Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmada, Apple 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldı. Microsoft, Google ve Amazon sırasıyla Apple'ı takip eden diğer üst sıradaki markalar oldu. Araştırmada Türk markaları ilk 500 içinde yer alamadı ve ABD'li şirketler listede 203 markayla öne çıktı.
17 Ocak 2024

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

Britanya'da Richard Hutter isimli bir kişi, altı yıl boyunca Beatles, Nirvana gibi ünlü grupların korsan plaklarını satarak 1,2 milyon Sterlin kazandı. Bir Clash hayranının, satın aldığı plakla ilgili şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonucunda Hutter'ın binlerce sahte plak sattığı ortaya çıktı. Hutter, ticaret standartları sorumluları tarafından yapılan inceleme sonucu yakalandı ve ertelenmiş hapis cezası ile 250 saat ücretsiz çalışma cezasına çarptırıldı.
6 Nisan 2023

Yazar Kemal Varol'un 'Babamın Bağlaması' isimli romanı, 52'nci Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. 84 eser arasından seçilen roman, jüri tarafından Türkçe kullanımı, konu geçişliliği, dramatik akış, kültürel öğelerin işlenişi ve evrensel insan sevgisinin hatırlatılması gibi nedenlerle ödüle değer bulundu. Ödül töreni, 2 Haziran Cuma günü Orhan Kemal Kütüphanesi-Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
18 Mayıs 2023

ABD'li yatırım bankaları Morgan Stanley ve JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yeni başkanı Fatih Karahan'ın atamasının ardından para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Morgan Stanley, politika yönünde bir değişiklik beklenmediğini, enflasyonla mücadeleye devam edileceğini belirtti. JPMorgan ise MB'nin Karahan liderliğinde daha şahin bir tutum sergileyeceğini ve faiz oranlarının yüksek kalabileceğini öngördü. Her iki banka da önümüzdeki dönemde MB'nin enflasyon raporu basın toplantısında verilecek mesajları bekliyor.
3 Şubat 2024

Dilan ve Engin Polat çifti, daha önce 'kara para aklama' ve diğer suçlamalarla gündeme gelmişti. Şimdi ise Banu Parlak'ın güzellik merkezinin kurşunlanması olayına ilişkin 'silahlı saldırıya azmettirme' suçlamasıyla tutuklandılar. Küçükçekmece Adalet Sarayı'nda ifade verdikten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edilen çift, hakimlik kararıyla tutuklanma talebiyle gözaltına alındı. Daha önce mal varlıklarına el konulmuş ve 24 kişiyle birlikte gözaltına alınmışlardı.
14 Kasım 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı ülkenin yeni başbakanı olarak atadı. Attal, Fransa tarihindeki en genç ve aynı zamanda ilk eşcinsel başbakan olarak kayıtlara geçti. Bu atama, önceki Başbakan Elisabeth Borne'nin istifasının ardından gerçekleşti. Macron'un partisi, Attal'ın başbakanlığını sosyal medya üzerinden kutladı ve onun hükümetteki önceki görevlerine atıfta bulundu.
9 Ocak 2024

Universal Music, TikTok ile ödemeler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, aralarında Taylor Swift, Beatles, Elton John ve Coldplay gibi ünlü sanatçıların şarkılarını platformdan kaldıracağını duyurdu. Şirket, TikTok'un adil bir ödeme yapmadığını ve müzik merkezli bir iş kurmaya çalıştığını iddia etti. Ayrıca, sanatçıları ve kullanıcıları koruma konusunda endişelerini dile getirdi. TikTok ise Universal Music'i yanlış bilgi yaymakla ve açgözlülükle suçladı.
31 Ocak 2024

Yeni Çamoluk Otomotiv sahibi Hamit Duras, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında 50 milyar TL bağışladığını söylemiş, ancak bu miktarın aslında 50 bin TL olduğu anlaşılmıştır. Yanlış anlaşılma sonrası dünyanın dört bir yanından tebrik ve teşekkür telefonları almıştır. Duras, bu durumun reklam amaçlı olmadığını, Allah rızası için yapılan bir yardım olduğunu belirtmiş ve yardım miktarını 100 bin TL'ye çıkardığını açıklamıştır.
18 Şubat 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına neden oldu. Kurlar, Merkez Bankası’nın beş gün önceki faiz kararının yetersiz bulunmasıyla fırlamaya devam etti. Bu durum sonucunda SEAT, Ibiza, Leon ve Arona modellerine yüzde 10,5 zam yaptı.
27 Haziran 2023

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Murat Kurum, seçim kampanyasına mevcut başkan Ekrem İmamoğlu'nun daha önceki seçimlerde kullandığı bir slogana benzer ifadelerle başladı. 'Heyecanımız var, gençliğimiz var, enerjimiz var' diyerek kampanyasını duyuran Kurum, İstanbul için deprem riskini azaltma, tarihi restorasyonlar ve trafik sorununu çözme gibi vaatlerde bulundu. Kurum'un bu slogan kullanımı sosyal medyada dikkat çekti ve tartışma konusu oldu.
8 Ocak 2024

ABD'li rapçi Eminem, Cumhuriyetçi başkan aday adayı Vivek Ramaswamy'den şarkılarıyla rap yapmamasını istedi. Eminem'in plak şirketi tarafından Ramaswamy'in avukatlarına gönderilen mektupla bu talep iletildi. Mektup, Ramaswamy'in Iowa Eyalet Fuarı'nda 'Lose Yourself' performansı sergilemesinden kısa bir süre sonra geldi. Ramaswamy'nin sözcüsü, Eminem'in talebini yerine getireceklerini belirtti.
29 Ağustos 2023

İngiltere'nin kuzeydoğu bölgesinde marihuana ve yasadışı silah ticareti yapmak, silahlı yaralama, tehdit ve soygun suçlarından aranan silahlı organize suç örgütü lideri Shaun Monaghan, İstanbul'da düzenlenen KAFES-16 operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Monaghan 25 Ekim 2023 tarihinde Türkiye'ye giriş yapmış ve 4 Aralık'ta hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştır. Ertesi gün, 5 Aralık'ta İstanbul Fatih'te bir otelde polis tarafından gözaltına alınmıştır.
6 Aralık 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, şarkıcı Volkan Konak'ın sosyal medya üzerinden yaptığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Başkan Ali Erbaş'ı hedef alan paylaşımları nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Diyanet, Konak'ın paylaşımlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü sınırları içinde kalmadığını, İslam dinine ve inananlarına hakaret içerdiğini belirtti. Ayrıca, Konak'ın sözlerinin 'hakaret' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlarını oluşturduğu ifade edildi.
7 Ocak 2024

Apple'ın 1990'larda bazı çalışanları için yaptırdığı ve bir konferansta dağıttığı, üzerinde eski gökkuşağı renkli logosu bulunan ayakkabılar, Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Ayakkabının başlangıç fiyatı 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu, Apple'ın geçmişte ürettiği ve dağıttığı hatıra eşyaların yüksek fiyatlarla satılmasına bir örnektir.
26 Temmuz 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan ailesinin eski bankası Adabank'ın yüzde 96,68 hissesini satışa çıkardı. Satışa sunulan hisselerin toplam değeri 210 milyon TL olarak belirlendi ve ihale 24 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Adabank, 2004 yılında devlet tarafından el konulmuş ve daha önceki yıllarda da satılmaya çalışılmış ancak onay alınamamıştı.
19 Nisan 2023

Türk yazar Ahmet Ümit, 'Kayıp Tanrılar Ülkesi' isimli romanında Pergamon arkeolojisi ve Bergama ile Berlin arasındaki kültürel mirası konu aldığı için Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden 'arkeolog üye' beratı ile ödüllendirildi. Roman ayrıca Almanya ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri de işliyor. Ödülü, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson tarafından takdim edildi. Ümit daha önce de benzer temalı eserleriyle ödüller almıştı ve bu ödülü büyük bir onur olarak nitelendirdi.
15 Aralık 2023

Samsun'da bir sokak röportajında doktor dövmekle övünen ve bu eylemi normalleştirmeye çalışan bir kişi hakkında İstanbul Diş Hekimleri Odası Avukatı Gürsan Atar tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Samsun Başsavcılığı, kişinin ifadelerini suç işlemeye tahrik olarak değerlendirmediği için takipsizlik kararı verdi. Avukat Atar, savcılığın kararına itiraz edeceğini açıkladı.
17 Mayıs 2023

Arkeologlar, 1845'te Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak üzere yola çıkan ve kaybolan HMS Erebus gemisinin enkazında yüzlerce iyi durumda eşya buldu. Buluntular arasında bir termometre, deri ciltli bir kitap kapağı, pirinç makaralı bir olta, deri bir ayakkabı, saklama kavanozları ve ilaç şişesi gibi eşyalar yer alıyor. Geminin ve mürettebatının akıbeti, Britanya kutup araştırmaları tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar insan kalıntılarına rastlanmadı.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim