Avusturya'da tanınmış tiyatro ve sinema oyuncusu Florian Teichtmeister'in evinde yapılan aramada 58 bin adet çocuk istismarı içeren görsel bulundu. Bu bulguların ardından, Avusturya'nın kamu yayıncısı ORF, Teichtmeister'ın yer aldığı eserleri yayınlamayacağını açıkladı. Ayrıca, ülkenin en eski tiyatrosu Burgtheater, Teichtmeister'in işine son vererek oynadığı oyunu sahneden kaldırdı. Oyuncu, 15 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak ve suçlu bulunması durumunda iki yıla kadar hapis cezası alabilir.
17 Ocak 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kozağaç köyü Göllük mezrasında devam eden Kahta-Sincik yol yapım çalışmaları sırasında bir iş makinesiyle yapılan kazıda beş insan iskeleti bulundu. Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucunda, iskeletlerin oda mezarda yer aldığı ve Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirildi.
6 Ocak 2023

İsviçre'deki Kunsthaus Zürih Müzesi, Claude Monet ve Vincent van Gogh'un eserlerinin de dahil olduğu beş eseri, Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırdı. Bu karar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere silah satan Emil Bührle'nin koleksiyonundaki eserlerin kaynağıyla ilgili uzun süredir devam eden şüpheler üzerine alındı. Yeni yönergeler, çalınan kültürel eserlerin ailelerine geri verilmesini amaçlıyor. Vakıf, eski sahiplerinin yasal varisleriyle adil bir çözüm arayışında olduklarını belirtti.
16 Haziran 2024

Yüzyıllar önce And Dağları’nda bir ritüel için kurban edilen 'İnka Buz Bakiresi' Juanita'nın yüzü, yapay zeka yardımıyla yeniden yaratıldı. Perulu ve Polonyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, İsveçli yüz modelleme uzmanı Oscar Nilsson ile birlikte çalışarak Juanita'nın silikondan yapılmış bir büstünü oluşturdu. Büst, Peru'nun Arequipa kentindeki Santa Maria Katolik Üniversitesi’ne ait Andean Sanctuaries Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
26 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023

Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Panama'nın Cocle eyaletinde yer alan El Cano arkeolojik sahasında, 1300 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Panama Kültür Bakanlığı Kültür Mirası Ulusal Direktörü Linette Montenegro tarafından yapılan açıklamaya göre, mezar İspanyol öncesi döneme ait ve içerisinden iki ceset, çeyiz eşyaları, altın, seramik, göğüs kemeri, boncuklar, bilezikler, küpeler, altın kaplamalı çanta ve çeşitli kolyeler çıkarıldı. Mezarın dönemin hükümdarına ait olduğu öngörülüyor. Bölgede 2008 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor.
5 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Daskyleion Ören Yeri'nde devam eden arkeolojik kazılarda 2 bin 500 yıl öncesine ait bir zar oyunu tablası bulundu. Tablanın üzerinde 'Bagabazos'un zar oyunu' ya da 'Bagabazos zar oyuncusu' yazıyor. Bu yazıt, Frig alfabesi ile yazılmış ve Bagabazos, Persli bir kişi. Ayrıca bu yıl ulaşılan Frig yapısının, milattan önce 8'inci yüzyıla ait kent giriş suru ve kulesi olduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Galata Kulesi yakınlarında bulunan bir sırt çantası şüphe uyandırınca polis ekiplerine haber verildi. Bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi çantayı fırlattı. Bomba imha ekipleri tarafından fünye ile patlatılan çantadan cips ve kağıt havlu çıktı. Olay sonrasında vatandaşlar polis ekiplerini alkışladı.
1 Ocak 2023

ABD'nin Los Angeles şehrinde bulunan J. Paul Getty Müzesi, 1971 yılında bir antikacıdan satın aldığı antik bronz başı Türkiye'ye iade etti. Eserin, 1960'larda Türkiye'nin Burdur iline bağlı Bubon antik kentinden kaçırıldığı belirlendi. Müze, Türkiye Kültür Bakanlığı ve Türk akademisyenlerle işbirliği içinde olduğunu ve iade kararının bu işbirliği çerçevesinde alındığını açıkladı. Eser, Roma dönemine ait olup, kimliği belirsiz bir genç heykelinden alınmış bir başı temsil ediyor.
25 Nisan 2024

Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün meydana gelen iki ayrı olayda toplam beş kadın hayatını kaybetti. İlk olayda, bir genelevde üç kadın ölümcül bıçak darbeleriyle öldürüldü ve 27 yaşındaki bir şüpheli gözaltına alındı. İkinci olayda ise, bir dairede 13 yaşındaki bir kız çocuğu ve annesinin cansız bedenleri bulundu, kızın babası cinayetin baş şüphelisi olarak aranıyor. Polis, her iki olayın nedenini henüz tespit edemedi.
24 Şubat 2024

Van'ın Tuşba ilçesinde, izinsiz kazı sırasında tespit edilen alanda yürütülen arkeolojik kazılarda Urartular dönemine ait yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarıldı. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülüyor. Işıklı, alanda sürekli yeni buluntularla karşılaştıklarını ve bu alanın çok özel bir yerleşim alanı olduğunu belirtti.
2 Eylül 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

İspanya'daki bilim insanları, 150 yıldan daha uzun bir süre önce bir mağaradan çıkarılan sandaletlerin Avrupa'da şimdiye kadar keşfedilen en eski ayakkabılar olduğunu belirledi. Ayakkabılar ilk olarak 1850'lerde, Granada sahilinden birkaç mil içerideki eski bir mağara olan Cueva de los Murciélagos’tan madenciler tarafından çıkarıldı. Günümüz teknolojisiyle incelenen koleksiyondaki en eski nesneler 9 bin yıllık olabilir.
29 Eylül 2023

Denizli'deki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında Skylla Grubu heykelleri keşfedildi. Prof. Dr. Celal Şimşek, heykellerin pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasıyla sahne binasına ait bazı heykellerin kırılarak loca altlarındaki dolgulara atıldığını belirtti. Heykellerin milattan önce 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar tarafından yapıldığı ve barok stilde olduğu ifade edildi. Skylla heykelleri, Homeros'un Odysseia Destanı'nda yer alan deniz canavarı Skylla'yı tasvir ediyor.
4 Ağustos 2024

Uzun süre kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser' portresi, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında eserin kaybolduğu ve Lieser ailesinin zulme uğradığı bilgileri verildi. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
29 Nisan 2024

Uzun süredir kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser'ın portresi' adlı eseri, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan tablo, Lieser ailesinin Nazi zulmü sırasında yaşadıkları trajedilerle bağlantılı. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını ve tarafların tüm taleplerinin karşılandığını belirtti.
29 Nisan 2024

Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeolojik kazılar sonucunda, Hispanik öncesi döneme ait bir yerleşim yeri keşfedildi. Yerleşim yerinin Wari kültürüne ait olduğu ve MÖ 7'nci ila 13'üncü yüzyıllara dayandığı belirtildi. Keşfedilen 24 hektarlık alanda ayrıntılı yer altı inşaatına sahip iki mezar odası da bulundu. Kazılarda parçalanmış çanak, çömlek, çeşitli hediyeler, tören kapları, seramikten yapılmış nefesli müzik aleti, muhtelif silahlar ve farklı gelenekleri yansıtan izler bulundu.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim