçlarla yeni projeleri finanse etmeye çalıştıklarını belirttiler.
9 Ocak 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı televizyon kanallarının yayınlamayı reddettiğini söylediği 418 milyar dolarlık reklamını Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Kılıçdaroğlu, videoda hükümetten çalındığını iddia ettiği 418 milyar doları geri alacağını ve emekçilerin yükünü hafifleteceğini vaat etti. Ayrıca, iktidara yakın gruplara ihaleler verildiğini ve bu gruplara 20 yıllık AKP iktidarında 418 milyar dolar aktarıldığını iddia eden bir rapor hazırlattığını belirtti.
7 Nisan 2023

Armağan Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk TV'de düzenlediği ‘Bir Kira Bir Yuva’ bağış kampanyasına 1 milyon lira bağışladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, isim benzerliği nedeniyle yaşanan karışıklığa açıklık getirdi ve bağışın ‘Özgül ve Armağan Çağlayan Vakfı’ tarafından yapıldığını ifade etti.
24 Şubat 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle şarkıcı Tan Taşçı hakkında dava açıldı. Taşçı, 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Taşçı'nın paylaşım yaptığı tarihte Orhan'ın dava dosyasının istinaf aşamasında olduğunu ve aleyhine kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığını belirtti. Bu sebepten Taşçı'nın sosyal medya hesabından 'tecavüzcü' ithamında bulunulmasının 'yazılı iletiyle hakaret suçu'nu oluşturduğuna karar verildi.
11 Eylül 2023

TÜRK-İŞ'in Aralık 2023 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması' sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 796 lira olarak belirlendi. Gıda ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekerken, et fiyatları geçen yılın aynı ayına göre iki katından fazla artış gösterdi. Sebze ve meyve fiyatlarında da değişiklikler yaşandı.
30 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

15 Şubat'ta Türkiye'nin önde gelen televizyon kanallarının ortak yayınıyla 'Türkiye Tek Yürek' adı altında bir bağış kampanyası düzenlendi. Kampanya sırasında toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış taahhüt edildi. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, şu ana kadar yatırılan miktar 74 milyar 118 milyon 164 bin lira olup, taahhüt edilen miktarın yaklaşık 41 milyar lirası henüz yatırılmamış durumda.
14 Mart 2023

ABD merkezli perakende devi Amazon, Prime Video ve Amazon MGM Studios birimlerinde yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Şirketin uzun vadeli vizyonu doğrultusunda yapılan bu kararın zor olduğunu belirten Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Hopkins, etkilenen çalışanlara özel destek paketleri sağlanacağını bildirdi. Ayrıca Amazon'un sahibi olduğu Twitch platformu da 500'den fazla personelini işten çıkaracağını açıkladı.
11 Ocak 2024

AKP'ye yakınlığıyla bilinen 'Büyük Türkiye' adlı Youtube kanalı, Millet İttifakı aleyhine içerikler yayınlamak için Facebook'ta reklam veriyor. Kanalın Facebook sayfası adına yapılan toplam reklam harcaması 500 bin TL'yi aşarken, bu harcamanın yarısı son yedi günde gerçekleşti. Reklamlar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve PKK yöneticilerini ilişkilendiren manipülatif videolar içeriyor. En yüksek harcama yapılan reklam ise HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç'un bir videosu için yapıldı.
4 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

ABD'nin Connecticut eyaletinde, gözaltındayken emniyet kemeri takılmadığı için polis minibüsünde yaralanarak felç geçiren Randy Cox, açtığı davada 45 milyon dolar tazminat kazandı. New Haven Belediyesi ile Cox'un avukatları arasında varılan anlaşma, iki polis memurunun görevden alınmasından iki gün sonra duyuruldu. Belediye Başkanı Justin Elicker, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu tazminatın ABD'de bu alanda belirlenen en yüksek miktar olduğunu ifade etti. Cox, 19 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan sonra emniyet kemeri takılmadan minibüste yaralanmış ve felç olmuştu.
11 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı bağış kampanyasında toplam 115 milyar lira toplandı. Kampanyaya en büyük katkıyı Merkez Bankası ve kamu bankaları yaptı. Ancak, bu bağışların büyük bir kısmının kamu bankaları ve Merkez Bankası tarafından yapılmış olması, kamunun kendi kendine bağış yapması şeklinde yorumlanarak eleştirildi. Ekonomi profesörü Refet Gürkaynak, bu durumu eleştiren bir fotoğraf paylaşarak tepkisini dile getirdi.
16 Şubat 2023

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilere önümüzdeki Kurban Bayramı'nda 15 bin TL ödeme yapacaklarını duyurdu. Kılıçdaroğlu, emeklilerin ekonomik zorluklar yaşadığını ve geçmişte ikramiyelerle ev alabildiklerini belirtti. İktidara gelmeleri durumunda emeklilerin bayram ikramiyelerinin asgari ücret kadar olacağını ve geriye dönük ödemeler yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, bu ödemelerin hukuk yoluyla beşli çetelere ve birden fazla maaş alanlara yapılan ödemelerden karşılanacağını söyledi.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim